Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Nytt pakkeforløp om gravide og rusmidler lansert

graviderus_10

graviderus_10

Først publisert: 03.10.2019 Sist faglig oppdatert: 03.10.2019

Hvert år fødes over 500 barn med skader eller abstinenser som er direkte tilknyttet mors rusmiddelbruk. Pakkeforløp gravide og rusmidler, som ble lansert i Asker torsdag 3. oktober, skal sikre at flere gravide som sliter med rusmiddelbruk får hjelp.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.


Gå til temaside Rus og avhengighet.

 

– Dette et veldig viktig pakkeforløp. Alle pakkeforløp handler om å skape trygghet i en sårbar situasjon. Det er vanskelig å tenke seg en mer sårbar situasjon enn å være gravid, og samtidig vite at man er avhengig av et rusmiddel som i verste fall kan skade barnet, sa helseminister Bent Høie på lanseringen av pakkeforløpet i Asker i dag.

Pakkeforløp for to

Pakkeforløp gravide og rusmidler er et pakkeforløp for gravide som sliter med bruk av alkohol, illegale rusmidler eller vanedannende legemidler. Pakkeforløpet er for to, både det ufødte barnet og moren skal hensyntas.

– Dette pakkeforløpet skal både sikre at de gravide som strever med rusmiddelproblematikk blir fanget opp så raskt som mulig og at de får god oppfølging og koordinerte tjenester, sa Mette Garvoll, avdelingsdirektør for psykisk helse og rus i Helsedirektoratet, på lanseringen.

Alkohol farligst for fosteret

På lanseringen ble det også lagt vekt på at alkohol er det mest brukte rusmiddelet og det rusmiddelet som er farligst for fosteret. Gravide som sliter med alkoholbruk er derfor en ekstra viktig målgruppe for dette pakkeforløpet.

Helseministeren håper at dette pakkeforløpet kan hjelpe tjenesten til å prate om rusproblematikk med pasienter og bidra til bedre kunnskap om hva de kan tilby gravide som bruker rusmidler.

- En stor jobb 

På lanseringen takket han arbeidsgruppen for deres innsats.

– Dere har gjort en stor jobb, men en stor jobb starter også i dag, nemlig arbeidet med å implementere og ta i bruk pakkeforløpet på en god måte.

Les hele pakkeforløpet.

 

Abonner på nytt eller oppdatert innhold