Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Anbefalinger til tannhelsetjenesten under covid-19 utbruddet

Først publisert: 26.03.2020 Sist faglig oppdatert: 26.03.2020

I nåværende situasjon med utbrudd av covid-19 bør kun akutt tannbehandling utføres. Tannbehandling som kan vente bør utsettes.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.


Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

Det er Helsedirektoratets faglige anbefalinger til helsepersonell i den fylkeskommunale og den private tannhelsetjenesten, og helsepersonell som er involvert i tannbehandling i regionalt helseforetak eller annen statlig virksomhet.

Covid-19 er erklært som et alvorlig utbrudd av allmennfarlig smittsom sykdom som kan få alvorlige helsekonsekvenser for mange mennesker. Sykdommen er erklært som en pandemi og en alvorlig hendelse av betydning for internasjonal folkehelse av Verdens helseorganisasjon.

I denne situasjonen er det nødvendig med tiltak for å forebygge og motvirke overføring av covid-19. Tiltakene anses nødvendige både for å beskytte sårbare grupper og for å opprettholde nødvendig kapasitet i helsetjenesten.

Faglig oppsummering

  • I nåværende situasjon med utbrudd av covid-19 bør kun akutt tannbehandling utføres. 
  • Både offentlig og privat tannhelsetjeneste har en forpliktelse til å yte akutt behandling, jf. helsepersonelloven.
  • Folkehelseinstituttets råd og informasjon til helsepersonell om smittevernprosedyrer under den pågående pandemien bør følges ved behandlingen.
  • Utførelse av tannbehandling som det er faglig forsvarlig å utsette øker risikoen for spredning av covid-19, og gir økt forbruk av smittevernutstyr. Dette er uhensiktsmessig i en situasjon der helsetjenesten må rasjonere smittevernutstyr.

Les anbefalingene fra Helsedirektoratet til tannhelsetjenesten

Se oversikt over akuttilbudene som er etablert i fylkene
 

----------------------

NB! Status for lovverk og anbefalinger om covid-19 kan endre seg raskt. Eldre nyhetssaker bør derfor ikke brukes som kilde til lovverk eller helsefaglige anbefalinger.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold