Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Massetesting av elever og lærere i Oslo

Salam Abdul Razak (17) (t.v.)  og Behesthe Yousafzai (17) på Stovner videregående skole skal nå begynne å koronateste seg hjemme med spyttprøver. (Foto: Helsedirektoratet/Jofrid Egeland)

Salam Abdul Razak (17) (t.v.) og Behesthe Yousafzai (17) på Stovner videregående skole skal nå begynne å koronateste seg hjemme med spyttprøver. (Foto: Helsedirektoratet/Jofrid Egeland)

Først publisert: 10.03.2021 Sist faglig oppdatert: 10.03.2021

Nå starter Oslo kommune testing av elevenes spytt på jakt etter korona-smitte. Salam og Behesthe på Stovner videregående skole håper testingen gjør at de kan være mer til stede på skolen.

Artikkelen er 145 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.
Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

Massetestingen av elever og lærere skal bidra til at skolene kan holdes mer åpne og ved at skjult smitte oppdages raskere. Tester en elev positivt for covid-19, settes hele klassen i karantene.  

– Målet er å koronateste 49.000 Oslo-elever i syv uker, med 5.000-7.000 tester i uken. I første omgang skal elever i videregående skoler i Oslo-områder med høyt smittetrykk massetestes, sier seniorrådgiver Trude Andreassen i Helsedirektoratet.

– Vi har kjørt et pilotprosjekt i Oslo der vi fant ut at spyttprøver er tilnærmet like godt egnet for å finne smitte som de dype nese- og halsprøvene, legger hun til.

Det er Helsedirektoratet som har oppfordret Oslo kommune til å masseteste elevene, etter anbefaling fra FHI.

–  En milepæl

– Dette er en milepæl, sa byrådsleder Raymond Johansen da Oslo kommune startet massetestingen av elever på Stovner videregående skole onsdag denne uken.

Han håper massetestingen gjør at bydelene i Oslo oppdager smitte tidligere og at de store utbruddene på skolene kan unngås.

– Vi håper skolene nå kan kjenne på en større grad av trygghet, sa Inga Marte Thorkildsen, byråd for oppvekst og kunnskap.

Enkelt å teste seg

Elevene skal teste seg hjemme ved å spytte i et rør som de leverer på et prøvemottak på skolen. Test-settet de får med seg består av et prøveglass, et labrør og en spritserviett. 

Elevene registrerer prøven sin med en QR-kode i en app som de laster ned på mobilen. Svarene på koronatesten får de på helsenorge.no.

Helsepersonell på skolene gir elevene testopplæring og det er også laget informasjonsvideoer om hvordan testingen gjøres.

– Hjemmetestingen vil avlaste helsepersonell og føre til mindre bruk av smittevernutstyr, sier Andreassen i Helsedirektoratet.

– Dessuten muliggjør den en gjentatt testing av elever, som slipper å få en pinne i nesen og halsen. Gjentatt testing kan også føre til at skoler unngår å havne på rødt nivå, sier hun.

Vil på skolen

Salam Abdul Razak (17) og Behesthe Yousafzai (17) er to av elevene på Stovner videregående skole som testet seg onsdag ved å avgi en spyttprøve på skolen.

– Dette var enkelt og mindre ubehagelig enn hals- og nesetesten, sier de.

Nå skal de fortsette å teste seg hjemme også. De håper massetestingen vil føre til at det blir mindre digital undervisning framover:

– Vi har hatt hjemmeskole så lenge nå. Så vi håper smitten i vår bydel snart går ned, slik at vi kan være oftere på skolen og få en mer normal hverdag, sier de to jentene som går på skole i en av bydelene i Oslo med høyest smittetrykk.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold