Rådslag om revisjon av Kosthåndboken

Matvarer

Helsedirektoratet skal revidere Kosthåndboken og den skal bli til nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i institusjoner.

  • 30. oktober 2024
  • 13:00–15:00
  • Helsedirektoratet, Vitaminveien 4, 0277 Oslo og digitalt
  • Gjennomført
Konferanse

Bakgrunn

Kosthåndboken fra 2012 er opprinnelig en revisjon av Statens ernæringsråds retningslinjer for kostholdet i helseinstitusjoner fra 1996. Den nye versjonen, som er planlagt ferdig i 2026, vil gjenoppstå som nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i institusjoner (arbeidstittel).  Deler av innholdet fra Kosthåndboken kan bli videreført som nasjonale faglige råd. Målet med retningslinjen er å sikre god kvalitet i mat- og måltidstilbudet og bidra til en helhetlig og mer enhetlig mat-, måltids- og ernæringsoppfølging. Målgruppen er ledere, kjøkkenpersonell, studenter, helsepersonell og ansatte i helseinstitusjoner og andre offentlige institusjoner. 
For at retningslinjen skal bli relevant for målgruppene og bli tatt i bruk, trenger vi innspill fra aktuelle fagmiljøer og interessenter som kjenner til Kosthåndboken og hvordan den er blitt brukt og hva som er viktig å ta med seg videre i arbeidet.

Vi ønsker blant annet innspill på: 

  • Hvilke tema/kapitler fra Kosthåndboken er det viktig å videreføre i ny retningslinje?
  • Er det andre, nye områder/ tema innen mat, måltider og ernæringsarbeid som bør få plass i ny retningslinje?
  • Hva skal til for at den nye retningslinjen vil oppleves nyttig og brukes av målgruppene?

Målgruppe

Ledere, kjøkkenpersonell, helsepersonell, ansatte i institusjoner og andre som har et forhold til Kosthåndboken.

Først publisert: 27.09.2024 Siste faglige endring: 27.09.2024 Se tidligere versjoner