Artikkelen er 27 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.
Det er mange gevinster ved å dele ut slikt utstyr. I tillegg til å forhindre helseskader som infeksjoner og overføring av smittsomme sykdommer, bidrar utdeling av brukerutstyr til å knytte kontakt mellom bruker og hjelpeapparat.
Etter lov om vern mot smittsomme sykdommer § 7-1 er kommunene pliktige til å forebygge smitte av blodbårne sykdommer. Dette innebærer at kommunene skal ha ordning for utdeling av rent utstyr for alle injiserende rusmiddelbrukere som bor eller oppholder seg i kommunen.
For å få oversikt over hva kommunene deler ut av utstyr gjennomføres det årlige spørreundersøkelser i alle norske kommuner i perioden 2016-2022. Det er KORFOR, Stavanger Universitetssykehus, som gjennomfører undersøkelsene på oppdrag fra Helsedirektoratet. Årets rapport viser resultatet fra hva kommunene delte ut i 2019 og er den fjerde rapporten som utgis.
Oppsummeringen av hovedtrekkene i rapporten er positive, men det er bekymringsfullt at det fortsatt er kommuner, også større kommuner (+ 15 000 innbyggere), som ikke sørger for å ha nødvendig utstyr tilgjengelig for sine brukere.
- 148 kommuner delte i 2019 ut utstyr for skadereduksjon ved rusmiddelbruk
- Det er et økende antall kommuner som deler ut utstyr. 40 kommuner har i løpet av 2018/2019 startet utstyrsutdeling.
- Tall fra BrukerPlan viser at andel injiserende rusavhengige som har tilgang på sprøyteutdeling i sin kommune har økt fra 77 prosent i 2016 til 92 prosent i 2019.
- 30 kommuner som deler ut utstyr for injisering mangler returordning for brukt utstyr.
- 141 kommuner svarer at de ikke deler ut utstyr. I disse kommunene har det i perioden 2015-2018 vært til sammen 79 narkotikautløste dødsfall.