Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

A-vitamin og småbarn – blir det for mye?

Brødskiver med leverpostei.

Foto: Mostphotos / Jiri Hera

Først publisert: 04.03.2021 Siste faglige endring: 04.03.2021

De siste årene er innholdet av A-vitamin i leverpostei redusert med 40 prosent for å redusere risikoen for høyt inntak av vitaminet. Norske småbarn spiser likevel fortsatt for mye A-vitamin.

Artikkelen er 3 år gammel, informasjonen kan være utdatert.

– Leverpostei er et vanlig pålegg blant barn. Leverpostei inneholder en del jern som barn lett kan få for lite av. Samtidig inneholder leverpostei mye A-vitamin. Barn trenger A-vitamin, men for mye kan i verste fall gi forgiftning. Det er derfor bra å variere pålegg til barna og begrense bruk av lever og leverpostei, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Folkehelseinstituttet har med bakgrunn i reduserte verdier for A-vitamin i leverpostei vurdert hva dette vil utgjøre for inntak av A-vitamin i kostholdsundersøkelsene blant småbarn.

Hvordan variere pålegg til barn?

Det er mye bra pålegg å velge mellom, f.eks. fisk, vegetariske alternativer som hummus og bønnepostei, magert kjøttpålegg som kylling og kalkun, ost og egg. Se etter Nøkkelhullet. Frukt og grønt er også godt som pålegg. Grøt og grov kornblanding er gode alternativer til brødmat. Her finner du råd om hvordan pålegg til barn kan varieres (helsenorge.no).

Hvordan unngå for mye A-vitamin til barn?

– De matvarene som bidrar mest til A-vitamininntaket hos ettåringer i Norge, er industrifremstilt grøt, morsmelkerstatning og leverpostei. Smør, margarin, meieriprodukter og egg er også kilder til A-vitamin. For å unngå at barn får for mye A-vitamin, bør man gi barna et variert kosthold i tråd med Helsedirektoratets kostråd og unngå ensidig bruk av matvarer med et høyt innhold av A-vitamin, sier Granlund og legger til: – Unngå overdreven/ensidig bruk av industrifremstilt grøt og andre barnematprodukter som er tilsatt A-vitamin. For spedbarn, er råd om kosthold gitt i brosjyren Mat og måltider for spedbarn. Lag gjerne noe av barnematen selv, men hvis barn under ett år trenger mer melk enn morsmelk, er det nødvendig at de får industrifremstilt morsmelkerstatning. Inntak av kosttilskudd som inneholder A-vitamin, bør man være forsiktig med.

Begrens bruk av leverpostei

Helsedirektoratet anbefaler at man begrenser bruken av leverpostei og lever, som inneholder særlig mye A-vitamin. Selv etter at innholdet av A-vitamin i leverpostei er redusert, er gjennomsnittlig innhold 3000 mikrogram per 100 gram leverpostei.

– Det betyr at bare 10 gram, det vil si leverpostei til en halv brødskive, alene gir anbefalt inntak av A-vitamin for de minste barna (300 mikrogram per dag for barn under to år), og at 30 gram leverpostei (=1,5 brødskive med leverpostei) alene gir mer A-vitamin enn øvre grense angitt som trygt av Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (European Food Safety Authority, EFSA) for denne aldersgruppen (800 mikrogram per dag). Lever av storfe inneholder hele 23220 mikrogram per 100 gram (råvekt). Det betyr at bare 10 gram lever (råvekt) gir omtrent tre ganger så mye A-vitamin som det EFSA angir er trygt (800 mikrogram per dag), sier Granlund.

Hva er anbefalt inntak av A-vitamin?

A-vitamin er et næringsstoff kroppen trenger tilførsel av, for normalt syn, normale hud og slimhinner, vekst og utvikling, og for immunforsvaret. Anbefalt daglig inntak av A-vitamin for barn er:

  • 1-2 år: 300 mikrogram RAE per dag
  • 2-5 år: 350 mikrogram RAE per dag
  • 6-9 år: 400 mikrogram RAE per dag

(RAE: Retinol aktivitets ekvivalenter; 1 RAE = 1 μg retinol = 12 μg β-karoten. Kilde: Helsedirektoratet. Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet. Oslo 2014.)

Hvor mye A-vitamin er trygt?

EFSA har angitt øvre grense for trygt inntak av vitamin A per dag, fra all mat, drikke og kosttilskudd til sammen. Verdiene for barn er angitt under.

  • 1-3 år: 800 mikrogram RE per dag
  • 4-6 år: 1100 mikrogram RE per dag
  • 7-10 år: 1500 mikrogram RE per dag.

(RE: Retinolekvivalenter, ikke medregnet karoten og andre karotenoider.)

Hva kan skje dersom barn spiser for mye A-vitamin?

Vitamin A er et fettløselig vitamin som lagres i kroppen. Hvis barn får altfor mye over tid, kan de få forgiftning (hypervitaminose A). Symptomer har vært rapportert ved inntak fra 3600 til 150 000 mikrogram retinol per dag, vanligvis kun etter inntak av høye doser av kosttilskudd med A-vitamin over tid.

Symptomer på A-vitaminforgiftning hos barn er anoreksi (tap av matlyst), tørr hud med kløe, håravfall eller lite hår, økt intrakranielt trykk, sprekker i leppene, irritabilitet, ømhet i og opphovning av armer og ben, nydannelse av knokkelmasse rundt knokler, leverforstørrelse, vekttap eller mangelfull vekst.

Symptomer går raskt tilbake når inntaket senkes. Det kan være svært vanskelig å stille diagnosen, og det er i de fleste tilfeller også svært vanskelig å fastslå nøyaktig inntak av vitamin A som er forbundet med forgiftning. Det er stor individuell variasjon og i tillegg en rekke helse- og kostfaktorer som kan påvirke sensitivitet i forhold til kronisk hypervitaminose A. Spedbarn er mindre tolerante enn større barn.

Hva er for mye A-vitamin?

Det er vanskelig å si hva som er for mye A-vitamin, men inntak over EFSAs øvre grense for trygt inntak fra alle matvarekilder, inkludert kosttilskudd, bør unngås over tid. Leverpostei på 1,5 brødskive (30 gram leverpostei) vil gi 900 mikrogram A-vitamin, mens to brødskiver med leverpostei (40 gram leverpostei) vil gi 1200 mikrogram A-vitamin.

For å unngå inntak over EFSAs øvre grense for inntak, kan man begrense inntaket av leverpostei til 1–2 brødskiver med leverpostei om dagen. Det er fint å venne barn til å spise variert og til å begrense inntaket av bearbeidede kjøttprodukter.

Det er imidlertid ingen grunn til bekymring fordi om barn over en tid har fått mer A-vitamin enn dette. Risikoen for å få forgiftning av A-vitamin gjennom matvarer er trolig lav. Samtidig kan det være individer som er mer sårbare for høye inntak enn andre. Når det gjelder barn, bør føre-var-prinsippet anvendes.

Artikkelen er utarbeidet av Helsedirektoratet i samarbeid med Mattilsynet og Folkehelseinstituttet.

Abonner på nytt eller oppdatert innhold