Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Fortsatt sunt og viktig å spise fisk

To stykker hvit fisk med sitron og salat.

Fortsatt sunt og viktig å spise fisk (Foto: Mostphotos)

Først publisert: 08.06.2022 Sist faglig oppdatert: 08.06.2022

En ny nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold viser at rådet om et inntak på 300-450 gram fisk i uken står seg godt.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

Tirsdag 7. juni overleverte Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) resultater fra en nytte- og risikovurdering av fisk i norsk kosthold til Mattilsynet. Fordi maten vi spiser kan inneholde forurensninger og andre uønskede stoffer, har VKM vurdert om nytten av fiskeinntak er større en risikoen. Dette ble også gjort i 2006 og i 2014. Bakgrunnen for at Mattilsynet ba om en ny vurdering, er at det er kommet nye relevante data.

Hovedkonklusjonen er at det fremdeles er trygt, sunt og viktig å spise fisk. Helsefordelene av å øke inntaket av fisk opp til to – tre middager i uken, oppveier risikoen ved å få i seg miljøgifter fra fisk. Det gjelder for alle aldersgrupper.

- Det er en svært grundig og omfattende rapport, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet. – Rapporten vil være et viktig kunnskapsgrunnlag for arbeidet som nå pågår med revidering av de nordiske ernæringsanbefalingene.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold