Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Nordmenn i Spania får SMS fra Helsedirektoratet om endrede karanteneregler

Først publisert: 21.07.2020 Sist faglig oppdatert: 21.07.2020

Økende smitte i Nord-Spania gjør at Helsedirektoratet nå sender SMS-meldinger til nordmenn i landet og informerer om at det kan bli aktuelt å gjeninnføre karantene.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.


Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).
Strand Spania.jpg
Kan bli rødt. Det er sannsynlig at nordmenn på reise i Spania vil få karanteneplikt fra og med fredag denne uken. Foto: Helsedirektoratet

- Med dagens smittesituasjonen er det sannsynlig at nordmenn på reise i Spania vil få karanteneplikt fra og med fredag denne uken, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Det er særlig økning i smitte i de nordlige regionene Aragón og Katalonia som gir grunn til bekymring. Smittetallene i de fleste andre regionene i Spania er fortsatt lave.

- Når vi nå velger å sende SMS er det for å gjøre norske turister i Spania oppmerksom på at situasjonen er i ferd med å endre seg, og at det er viktig at de følger med og vurderer sin egen situasjon, sier Nakstad.

Den endelige beslutning om justeringer i landlisten og europakartet tas av Regjeringen senere denne uken, basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

- Når det gjelder spørsmålet om innreisekarantene, er det landenes status (rød eller grønn farge) ved innreisetidspunktet til Norge som er avgjørende for om du får 10 dagers karantene, sier Nakstad. Senere endringer i fargen vil altså ikke få tilbakevirkende kraft.

Fortsett å følge myndighetenes råd

Hvis du kommer hjem fra et grønt land, har du ingen karanteneplikt. Hvis landet senere skifter farge til rødt, skal du ikke i karantene. Det er landets farge på det tidspunktet du ankom Norge som er avgjørende. I slike tilfeller må du likevel være spesielt oppmerksom på symptomer og ta en koronatest dersom du får luftveissymptomer eller feber etter hjemkomst.

Når man er i karantene skal man oppholde seg i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted uten å gå på jobb, ta offentlig transport eller være i kontakt med andre enn dem man bor samen med – i 10 dager.

Man kan jobbe hjemmefra i karanteneperioden og også være utendørs så lenge man passer på å holde god avstand til andre man passerer på gaten.

Personer som ankommer Norge fra et "rødt land", men som ikke er bosatt i Norge, skal legge frem dokumentasjon for et sammenhengende opphold på en og samme registrerte adresse for de 10 første dagene de er i Norge, evt. færre dager dersom utreise skjer før det er gått 10 dager.

Utenlandske turister som får symptomer på covid-19 mens de er i Norge må følge de samme reglene som gjelder for nordmenn; hold deg isolert og få tatt en koronatest i den kommunen du oppholder deg. Det er gratis.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold