Artikkelen er 2 år gammel, informasjonen kan være utdatert.
I Handlingsplanen for allmennlegetjenesten 2020-2024 er det et mål å øke antall fastleger i kommunene, redusere antall ledige fastlegeavtaler og øke stabilitet blant allmennleger i spesialisering.
Tilskuddsordningen for ALIS-avtaler er et viktig tiltak for å bedre situasjonen for kommuner med rekrutteringsutfordringer.
Deler tilskuddsordningen i to
Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet at tilskuddsordningen til ALIS-avtaler for kommuner med rekrutteringsutfordringer kap. 762, post 63, skal deles i to ordninger.
En tilskuddsordning skal være for LIS3 i allmennmedisin i næringsvirksomhet, mens den andre skal være for LIS3 i allmennmedisin som er ansatt i kommunen.
Fastlegevikarer utover 1 års varighet vil også kvalifisere for tilskudd, såfremt de har ALIS-avtale og fyller de andre tilskuddskriteriene. Departementet har også gjort tilpasninger av regelverket, for å styrke tilskuddsordningen.
Størrelse på tilskuddet
Tilskuddsordningen skal bidra til å dekke kommunenes kostnader til ALIS-avtalene.
Kommuner kan søke om ALIS-tilskudd allerede nå. Siste frist for kommunene til å søke om ALIS-tilskudd i 2021 er 16. november.
Tilskuddsordning for næringsdrivende fastleger utgjør for 2021 48 millioner kroner. Tilskuddsordningen til fastleger ansatt i kommunen utgjør for 2021 54 millioner kroner
Kommunene må for å kunne søke om tilskudd, bidra med 20% finansiering per år ved inngåelse av ALIS-avtaler. Over tilskuddsordningen kan det gis inntil 240 000 kroner i tilskudd per år per ALIS-avtale.
ALIS-avtaler
ALIS-avtaler er avtaler mellom kommune og leger i spesialisering i allmennmedisin (LIS3 allmennmedisin) om ekstra tiltak som skal bidra til økt trygghet i tiden spesialistutdanningen pågår.
Det kan for eksempel være avtale om mer veiledning enn kravet i forskriften tilsier, gjennomføring av læringsaktiviteter, nettverkssamlinger for leger i spesialisering, inntektsgaranti og/eller kompensasjon for kortere pasientlister i en periode.