12 prosent av befolkningen røyker daglig, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette er en oppgang fra 11 prosent i 2017.
– Vi er mest opptatt av de lange trendene. Den lange trenden er at andelen dagligrøykere går ned, men vi er litt bekymret for den lille økningen, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.
Tobakksfri generasjon
– Men dette viser nødvendigheten av å fortsette det viktige arbeidet med å forebygge røykestart blant unge, og samtidig hjelpe dem som ønsker å slutte, understreker Guldvog. Han er glad for at ny tobakksstrategi med mål om en generasjon uten tobakksavhengighet er et eget punkt i den nye regjeringsplattformen.
Andelen dagligrøykere i alderen 16–74 år har gått ned fra 21 til 12 prosent den siste tiårsperioden, og andelen som snuser daglig har doblet seg fra 6 til 12 prosent i samme periode. Det er nå like mange som snuser som røyker i befolkningen. I alderen 16–24 år er tallene uendret.
Mange ønsker å slutte
Nesten halvparten av dem som røyker ønsker å slutte. Egen motivasjon er viktigst for å klare det, viser en undersøkelse gjennomført for Helsedirektoratet av Opinion høsten 2018.
– Selv om mange både vil og klarer å slutte på egen hånd, anbefaler vi å bruke de hjelpetilbudene som finnes. Snakk med fastlegen eller frisklivssentralen, og få råd om legemidler som kan være til god hjelp. Eller last ned Slutta-appen. Den gir blant annet en fin oversikt over hvor mye man sparer, sier Guldvog.
Tips som kan gjøre det enklere å slutte
- Tenk gjennom hvorfor du har lyst til å slutte å røyke eller snuse. Skriv det gjerne ned.
- Bestem deg for å gjøre et forsøk, og sett en dato.
- For de fleste er det enklere med litt hjelp. Finn noen å snakke med, og bruk gjerne nikotinlegemidler.
- Snakk med fastlegen eller frisklivssentralen. Da kan du blant annet få råd om legemidler som kan være til god hjelp. Eller du kan laste ned appen «Slutta».
- Legg en plan for hvordan du skal oppføre deg de første dagene etter at du har sluttet, i risikosituasjoner eller når du får snus- eller røyksug. En god metode er å se for seg forskjellige situasjoner. Gå gjennom de forskjellige situasjonene trinn for trinn, og se for deg hvordan du kan holde deg snus- eller røykfri.
- Ta en dag av gangen. Det blir bedre!
- Gjør hyggelige ting, gi deg selv en belønning og fokuser på de positive tingene du oppnår!