Folkehelse og bærekraft i offentlige matinnkjøp

Vil du være med å utvikle fremtidens offentlige måltider?

  • 28. november 2025
  • 10:30–15:00
  • Helsedirektoratet, Vitaminveien 4, Oslo og digitalt
  • Gjennomført
Konferanse
Webinar

Klikk her for å se opptak av del 1 av seminaret. Det ble ikke gjort opptak av del 2 av seminaret etter som de som ba om å holde forberedt innlegg ikke ble spurt om dette på forhånd.

 

Den 28. november inviteres du til seminar om hvordan offentlige matinnkjøp kan bidra til både bedre folkehelse og en mer bærekraftig utvikling. Når vi handler og spiser i tråd med de nasjonale kostrådene hjelper vi både helsa og miljøet. Vi vil også utforske muligheten for et nasjonalt nettverk for offentlige matinnkjøp, som du kan være med og sette retningen for.

På dette arrangementet samler Helsedirektoratet, DFØ og Matvalget beslutningstakere, innkjøpere, fagpersoner og bransjeaktører for å møtes, knytte nettverk, dele erfaringer og vise fram de beste løsningene.

Arrangementet er en del av det europeiske myndighetssamarbeidet Joint Action Prevent NCD. Prosjektet arbeider for å heve standardene for offentlige matinnkjøp, og finne felles strategier og løsninger for å fremme folkehelse i Europa.

Program

Registrering: Kaffe og frukt serveres fra kl. 10:00.

Del 1: Offentlige måltider som verktøy for bedre helse og bærekraft (10:30–12:30)

  • Velkommen v/ Helsedirektoratet
  • Presentasjon av ny veileder for ernæringshensyn i offentlige anskaffelser v/Helsedirektoratet
  • Ny nasjonal handlingsplan for grønne og innovative innkjøp v/Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ)
  • Innsikter fra forskning på kommuner: Barrierer og muligheter for bedre matinnkjøp v/Universitetet i Oslo
  • Beste praksis fra offentlige innkjøp v/Matvalget
  • Panelsamtale med representanter fra Helsedirektoratet, DFØ, Miljødirektoratet, Statsforvalteren Innlandet og Matvalget om hvilke virkemidler som er sentrale for å nå målet om å fremme folkehelse og bærekraft i offentlige matinnkjøp.

Lunsj 12:30–13:15

Del 2: Behov og muligheter for å etablere et nasjonalt nettverk for offentlige matinnkjøp (13:15–15:00)

  • Erfaringer med nettverk for offentlige matinnkjøp i Danmark
  • Erfaringer med nettverk for offentlige matinnkjøp fra Norge
  • Innspill til behov og muligheter for et nasjonalt nettverk
  • Oppsummering og veien videre

Målgruppe

Beslutningstakere, innkjøpere, kjøkkenpersonale, matbransjen, fagpersoner og rådgivere med ansvar for eller interesse i offentlige måltider.

Kontakt

Ole Berg

Ole.berg@helsedir.no

Først publisert: 18.09.2025 Siste faglige endring: 18.09.2025 Se tidligere versjoner