Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Nytt Helseaktuelt: Flere helsearbeidere tar influensavaksine – men langt igjen til mål

Først publisert: 17.10.2019 Sist faglig oppdatert: 17.10.2019

Andelen leger, sykepleiere, pleiemedhjelpere, fysioterapeuter og andre helsearbeidere som tar influensavaksine øker jamt og trutt. I fjor var det 34 prosent av dem som jobber med pasienter som tok vaksinen, mot 28 prosent året før.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

Sesonginfluensa kan være svært alvorlig. I Norge dør rundt 900 mennesker som følge av influensa, hvert år – en del av disse er smittet av helsepersonell. WHO og EU anbefaler at vaksinasjonsgraden blant helsepersonell med pasientkontakt er minst 75 %.

– Det er svært viktig at alle som jobber med pasienter lar seg vaksinere, først og fremst for å beskytte sårbare pasienter mot influensasmitte, sier Helsedirektør Bjørn Guldvog.

Les hele Bjørns oppfordring, Beskytt pasienten din - la deg vaksinere (2 min lesetid) i Helseaktuelt

Selv om noen blir alvorlig syke av influensa, er det mange friske voksne som er smittet av influensaviruset som ikke blir syke, eller bare litt syke. Likevel kan de smitte andre.

På sykehusene ble det gjort en kjempeinnsats i 2018 og lokale tall viser at enkelte sykehus hadde opp mot 100 % vaksinasjonsdekning i fjor. Skal vi nå målet om 75 % vaksinasjonsdekning trenger vi et felles løft i hele helsesektoren og kommunene spiller en sentral rolle i det løftet. 

Fagdirektør og lege Svein Lie har, i fjerde utgave av Helseaktuelt, skrevet om hvordan et Felles løft på influensavaksinasjon av helsepersonell kan redde flere liv (5 min lesetid)

Tallet 34 prosent vaksinasjonsdekning kommer fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som hvert år gjennomfører en stor spørreundersøkelse i befolkningen for å kartlegge hvor mange som tar influensavaksinen. SSB skiller ikke på sykehus, sykehjem og fastlegekontorer, men lokale tall viser at mange av sykehusene har hatt en kraftig økning i andel vaksinerte, noen opp mot 100 prosent.

– Det ble gjort en imponerende jobb ved mange av sykehusene i fjor og jeg håper de fortsetter det gode arbeidet i år. Jeg håper også at mange fastleger og andre i primærhelsetjenesten lar seg inspirere og tar vaksine for å beskytte pasientene sine, avslutter Bjørn Guldvog.

Hovedråd_koronavirus.jpeg

 

Skjermbilde 2019-10-17 kl. 09.49.59.png