Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Skolemåltidet – status, utfordringer og muligheter

Ungdommer som spiser på skolen (Foto: Unsplash)

Ungdommer som spiser på skolen (Foto: Unsplash)

Velkommen til seminar hvor vi ser på både barrierer og muligheter for skolemåltidet. Seminaret arrangeres i samarbeid med Nasjonalt råd for ernæring og er spesielt rettet mot dere som jobber i utdanningssektoren og innen folkehelse.

  • 1. september 2022
  • 09:00–12:00
  • Helsedirektoratet, Vitaminveien 4, Oslo
  • Gjennomført, se videostream
Konferanse
Webinar

Se videostream

Om konferansen

Med konferansen om skolemåltid ønsker vi særlig å belyse følgende:

  • Hvilket potensial ligger det i skolemåltidet?
  • I hvilken grad etterlever skolene den nasjonale retningslinjen for mat og måltider i skolen?
  • Hva er barrierer og muligheter? Med praktiske eksempler og erfaringer

Det vil også være fokus på implementering av Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skolen.

Hensikten er å belyse ulike faktorer knyttet til skolemåltidet, og gi innsikt i praktiske erfaringer og forskning på temaet. Det er også en målsetting at konferansen skal gi inspirasjon og tips til videre arbeid med skolemåltid både på lokalt og sentralt nivå.

I tillegg til mulighet for fysisk deltakelse i Helserektoratets lokaler, vil seminaret også streames. Lenken til streaming legges ut dagen før.

Målgruppe

Seminaret er åpent for alle, men er spesielt rettet mot dere som jobber i ulike deler av utdannings- og helsesektoren i kommuner, fylkeskommuner og organisasjoner.

Program

Tidspunkt Foredrag Foredragsholder
09.00-09.10 Velkommen Nina Øverby, Nasjonalt råd for ernæring/Universitetet i Agder
09.10-09.20 Hvorfor trenger vi skolemåltidet?  Beate Sørli Ålmo, Statsforvalteren i Trøndelag 
09.20-09.40 Retningslinjen for mat og måltider i skolen: hva anbefales og i hvilken grad blir retningslinjene fulgt? Eva Rustad de Brisis og Jorunn Sofie Randby, Helsedirektoratet
09.40-09.55 Skolemåltidets sosiale og kulturell funksjon: mulighet for endring? Laura Terragni, OsloMet
09.55-10.10 Erfaringer fra «Helsefremmende skoler» i Nordland –hvordan få med seg de ansatte for å fremme god måltidspraksis? Laila Loe, rektor, Enga skole, Meløy
 
10.10-10.25 Matjungelen – hvordan få med seg skoler til et løft for mat og måltider?   Matjungelen – hvordan få med seg skoler til et løft for mat og måltider?  
Kathrine Marthinsen, Matjungelen/Folkelig
10.25-10.40 Pause  
10.40-10.55 Forutsetninger for gode måltider i skolen – hvilke erfaringer finnes og hvor trengs ny kunnskap? Marte Gausvik Musland og Lene Bakke, Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet i skolen ved Høgskulen på Vestlandet
10.55-11.10 Folkehelseprosjektet «Liv og røre» – hvordan kan fylker og kommuner støtte skolenes arbeid med måltid?  Guro Høydal, Vestfold og Telemark Fylkeskommune
11.10-11.25    Mat og læring, hva viser forskningen?  Kristine Illøkken, Universitetet i Agder
11.25-11.40 Skolematprosjektet i Agder – kan gratis skolemat redusere sosiale ulikheter? Var retningslinjen nyttig? Frøydis N. Vik, Universitetet i Agder
11.40-12.00 Spørsmål, diskusjon og oppsummering  Liv Elin Torheim, Nasjonalt råd for ernæring/Folkehelseinstituttet

 

Først publisert: 01.07.2022 Siste faglige endring: 01.07.2022 Se tidligere versjoner