Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Ber studenter på Blindern teste seg hver uke

Denne uka starter Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) koronatesting av studenter. Foto: Green Chameleon for Unsplash.

Denne uka starter Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) koronatesting av studenter. Foto: Green Chameleon for Unsplash.

Først publisert: 01.03.2021 Sist faglig oppdatert: 01.03.2021

Denne uka starter Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) koronatesting av studenter i stor skala. Dette skjer etter initiativ fra Helsedirektoratet. Målet med økt testing er å holde undervisningsinstitusjoner åpne.

Artikkelen er 148 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.
Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

Fra onsdag 3. mars vil helsetjenesten ved Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) ha kapasitet til å teste mellom 1500 og 2000 personer i uka på Blindern. Alle studenter og ansatte som oppholder seg på Blindern blir bedt om å teste seg hver uke.

– Ved å teste studenter og ansatte regelmessig, er målet at vi skal oppdage smittede tidlig, isolere dem som er smittet, spore opp nærkontakter og sette dem i karantene. På denne måten vil det være mulig å stanse et eventuelt utbrudd før det utvikler seg. Når vi har sett hvordan dette fungerer på Blindern, håper vi å etablere tilsvarende tilbud på flere undervisningssteder, sier Trond Morten Trondsen, direktør for SiO Helse.

Det er Helsedirektoratet som har tatt initiativ til økt testing ved videregående skoler, høgskoler og universiteter. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror økt testing blir svært viktig de neste månedene.

– Vi tror testing i stor skala kan bli et viktig virkemiddel for å holde å holde undervisningsinstitusjoner åpne, sier assisterende helsedirektør, sier Nakstad.

Universitetet i Oslo har jobbet godt med smitteverntiltak under pandemien, og det har ikke vært tilfeller av smitteutbrudd som kan kobles til campus. Campus har allikevel vært stengt i lange perioder under pandemien, som et ledd i nasjonale og lokale smitteverntiltak. Digital undervisning har vært hovedregelen for de 28 000 studentene.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, håper testing av studenter og ansatte vil bidra til å holde universitet mest mulig åpent framover. 

– Jeg er svært glad for at vi har fått dette på plass. For oss er det viktig å kunne ønske studentene velkommen til en trygg campus som er så åpen som mulig. Nå oppfordrer jeg studenter og ansatte ved Universitetet i Oslo som oppholder seg på campus til å teste seg en gang i uken, sier Stølen. 

Helsebyråd, Robert Steen, sier studentene har blitt hardt rammet av nedstengingene i Oslo.

– Studentene er med på å gjøre Oslo til den byen mange er veldig glad i, og jeg må si at jeg har savnet dem i bybildet det siste året. Det har vært et tungt år for mange studenter som har tatt et veldig stort ansvar for å holde smitten nede, inne på små hybler. Jeg er veldig glad for at vi nå får i gang dette prosjektet, fordi regelmessig testing sammen med de vanlige smitteverntiltak kan bidra til å holde smitten nede. Da er det håp om at dette semesteret slutter bedre enn det startet for studentene.

Helsetjenesten ved Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) har det praktiske ansvaret for testingen på Blindern i samarbeid med Universitet i Oslo. Oppdragsgiver er Oslo kommune, som er ansvarlig for helsetjenester til befolkningen i Oslo.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold