Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kort til hjelp mot hepatitt-C

Kort som sier at dersom du er smittet av hepatitt C kan en test redde liv.

Førekomsten av kronisk hepatitt B og C er låg hos den generelle befolkninga i Noreg, det vil seie under 1 prosent.

Først publisert: 10.05.2021 Siste faglige endring: 10.05.2021

Mange rusmisbrukere vet ikke at de er smittet av hepatitt-C. Rett over 17. mai vil Helsedirektoratet og proLAR derfor starte utdelingen av informasjonskort i rusmiljøer over hele landet.

Artikkelen er 2 år gammel, informasjonen kan være utdatert.

— Hensikten er å gjøre denne gruppen oppmerksom på at med ny og bedre behandling kan de aller fleste bli friske, sier avdelingsdirektør Helga Katharina Haug i Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet trykker 100 000 kort til utdeling over hele landet, på steder der det bor mennesker som tar eller har tatt rusmiddel med sprøyte.

Eliminere hepatitt C som folkesykdom

— Kortene er tenkt delt ut på gatenære tiltak rundt om i kommunene, av brukerorganisasjonene, på behandlingssteder og i fengsler for å nevne noen av de stedene vi tenker er viktige, sier Haug.

Kampanjen er et ledd i hepatittstrategien som har som mål å eliminere hepatitt C som folkesykdom i Norge innen utgangen av 2023 (regjeringen.no).

Kortene kan både deles ut individuelt som en påminner til brukerne, eller som innledning til en samtale om hepatitt C. Kortene kan også legges i posene med brukerutstyr, i matposer osv.

Hepatitt C-bussen

— Kortene egner seg også godt for en konsentrert testaksjon i samarbeid med lokalt sykehus eller før hepatitt C-bussen kommer på besøk, sier Haug.

Aktive sprøytebrukere har ofte problemer med å kontakte helsetjenesten på egen hånd. Helsedirektoratet finansierer derfor gjennom tilskuddsmidler den såkalte hepatitt C-bussen.

Den drives av brukerorganisasjonen proLAR Nett og er en lavterskel HCV-poliklinikk på fire hjul. Bussen besøker kommuner omkring i landet, og tilbyr HCV-test på gata.

Bussen har vært i virksomhet siden høsten 2019, og har vist seg som et effektivt tiltak for å få aktive brukere i behandling for kronisk hepatitt C.

Bestill kortene

HCV-kortet er litt større enn overdosekortet (omtrent 9x6 cm), det er trykket på samme halvstive kartong som overdosekortet og det har en farge som skiller det fra andre kort.

Kort kan bestilles fra martin.blindheim@helsedir.no

Abonner på nytt eller oppdatert innhold