Høringsutkast
Høringsinnspill
Høringsinnspill kan sendes til: pbx130200ffmh@helsedir.no.
Merk e-post med «Høring akkrediterte inspeksjonsorganer».
Høringsbrev
Innledning og bakgrunnen for forslaget
Helsedirektoratet, på vegne av Helse- og omsorgsdepartementet, foreslår i dette høringsnotatet en endring i forskrift 2003 nr. 486 om miljørettet helsevern kap. 3a som følge av at Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland («Storbritannia») har trådt ut av Den europeiske union («EU»).
Forskrift om miljørettet helsevern er gitt med hjemmel i folkehelseloven § 8. Forskriftens kap. 3a gjelder krav om å hindre spredning av Legionella via aerosol. Bestemmelsen i § 11c, jf. folkehelseloven § 10 andre ledd, pålegger virksomheter med kjøletårn og luftskrubbere en meldeplikt til kommunen og en inspeksjonsordning. Virksomhetene skal, ifm. oppstart, vesentlige utvidelser eller endringer, og deretter hvert femte år, legge frem for kommunen en vurdering av innretningen fra et akkreditert inspeksjonsorgan. De nærmere kravene til akkrediterte inspeksjonsorganer er spesifisert i forskriftens § 11d tredje ledd.
Bestemmelsen stiller krav om at inspeksjonsorganet er «etablert i et EU-/EØS-land».
Storbritannia trådte ut av EU 31. januar 2020. I en overgangsperiode til og med 31. desember 2020 ble landet behandlet som om det var EU-medlem. Fra 1. januar 2021 reguleres Norges forhold til Storbritannia av bilaterale avtaler med landet, og av multilaterale avtaler der både Norge og Storbritannia er parter. Norge har inngått en frihandelsavtale med Storbritannia, Island og Liechtenstein som trådte i kraft 01.09.22.
Storbritannias uttreden av EU innebærer at akkrediterte inspeksjonsorganer som er etablert i Storbritannia ikke lenger kan benyttes til å gjennomføre inspeksjon av innretninger med kjøletårn og luftskrubbere hos norske virksomheter, iht. ordlyden i forskrift om miljørettet helsevern § 11d tredje ledd. I praksis har akkrediterte inspeksjonsorganer fra Storbritannia lenge vært benyttet til å utføre tredjeparts inspeksjoner på kjøletårn og luftskrubbere i Norge iht. forskrift om miljørettet helsevern § 11c, grunnet fravær av norske inspeksjonsorganer.
Helsedirektoratets forslag
Helsedirektoratet foreslår å inkludere inspeksjonsorganer som er etablert i Storbritannia i inspeksjonsordningen. Endringen gjøres i forskriften § 11d tredje ledd ved å tilføye at akkrediterte inspeksjonsorganer kan være etablert i Storbritannia, som alternativ til EU/EØS. Formålet er at norske virksomheter skal kunne benytte britiske inspeksjonsorganer til å gjennomføre vurdering av innretninger med kjøletårn og luftskrubbere etter at Storbritannia har trådt ut av EU. Helsedirektoratet kan ikke se at en tilføyelse av Storbritannia i forskrift om miljørettet helsevern § 11c tredje ledd vil stride mot EØS-avtalen. Tilføyelsen er i tråd med frihandelsavtalen med Storbritannia.
Helsedirektoratet viser til at tilsvarende endring er gjort bl.a. i foretakslovgivningen, jf. Prop.140 L (2020–2021).
Tilføyelse av Storbritannia innebærer ingen endring i normkravene som stilles til inspeksjonsorganet. Organet skal være akkreditert av Norsk akkreditering eller annet anerkjent akkrediteringsorgan. Akkrediteringen skal følge standarden for inspeksjonsorganer (NS-EN ISO/IEC 17020:2012 Samsvarsvurdering – krav til drift av ulike typer inspeksjonsorganer). Organet må tilfredsstille standardens krav til uavhengighetstype A, B eller C.
Endringen påvirker ikke virksomhetenes ansvar for kontroll og oppfølging med innretninger som kan spre legionella, inkludert meldeplikt og varslingsplikt ved mistanke om funn av legionella. Heller ikke kommunenes ansvar for tilsyn med virksomheter med kjøletårn og luftskrubbere vil påvirkes. Det anses fortsatt å være behov for å opprettholde kontrollen med installasjoner som gir fare for spredning av legionella via aerosol, samt sikre et stabilt kompetansenivå hos tilsynsmyndigheter og virksomheter.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Den foreslåtte forskriftsendringen innebærer at firmaer etablert i Storbritannia kan benyttes som inspeksjonsorgan for innretninger som innebærer fare for spredning av legionella. Virksomheter som tidligere har benyttet britiske inspeksjonsorganer vil da kunne benytte de samme organene videre. Endringen vurderes ikke å ha negative økonomiske eller administrative konsekvenser for virksomhetene, da de som tidligere må bestille og bekoste pålagte inspeksjoner selv. Endringen har ikke økonomiske eller administrative konsekvenser for kommunene.
Høringsinstanser
Dette er en offentlig høring, og alle er velkomne til å gi høringsinnspill. Nedenfor listes instanser som får direkte invitasjon til å gi høringsinnspill.
- Arbeids- og inkluderingsdepartementet
- Avinor
- Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK)
- Fagforbundet
- Folkehelseinstituttet
- Foreningen for ventilasjon, kulde og energi (VKE)
- Forsvarsbygg
- Kommunal- og distriktsdepartementet
- Kommunenes Sentralforbund (KS)
- Kunnskapsdepartementet
- Mattilsynet
- Miljødirektoratet
- Multiconsult
- Nettverk for miljørettet folkehelsearbeid (NEMFO)
- Norges Ingeniør- og Teknologiorganisasjon (NITO)
- Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet v/Senter for Idrettsanlegg og Teknologi
- Norsk Akkreditering
- Norsk Industri
- Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA)
- Norsk Kommunalteknisk Forening
- Norsk Vann
- Norsk VVS Energi- og Miljøteknisk Forening (NemiTek)
- Norske Arkitekters Landsforbund
- Nærings- og fiskeridepartementet
- Regelrådet
- Rådgivende Ingeniørers Forening
- SINTEF Community
- Statens Helsetilsyn
- SWECO
- Teknisk Naturvitenskapelig Forening (Tekna)
- Tolletaten
- Utenriksdepartementet
- Vannsenteret (Nasjonalt senter for vanninfrastruktur)
Kontakt
Kontaktperson: Pernille Sofie Svendsen Opland.
Spørsmål kan rettes til pbx130200ffmh@helsedir.no.