Kommunen bør i samråd med aktuelle leger utarbeide kriterier for hvilke pasienter/pasientgrupper som kan tilbys multidose
Kriteriene bør omfatte både praktiske og medisinske forhold som kan ha betydning for pasientens legemiddelhåndtering.
Kriteriene skal legge grunnlaget for rutiner for inn- og utmeldinger av ordningen, og for håndteringen av multidose i kommunal regi.
Kriteriene og rutinene bør evalueres ved jevne mellomrom.
Multidose kan gi en mer effektiv og sikker legemiddelhåndtering for pasienter som:
- tar flere legemidler fast
- ikke har hyppige endringer av legemiddelbehandlingen
- ikke har hyppige skifter i omsorgsnivå
- har problemer med å ta sine legemidler til rett tid og i riktige doser
- har problemer med å åpne og håndtere legemiddelpakninger
- tar legemidler som kan pakkes i multidose
Både legen og kommunen kan foreslå multidosepakkede legemidler, men det er kommunen som har ansvaret for å administrere ordningen basert på vedtak om bistand. Kommunen kontakter apoteket om inn- og utmeldinger av pasienter til multidoseordningen, og håndterer legemidlene for pasient. Oppstart må koordineres med multidoselegen og apoteket.
I rapporten Multidose – status og veien videre foreslås det at det må utarbeides felles kriterier for hvilke pasienter som kan inngå i multidoseordningen.
Uttalelser på utkast til faglige råd for multidose som var på høring 2018, avdekket ulik praksis for hvilke pasienter som får tilbud om multidose. Det er viktig at kriteriene forankres lokalt i samsvar med de rutinene som kommunen har for de som tilbys multidose."
I rapporten Gjennomgang og forbedring av arbeidet med multidose i Larvik kommune (fhi.no) står det at: "Brukere som er i en ustabil situasjon og hvor det forventes hyppige medikamentendringer bør ikke tas inn i multidosesystemet før situasjonen er mer stabil".
I Legemiddelhåndbokens kapittel om avmedisinering (G27.7) står det:
"Multidose kan være et godt tilbud til pasienter i en stabil klinisk tilstand, men da multidose pakkes og leveres for 2-4 uker om gangen, er det uegnet for pasienter som trenger hyppige dosejusteringer og ved planlagt avmedisinering med gradvis nedtrapping av doser. Multidose bør i slike situasjoner erstattes av individuell daglig eller ukentlig utdeling av legemidler i doseringseske (dosett). Når avmedisinering er gjennomført, kan multidose gjeninnføres hvis pasientens tilstand er stabil."
I "Automated dose dispensing (ADD) - Guidelines on the best practice for the ADD process, and care and safety of patients" (edqm.eu), er det anbefalt at multidose ikke tilbys pasienter med ustabil legemiddelbehandling såfremt disse ikke følges nøye. Det anbefales også at fordeler og ulemper med multidose må vurderes for hver enkelt pasient. Ulempen kan være at pasienten ikke blir så involvert i egen behandling, og at det kan være en risiko for manipulering av multidosene hjemme hos pasienten.
Sist faglig oppdatert: 03. mars 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2019). Kommunen bør i samråd med aktuelle leger utarbeide kriterier for hvilke pasienter/pasientgrupper som kan tilbys multidose [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 03. mars 2020, lest 29. mai 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/multidose/samhandling-og-rutiner/kommunen-bor-i-samrad-med-aktuelle-leger-utarbeide-kriterier-for-hvilke-pasienter-pasientgrupper-som-kan-tilbys-multidose