Se videostream
Om konferansen
Med konferansen om skolemåltid ønsker vi særlig å belyse følgende:
- Hvilket potensial ligger det i skolemåltidet?
- I hvilken grad etterlever skolene den nasjonale retningslinjen for mat og måltider i skolen?
- Hva er barrierer og muligheter? Med praktiske eksempler og erfaringer
Det vil også være fokus på implementering av Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen.
Hensikten er å belyse ulike faktorer knyttet til skolemåltidet, og gi innsikt i praktiske erfaringer og forskning på temaet. Det er også en målsetting at konferansen skal gi inspirasjon og tips til videre arbeid med skolemåltid både på lokalt og sentralt nivå.
I tillegg til mulighet for fysisk deltakelse i Helserektoratets lokaler, vil seminaret også streames. Lenken til streaming legges ut dagen før.
Målgruppe
Seminaret er åpent for alle, men er spesielt rettet mot dere som jobber i ulike deler av utdannings- og helsesektoren i kommuner, fylkeskommuner og organisasjoner.
Program
Tidspunkt | Foredrag | Foredragsholder |
09.00-09.10 | Velkommen | Nina Øverby, Nasjonalt råd for ernæring/Universitetet i Agder |
09.10-09.20 | Hvorfor trenger vi skolemåltidet? | Beate Sørli Ålmo, Statsforvalteren i Trøndelag |
09.20-09.40 | Retningslinjen for mat og måltider i skolen: hva anbefales og i hvilken grad blir retningslinjene fulgt? | Eva Rustad de Brisis og Jorunn Sofie Randby, Helsedirektoratet |
09.40-09.55 | Skolemåltidets sosiale og kulturell funksjon: mulighet for endring? | Laura Terragni, OsloMet |
09.55-10.10 | Erfaringer fra «Helsefremmende skoler» i Nordland –hvordan få med seg de ansatte for å fremme god måltidspraksis? | Laila Loe, rektor, Enga skole, Meløy |
10.10-10.25 | Matjungelen – hvordan få med seg skoler til et løft for mat og måltider? | Matjungelen – hvordan få med seg skoler til et løft for mat og måltider? Kathrine Marthinsen, Matjungelen/Folkelig |
10.25-10.40 | Pause | |
10.40-10.55 | Forutsetninger for gode måltider i skolen – hvilke erfaringer finnes og hvor trengs ny kunnskap? | Marte Gausvik Musland og Lene Bakke, Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet i skolen ved Høgskulen på Vestlandet |
10.55-11.10 | Folkehelseprosjektet «Liv og røre» – hvordan kan fylker og kommuner støtte skolenes arbeid med måltid? | Guro Høydal, Vestfold og Telemark Fylkeskommune |
11.10-11.25 | Mat og læring, hva viser forskningen? | Kristine Illøkken, Universitetet i Agder |
11.25-11.40 | Skolematprosjektet i Agder – kan gratis skolemat redusere sosiale ulikheter? Var retningslinjen nyttig? | Frøydis N. Vik, Universitetet i Agder |
11.40-12.00 | Spørsmål, diskusjon og oppsummering | Liv Elin Torheim, Nasjonalt råd for ernæring/Folkehelseinstituttet |