Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Forsterker tiltakene for å bremse smittespredning

Først publisert: 07.03.2020 Sist faglig oppdatert: 07.03.2020

Helsedirektoratet utvider anbefalingen om hvem som bør holde seg hjemme, til å gjelde alle personer som har vært i områder med utbredt spredning koronavirus.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.


Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

– Det betyr at alle som har vært i områder med utbredt spredning av koronasmitte, skal holde seg hjemme i 14 dager etter hjemkomst, uavhengig av om de har symptomer eller ikke, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Dette omfatter å:

    • ikke gå på jobb eller skole
    • unngå reiser
    • ikke ta offentlig transport
    • unngå andre steder der man lett kommer nær andre
    • unngå nær kontakt med andre

Anbefalingen er gjort av et føre-var-hensyn

– Vi må ta hensyn til sårbare grupper. Det har vært et stort smittepress fra blant annet nord-Italia og vi ønsker å bidra til risikoen for smitte tas ytterligere ned, utdyper Guldvog.

Anbefalingen har tilbakevirkende kraft. Det vil si at alle som har kommet hjem fra områder med vedvarende smitte i løpet av de siste fjorten dagene, bør holde seg hjemme til det har gått fjorten dager etter hjemkomst.

Se oversikt over hvilke områder dette gjelder, på www,fhi.no.

Alternative løsninger til håndhilsing

I tillegg anbefaler helsedirektøren alle aktører i helse- og omsorgstjenesten å finne alternative løsninger til håndhilsing, og at det er klokt at vi alle i ulike sammenhenger utviser større forsiktighet med håndhilsing og klemming.

Arrangementer

Helsedirektoratet har gjennom dialog med flere kommuner, fått tilbakemelding på at de rådene som i dag ligger til grunn for å vurdere om man skal gjennomføre arrangement eller ikke, er tilfredsstillende og at det per nå ikke er behov for endring av disse. Dette vil bli vurdert løpende.

------------------

NB! Status for lovverk og anbefalinger om covid-19 kan endre seg raskt. Eldre nyhetssaker bør derfor ikke brukes som kilde til lovverk eller helsefaglige anbefalinger.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold