Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Ber kommunene legge til rette for besøk

Først publisert: 09.10.2020 Sist faglig oppdatert: 09.10.2020

Helsedirektoratet har revidert anbefalingene for besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner. Direktoratet presiserer at kommuner ikke kan nekte besøk til dem som bor i omsorgsbolig.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.


Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).
2194376-senior-woman-enjoying-cup-of-tea-at-home-foto-Mostphotos-Gabby Baldrocco.jpg
Helsedirektoratet har gått gjennom anbefalingene for besøk i omsorgsboliger og anbefalingene for besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner under covid-19-pandemien. Foto: Gabby Baldrocco/Mostphotos

Også beboere i sykehjem og andre helse- og omsorgsinstitusjoner har rett til å få besøk. Kommunen kan bare begrense besøk i institusjoner, hvis det er strengt nødvendig.

Det er ulike regler for besøk i omsorgsboliger og for besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner. Helsedirektoratet sender nå informasjon til kommunene om hvilke regler som gjelder.

Anbefaling: Besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner og omsorgsboliger, og tiltak mot sosial isolering

Kan ikke nekte besøk i omsorgsboliger

Det har i det siste kommet meldinger om at kommuner har nektet folk som bor i omsorgsboliger å ta imot besøk under covid-19-pandemien. Helsedirektør Bjørn Guldvog tror kommunene har gjort dette i beste mening.

-Jeg er sikker på at de kommunene som har nektet besøk, har gjort dette for å beskytte dem som bor i omsorgsboliger mot smitte. Samtidig er regelverket helt klart: Kommunen kan ikke nekte beboere i omsorgsboliger å ta imot besøk. Derfor går vi nå ut med informasjon til kommunene der vi presiserer hvilke regler som gjelder, sier helsedirektøren.

Ber kommunene legge til rette

Når det gjelder sykehjem og andre helse- og omsorgsinstitusjoner, kan kommunen regulere besøk, men bare hvis det er strengt nødvendig.

Helsedirektøren ber nå kommunene legge til rette for besøk.

-Det kan være en vanskelig balansegang for kommunene å både legge til rette for besøk og beskytte beboere mot smitte, men jeg ber kommunene vurdere smittesituasjonen lokalt, bruke godt skjønn og i størst mulig grad legge til rette for at folk kan få besøk fra familie og venner, sier Guldvog.

Lite smitte i de fleste kommuner

Per i dag har mange kommuner ikke registrert smittede de siste 14 dagene. Samtidig er kunnskapen om smittevern høy, både i befolkningen og blant helsepersonell og alle kommuner har nå god tilgang på smittevernutstyr.

I en situasjon med lite eller ingen smitte lokalt, vil det, i de fleste tilfeller, være mulig å legge til rette for besøk på sykehjem og i andre helse og omsorgsinstitusjoner, sier Guldvog.

Presiserer regelverk

Helsedirektoratet har gått gjennom anbefalingene for besøk i omsorgsboliger og anbefalingene for besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner under covid-19-pandemien. Reglene for besøk er ikke endret, men i de reviderte anbefalingene er det presisert enda tydeligere hvilke regler som gjelder for besøk.

Få varsel om endringer i veilederne

Nederst på forsiden i hver veileder fra Helsedirektoratet kan du legge inn e-postadresse og få varsel hver gang vi oppdaterer eller legger inn nytt innhold i den aktuelle veilederen.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold