Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Norge vil lede an i europeisk folkehelsesamarbeid

Familie som går på tur, mor, far og barn

Bilde: Mostphotos

Først publisert: 17.02.2023 Siste faglige endring: 17.02.2023

EU satser 75 millioner euro på folkehelse og har bedt Norge om å lede arbeidet.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

EU vil sette i gang et samarbeid mellom EU-medlemslandene, Norge og Island om tiltak mot sykdommer som kreft, hjertesykdom, lungesykdom og diabetes, såkalte ikke-smittsomme sykdommer.

På oppfordring fra EU har Norge nylig sendt et forslag til hvordan arbeidet skal gjøres. Dersom EU godkjenner forslaget, vil Norge lede den historiske satsingen på folkehelse.  

- Jeg er veldig glad for at EU nå viser med all tydelighet hvor viktig det er å jobbe med å forebygge de sykdommene som både tar flest liv og flest gode leveår. Forebygging har for lenge vært noe alle snakker om, men det har ikke aktivt vært prioritert høyt nok.
-  Det har vært kjempespennende å jobbe med de andre EU-landene om utforming av søknaden, og å se det felleseuropeiske engasjementet. Det å lede dette enorme arbeidet gir oss en unik innsikt og en svært viktig plattform for å lære, utvikle oss og dele. Jeg gleder meg til å brette opp ermene og arbeidet med å vende blikket mot tidlig innsats for å hindre sykdom, og dermed bidra til et mer bærekraftig helsevesen i årene som kommer, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet og legger til:
- En annen styrke i søknadsarbeidet har vært det tette samarbeidet med FHI. Som tospann benytter vi det beste fra begge miljøer og jobber systematisk med begges ekspertise - kunnskap og tiltaksutvikling sett i sammenheng.

Det er etablert et prosjekt med representanter fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet for å lede arbeidet for Norge. Prosjektet følges opp av en styringsgruppe med representanter fra Helse- og omsorgsdepartementet, Helsedirektoratet og FHI.

Les mer på regjeringen.no

Abonner på nytt eller oppdatert innhold