Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Nå blir det enklere for forbrukere å velge sunnere mat

Ulike matvarer som er sunne

Illustrasjon: Lisa Westgaard / Tinagent

Først publisert: 01.03.2021 Siste faglige endring: 01.03.2021

1. mars 2021 kommer en ny nøkkelhullforskrift, som gjør at flere populære produkter kan merkes med Nøkkelhullet.

Artikkelen er 3 år gammel, informasjonen kan være utdatert.

– Vi vet at stadig flere forbrukere er opptatt av å spise sunt, og vi er opptatt av at det skal være enkelt for folk å gjøre sunnere valg. Endringene i nøkkelhullforskriften skal bidra til nettopp det, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet Linda Granlund.

Nøkkelhullet er myndighetenes merkeordning for matvarer som inneholder mindre mettet fett, sukker og salt og mer fiber og fullkorn. Merkeordningen skal være dynamisk og følge produktutviklingen og etterspørsel fra forbruker, det har derfor blitt gjort endringer i forskriften.

Mer grønt og fullkorn

Den nye forskriften åpner for at produkter i matvarekategoriene mel, gryn, grøt, brød og pasta nå også kan inneholde grønnsaker og belgvekster. I tillegg kan fullkorn, grønnsaker og belgvekster erstatte deler av kjøttet i kjøttprodukter. Flere vegetar- og plantebaserte produkter kan også merkes med Nøkkelhullet.

– Interessen for vegetarprodukter har økt, og ved å inkludere flere vegetar- og plantebaserte produkter i nøkkelhullordningen, vil Nøkkelhullet bli aktuell for flere forbrukere, sier Granlund.

Nøkkelhullmerkede ferdigretter

Statistikk fra handelen viser stor vekst i ferdigmatkategorien og til nå har det vært få nøkkelhullmerkede ferdigretter. Kravet til porsjonsstørrelse er fjernet i den nye forskriften. Det er viktig at forbrukere finner et godt utvalg av sunnere ferdigretter i butikken. Med de nye endringene kan flere slike produkter merkes med Nøkkelhullet samtidig som kravene til ernæringsmessig kvalitet er opprettholdt.

– Vi håper produsentene vil utvikle og merke flere sunnere ferdigretter med Nøkkelhullet.  Det vil gjøre det enklere å ha et kosthold i tråd med helsemyndighetenes kostråd, sier Granlund.

Samarbeid mellom myndighetene i Norden

Mat- og helsemyndighetene i Danmark, Island, Sverige og Norge samarbeider om endringer i regelverket. Dette er andre gang regelverket er revidert siden 2009.

– Nordisk samarbeid på myndighetsnivå er viktig. I Norden er nøkkelhullordningen i dag i bruk i Norge, Sverige, Danmark og Island og vi har et godt samarbeid om det felles regelverket for merkeordningen. Det gir trygghet for forbrukerne at det er myndighetene som står bak Nøkkelhullet, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.

Fra 1. mars 2021 skal ikke Nøkkelhullsymbolet etterfølges av ®. Produkter kan merkes med ® fram til 1. september 2024, og lagrene kan sluttselges etter det.

Lenker til forskrift og annen info om Nøkkelhullet

Fakta om Nøkkelhullet

  • Nøkkelhullet er et symbol som skal gjøre det enkelt for folk å velge sunnere matvarer innen matvaregrupper og dermed øke muligheten til å sette sammen et sunt og variert kosthold i tråd med myndighetenes kostråd. 
  • Nye nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR2012) ligger til grunn for kriteriene.
  • Den 1. mars 2021 trådte ny forskrift i kraft. Nye endringer gjør at flere sunnere produkter kan merkes med Nøkkelhullet.  
  • Merkeordningen setter krav til minimumsinnhold av kostfiber og maksimumsinnhold av fett, mettet fett, salt og sukker i matvarer som inngår i merkeordningen. 
  • Sammenlignet med andre matvarer innen samme varegruppe, oppfyller produkter med Nøkkelhullet ett eller flere av disse kravene. En matvare merket med Nøkkelhullet betyr derfor at den er et sunnere valg innen sin matvaregruppe. 
  • Nøkkelhullet er en enkel og tydelig merking som veileder forbrukerne i en travel handlesituasjon og er dermed et verktøy for å gjøre det lettere å sette sammen et sunt og variert kosthold.
  • Hensikten med ordningen er også å stimulere matvarebransjen til å utvikle flere produkter med mindre fett, sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker samt med mer kostfiber, fullkorn, grønnsaker og frukt. 
  • Nøkkelhullet er en frivillig merkeordning for sunnere matvarer som myndighetene i Norden står bak. I Norge er det Helsedirektoratet og Mattilsynet som har ansvaret for ordningen. Nøkkelhullmerket var opprinnelig en svensk merkeordning. 
  • Nøkkelhullet er et svensk, registrert varemerke som eies av Livsmedelsverket i Sverige.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold