Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Fastboende på Svalbard kan teste seg gratis på Gardermoen og i Tromsø

Foto: Doug Olson/Mostphotos

Foto: Doug Olson/Mostphotos

Først publisert: 26.03.2021 Sist faglig oppdatert: 26.03.2021

Fastboende på Svalbard kan teste seg gratis på Gardermoen og i Tromsø sentrum før avreise til Svalbard. For å få gratis test, må man fremvise dokumentasjon på at man er registrert i befolkningsregisteret for Svalbard.

Artikkelen er 122 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.
Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

Alle som reiser til Svalbard må, med visse unntak, fremvise attest på negativ koronatest, tatt i Norge innen 24 timer før ankomst til Svalbard.

Dette står beskrevet i §9a i covid-19-forskriften (Lovdata.no)

Fastboende på Svalbard kan teste seg gratis før avreise til Svalbard på Gardermoen og i Tromsø sentrum, hvis de kan dokumentere at de er registrert i befolkningsregisteret for Svalbard, eller hvis de kan fremvise arbeidsbekreftelse fra Trust Arktikugol.

Hvor kan man teste seg gratis?

For avreise fra Tromsø lufthavn kan man benytte kommunal teststasjon i Tromsø sentrum. Ved Oslo lufthavn Gardermoen har Ullensaker kommune inngått avtale med Dr. Dropin, som driver teststasjon ved avreise, hvor man kan teste seg gratis.

Ullensaker og Tromsø kommune får sine utgifter knyttet til dette refundert gjennom tilskuddsordning for teststasjoner ved grenseoverganger.

Hva er dokumentasjonskravene?

For å få gratis test, må fastboende på Svalbard fremvise dokumentasjon på at man er registrert i befolkningsregisteret for Svalbard (bostedsbevis). Gyldig dokumentasjon på dette er:

  • Bostedsbevis på papir fra skattekontoret på Svalbard som er nyere enn to måneder
  • E-post med bekreftelse fra skattekontoret på Svalbard som er nyere enn to måneder
  • Når automatisert løsning for utstedelse av bostedsbevis er på plass, vil digitalt bostedsbevis som er nyere enn to måneder også være gyldig dokumentasjon
  • Personer som bor i Barentsburg er også definert som fastboende, men kan ikke registrere seg i befolkningsregisteret. De må fremvise arbeidsbekreftelse fra Trust Arktikugol for å få gratis test

Hvor søker man om bostedsbevis?

Skattekontoret på Svalbard har ansvar for å utstede bostedsbevis for personer som er registrert i befolkningsregisteret for Svalbard.

Send en e-post til skattekontoret på Svalbard for å søke om å få utstedt bostedsbevis.

Foreldre/foresatte registrert i befolkningsregisteret søker på vegne av barn under 18 år dersom barna skal reise til Svalbard. Bostedsbevis sendes da til foreldre/foresatte.

Refusjon for utgifter til test

Bosatte på Svalbard som har krav på gratis test, men som allerede har lagt ut for test, har rett til å få refundert sine utgifter knyttet til testing og attest.

Skattekontoret på Svalbard får ansvar for å organisere denne refusjonsordningen, men ordningen er ikke klar før en av de første ukene etter påske.

Det er også mulig å søke om refusjon via denne ordningen om du gjennomfører testen før avreise på et annet sted enn de ovennevnte teststasjonene.

Reisende som har testet seg fra 19. februar frem til i dag, og har lagt ut for test og attest, må spare på sine kvitteringer og rette refusjonskrav til skattekontoret på Svalbard når refusjonsordningen er på plass.

Dette gjelder også innbyggere i Barentsburg, som må fremvise arbeidsbekreftelse fra Trust Arktikugol for å dokumentere at de er fastboende.

Oppdatering 26. mars kl 20.15

Saken ble oppdatert 26. mars kl 20.15 med følgende endringer:

  • Det presiseres at test kan tas i Tromsø sentrum (i tidligere versjon stod det kun Tromsø)
  • Det er lagt inn at personer som bor i Barentsburg er også definert som fastboende, men kan ikke registrere seg i befolkningsregisteret. De må fremvise arbeidsbekreftelse fra Trust Arktikugol for å få gratis test.
  • Det er lagt til at også personer som er bosatt i Barentsburg kan søke om refusjon, hvis de har lagt ut for test fra 19. februar og frem til dag.
  • Avsnittet "Det er også mulig å søke om refusjon via denne ordningen om du gjennomfører testen før avreise på et annet sted enn de ovennevnte teststasjonene." er fjernet

Abonner på nytt eller oppdatert innhold