Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Kliniske ernæringsfysiologer styrker ernæringsarbeidet 

To helsepersonell som snakker sammen

Behov for klinisk ernæringsfysiologer. Foto: Stockphoto

Først publisert: 30.04.2025 Siste faglige endring: 30.04.2025

En ny evalueringsrapport av tilskuddet “Modellutvikling klinisk ernæringsfysiolog som ressurs for omsorgstjenesten” viser at kliniske ernæringsfysiologer spiller en viktig rolle i å forebygge og behandle underernæring i kommunen. 8 av 10 av kommuner vil videreføre arbeidet med klinisk ernæringsfysiolog som en del av ordinær drift.

Modellutvikling klinisk ernæringsfysiolog som ressurs for omsorgstjenesten: Evaluering av tilskuddsordning på oppdrag for Helsedirektoratet

Resultatene viser at alle prosjektene i de 10 kommunene som deltok i evalueringen har bidratt til mer systematisk ernæringsarbeid og økt ernæringsfaglig kompetanse. Prosjektene er kategorisert i fire ulike modeller, basert på hvordan stillingen er organisert og benyttet i tjenestene. 

Felles for alle modellene er at de har bidratt til:

  • Økt systematikk i ernæringsarbeidet
  • Økt ernæringsfaglig kompetanse
  • Bedre tverrfaglig samarbeid
  • Mer helhetlige tjenester for brukerne

Klinisk ernæringsfysiologer er sentrale 

Funnene i evalueringen viser tydelig at kliniske ernæringsfysiologer bør ha en rolle både på systemnivå – med ansvar for rutiner, prosedyrer og opplæring – og i individuell oppfølging av brukere med sammensatte ernæringsbehov. 

 –  Feil- og underernæring blant eldre er en stor utfordring i helse og omsorgstjenesten. Kliniske ernæringsfysiologer er viktig ressurs i kommunehelsetjenesten fordi de bidrar til å forebygge, behandle og følge opp underernæring, sier seniorrådgiver Guro Berge Smedshaug

Kommunene beskriver fagpersonens tilstedeværelse som avgjørende for å skape reell og varig forbedring i tjenestene. Engasjement og god forankring hos ledelsen pekes også på som nødvendig for å oppnå varige effekter.


Underernærte personer har økt sykdomsbyrde, forkortet forventet levetid, økt risiko for komplikasjoner, forverret fysisk og kognitiv funksjon og redusert livskvalitet. I tillegg har underernærte personer redusert toleranse for behandling. Pasienter som er underernærte ligger lenger på sykehus og har flere reinnleggelser.


Tilskuddsordningen i evalueringen er forankret i ernæringsstrategien God og riktig mat hele livet og i Kompetanseløft 2025. Tilskuddet understøtter videre målsetningene i Bo trygt hjemme- reformen og målsetningene i meld. St. 9 (2023-2024) Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027.

Deloitte har skrevet rapporten på oppdrag fra Helsedirektoratet. 

Abonner på nytt eller oppdatert innhold