Pasienten og/eller foreldre, ev. pårørende skal medvirke når det skal tas en klinisk beslutning om behov for videre tiltak.
Pasientens og/eller foreldres, ev. pårørendes ønske om hjelp skal ligge til grunn for beslutningen. Det bør fremkomme i journalen hvordan pasientens ønsker er ivaretatt.
Når utredningen er ferdig, skal OCD-teamet vurdere pasientens behov for behandling i psykisk helsevern eller ev. andre tiltak. Endelig avgjørelse om behandling tas av OCD-behandler i samråd med pasienten og/eller foreldre, ev. pårørende.
OCD-behandler bør informere pasient og/eller foreldre, ev. pårørende, om behandlingsalternativer, der det er aktuelt. Pasient og/eller foreldre, ev. pårørende, bør også få informasjon om forventet effekt ved anbefalt behandling. Behandler bør også informere om hva behandlingen vil kreve av pasienten og/eller foreldre, ev. pårørende og betydningen av motivasjon for forventet behandlingsresultat. Pasienten og/eller foreldre, ev. pårørende, skal ha samtale om planlagt behandling med OCD-behandler etter at utredningen er ferdig, og beslutning om behandling er tatt.
Dersom pasienten ikke har behov for behandling for tvangslidelse (OCD) eller ikke ønsker anbefalt behandling, blir Nasjonalt pasientforløp for tvangslidelse (OCD) avsluttet.
Spesialist i psykiatri/psykologi skal delta i vurderingen. Vurderingen skal dokumenteres i journalen på en måte som danner et godt grunnlag for den videre oppfølgingen.
Det skal tas en klinisk beslutning om det:
- er behov for behandling innen psykisk helsevern
- er behov for behandling og oppfølging fra annen instans enn psykisk helsevern
- ikke foreligger behov for videre oppfølging
Informasjon om beslutningen bør gis muntlig og skriftlig til pasienten og/eller foreldre, ev. pårørende.
Videre skal det tas stilling til om det er behov for:
- tiltak for pasientens mindreårige barn eller mindreårige søsken
- videre tiltak til pårørende, familie eller andre
- koordinerte tjenester, inkl. rett til individuell plan
- kriseplan
- tiltak knyttet til somatisk helse og levevaner
- tiltak knyttet til sosial aktivitet og inkludering, lærings- og mestringstilbud
- samarbeid med skole/arbeidsliv
- samarbeid med NAV om arbeidsrettet rehabilitering som f.eks. individuell jobbstøtte (napha.no) eller jobbmestrende oppfølging.
- samarbeid med andre aktører, som for eksempel familievern/barnevern
- iverksettelse av forebyggende tiltak på grunn av voldsutsatthet eller økt voldsrisiko. Ved økt risiko, må det gjøres en løpende vurdering gjennom hele forløpet.
- iverksettelse av forebyggende tiltak på grunn av fare for selvmord
Ved behov for behandling eller oppfølging fra annen instans enn psykisk helsevern, kan det nasjonale pasientforløpet avsluttes når det er avklart hvem som har ansvaret for behandling og oppfølging. Henviser og fastlege informeres om beslutningen og hvem som har ansvaret for den videre oppfølgingen.
Hvis det ikke er behov for videre oppfølging, kan forløpet avsluttes og henviser og fastlege informeres om beslutningen.
Ved behov for oppfølging av punktene over, må OCD-behandler avklare oppgave- og ansvarsfordeling med behandlingsansvarlig i lokal BUP/DPS eller annen enhet.
Forløpstider
Forløpstider utredning | ||
Poliklinikk | Fra første fremmøte til klinisk beslutning etter utredning | Inntil 42 kalenderdager (6 uker) |
Døgnenhet | Fra første fremmøte til klinisk beslutning etter utredning | Inntil 42 kalenderdager (6 uker) |