Kommunen bør tilrettelegge for gåing, sykling og være en pådriver for kollektivtransport
Kommunen er en viktig vegeier, i tillegg til fylkeskommunen og staten. Hvordan kommunen planlegger for gang-, sykkelveger og grøntområder, samarbeider med idrett- og friluftsorganisasjoner, og innretter skole- og arbeidsliv, vil gjøre forskjell på innbyggeres fysiske aktivitetsnivå og helsetilstand.
Omtrent 35% av alle reiser gjøres til fots eller med kollektivtransport. Denne typen reiser gjennomføres regelmessig og er derfor i et folkehelseperspektiv. Det er variasjoner mellom byer og tettsteder. Kollektivreiser starter og slutter oftest med en gåtur. Innsatser for å få flere til å få og er viktige. Her vil lokal oppfølging av Nasjonal gåstrategi (vegvesen.no) og utforming av lokale gå strategier være viktig. Dette gjelder bl.a. reiser til og fra barnehage, skole, arbeid, fritids- , innkjøps-, helse- og omsorgsaktiviteter. Fleksibel kollektivtransport med mindre kjøretøy er en løsning som synes å ha et potensial for videre utvikling i Norge, særlig ved svakt trafikkgrunnlag. (1)
Flere byer i Norge har satset spesielt på sykling, både på utbygging av nye sykkelanlegg og bevisst informasjon om sykling og sykkelmuligheter. Resultatene viser at tilrettelegging og mobilisering er effektive tiltak. (2) I Nasjonal sykkelstrategi (vegvesen.no) er det satt mål om at sykkeltrafikken skal utgjøre minst åtte prosent av alle reiser. I nasjonal transportplan 2018-2029 (regjeringen.no) er det satt et mål om at sykkeltrafikken i byer bør være på 20 prosent innen 2023 og at 80 prosent av barn og unge skal gå eller sykle til og fra skolen.
Områder som bør være en del av arbeidet for økt fysisk aktivitet:
- Planlegge for et trygt, sikkert og sammenhengende nettverk av sykkel- og gangveger. Arbeidsplasser bør kobles til et slikt vegnettverk.
- Begrense bilkjøring, slik som etablering av gåsoner, for eksempel rundt skoler trygge skoleruter/skoleveier.
- Stimulere til økt gåing, sykling og bruk av kollektive transportmidler gjennom holdningskampanjer. Statens vegvesen har utformet en lokal veileder knyttet til gåing (vegvesen.no).
Sats på kollektivtrafikk, gåing og sykling
Trondheim kommune står foran en stor befolkningsvekst. Når byen vokser prioriterer kommunen transportformer som skal gi innbyggerne et bedre byliv og et godt miljø i byen. De siste ti årene ha kommunen jobbet systematisk med å legge til rette for at flere skal velge kollektivtransport, gåing og sykling. Dette har blant annet ført til at andelen syklister er økt med 50%, gående i midtbyen har økt med nesten 40 % og biltrafikken har vært stabil de siste ti årene. (3) I Oslo er 31 prosent av reisene til fots, i Trondheim og Bergen er andelen 27 respektive 25 prosent. Når det gjelder sykkel, er det fortsatt ingen av de største byområdene som har en sykkelandel som overstiger 10 prosent. Den høyeste sykkelandelen finner vi i Trondheim med 10 prosent. Deretter følger Stavanger og Kristiansand med 9 og 8 prosent. I Oslo kommune er 7 prosent av reisene en sykkeltur. (4)
Statens vegvesen - Forbedring av eksisterende snarveier
Å ruste opp gamle stier, tråkk og snarveier kan være en god måte å stimulere til mer gange og sykling i en kommune. Det kan handle om å legge nytt dekke og merke snarveiene, eller det kan være større opprustning av trapper, belysning og benker.
Snarveiprosjektene i Trondheim, Bergen og Alta viser tre forskjellige måter å angripe et slikt prosjekt på. I Alta var det et lavambisiøst prosjekt som utviklet seg over tid. Mens i Trondheim var det en del av et større vedtatt miljøprogram, og i Bergen var det opprinnelig en del av bybaneplanene. (5)
Byløypa i Alta
Byløypa er en tur- og skiløype gjennom sentral Alta. Om sommeren er dette en trasè for gående og syklende, om vinteren prepareres den for skigåing. Via denne turløypa kan man ferdes hele Alta på langs og mange benytter den til og fra jobb og skole – hele året. (6)
Gåstrategi for eldre
Kristiansand kommune har vært pilot i arbeidet med å utvikle kommunale gåstrategier. I samarbeid med Transportøkonomisk institutt og Statens vegvesen ble det utarbeidet et kunnskapsgrunnlag (toi.no) for en kommunal gåstrategi. Eldre innbyggere ble intervjuet om ønsker og behov, og forskere og planleggere gikk sammen på utvalgte strekninger for å kartlegge barrierer. Prosjektet har bidratt til å identifisere gode uteområder og tiltak for å motivere eldre personer i Kristiansand til å gå mer.
Sykkelbynettverk
Sykkelbynettverket er et sykkelfaglig nettverk for ansatte i kommuner, fylkeskommuner og Statens vegvesen. I nettverket kan man bl.a. lære mer om sykkelplanlegging gjennom e-læringskurs og webinarer og få innsikt i strategier og planer fra andre steder i landet. Det er også mulig å dele og se på gode eksempler fra byer og tettsteder.
Rosa Busser
I Oslo tilbyr kommunen sammen med Ruter aldersvennlig transport - Rosa busser (oslo.kommune.no). Dette er et busstilbud for de som er fylt 67 år. En minibuss henter passasjerer hjemme og kjører frem og tilbake dit man ønsker innenfor bydelen. Prisen er den samme per reise som for en vanlig honnørbillett hos Ruter. Tilbudet er den del av satsningen Aldersvennlig by og omfatter flere bydeler.
Hjertesone
En hjertesone rundt skolen (tryggtrafikk.no) gjør det sikrere for elevene å gå eller sykle. I arbeidet med Hjertesone legges det til rette for blant annet mindre biltrafikk og tryggere stopp- og hentesoner. Hjertesone er et samarbeid mellom mange aktører som alle ønsker å fremme barns trygghet, sikkerhet og helse på skoleveien.
Det er dokumentert at bedre tilrettelegging for gående og syklende, god tilgang på kollektivtransport og stimuleringstiltak for at folk skal gå og sykle bidrar til økt gåing og sykling. (7, 8, 9) Derfor bør det prioriteres tilrettelegging for gåing, sykling og god kollektivtransporttilbud lokalt (10, 11).
Fysisk aktivitet ved reise er den aktivitetsformen som flest gjør mest regelmessig hver dag. I Norge gjennomføres drøyt 5 millioner reiser med fysisk aktivitet hver dag, det baserer seg på at vi i gjennomsnitt gjennomfører vi 2,8 daglige reiser (12), med en befolkning i 2020 på 5,4 millioner tilsvarer det totalt drøyt 15 millioner reiser hver dag. Omtrent 35 % av disse reisene, ca 5,2 millioner reiser per dag, gjøres til fots, på sykkel eller med kollektivtransport der start og slutt oftest er til fots eller på sykkel.
Nasjonal transportplan, Nasjonal gåstrategi (vegvesen.no) og Nasjonal sykkelstrategi (vegvesen.no) er sentrale nasjonale dokumenter for å legge til rette for økt mobilitet.
Samfunnsøkonomiske beregninger viser at innbyggerne i Norge kan vinne drøyt 400 000 ekstra kvalitetsjusterte leveår hvert år dersom alle hadde oppfylt anbefalingene for fysisk aktivitet. Det innebærer flere friske innbyggere og flere som lever lenger uten sykdom. (13)
Med en økende aldrende befolkning, er dette et tiltak som bidrar til å gjøre nærmiljøet mer aldersvennlig, slik at eldre mennesker kan delta, leve aktive liv og bevare sin selvstendighet så lenge som mulig. Et finmasket nett for gående har stor betydning for eldres muligheter til å være fysisk aktive i nærmiljøet. Eldre er også aktive brukere av offentlig transport til korte og lengre reiser. (1)
Referanser
- Departementene (2016) Flere år flere muligheter. Regjeringens strategi for et aldersvennlig samfunn. Nettdokument: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/flere-ar--flere-muligheter/id2477934/ , lastet 29.04.2020.
- Sykkelbynettverket (2020) Sykkelbyundersøkelser. Norge
- Slik har Trondheim lykkes med å få bedre by (transport). (2018). [nettdokument]. Oslo: vegvesen.no. Hentet 26.02.2020 fra: https://www.vegvesen.no/om-oss/presse/aktuelt/nasjonalt/slik-har-trondheim-lykkes-med-a-fa-bedre-bytransport/
- Statens Vegvesen (12. februar 2020) Den nasjonale reisevaneundersøkelsen 2018. [nettdokument]. Oslo: Statens Vegvesen. Hentet 29. april 2020 fra https://www.vegvesen.no/fag/trafikk/transport/reisevaner/reisevaner-2018
- Statens vegvesen (2018) Forbedring av eksisterende snarveier gir befolkningen gode grunner til å ta beina fatt. Nettdokument: https://www.vegvesen.no/fag/fokusomrader/miljovennlig-transport/sykkeltrafikk/enkle-tiltak/snarveier
- Den Norske Turistforening (2019) Byløypa – vinterperle. Nettdokument: https://ut.no/turforslag/1115016/bylypa-vinterperle, lastet 20.03.2020.
- The National Institute for Health and Care Excellence (2019). Physical activity: encouraging activity in the community. London: England. Nettdokument: https://www.nice.org.uk/guidance/qs183/resources/physical-activity-encouraging-activity-in-the-community-pdf-75545719693765, lastet 26.02.2020
- The National Institute for Health and Care Excellence (2018). Physical activity and the environment. London: England. Nettdokument: https://www.nice.org.uk/guidance/ng90/resources/physical-activity-and-the-environment-pdf-1837748441797, lastet 26.02.2020
- Verdens helseorganisasjon (2017). Tackling NCDs"Best buys" and other recommended interventions for the prevention and control of noncommunicable diseases. Geneva: Schweiz. Nettdokument: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/259232/WHO-NMH-NVI-17.9-eng.pdf;jsessionid=9F297220DD165649F79C114E16853753?sequence=1, lastet 26.02.2020
- Verdens helseorganisasjon (2018). Global action plan on physical activity 2018–2030: more active people for a healthier world. Geneva: Schweiz. Nettdokument: https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/272722/9789241514187-eng.pdf, lastet 26.02.2020
- Verdens helseorganisasjon (2015). Physical activity strategy for the WHO European Region 2016–2025. København: Danmark. Nettdokument: http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0010/282961/65wd09e_PhysicalActivityStrategy_150474.pdf, lastet 26.02.2020
- Statens vegvesen (2020) Nøkkelrapport Reisevaneundersøkelsen 2018 - november 2019. Oslo: Nettdokument. https://www.vegvesen.no/fag/trafikk/transport/reisevaner/, lastet 25.03.2020
- Helsedirektoratet (2014) Kunnskapsgrunnlag fysisk aktivitet Innspill til departementets videre arbeid for økt fysisk aktivitet og redusert inaktivitet i befolkningen. Oslo: Nettdokument. www.helsedirektoratet.no/rapporter/kunnskapsgrunnlag-for-fysisk-aktivitet-innspill-til-departementet/Kunnskapsgrunnlag%20for%20fysisk%20aktivitet%20innspill%20til%20departementet.pdf/_/attachment/inline/d7fb591e-ded4-4da9-b1c4-6dcbe82d8442:75b205e5b7403320a38acbb145b7af32ac726393/Kunnskapsgrunnlag%20for%20fysisk%20aktivitet%20innspill%20til%20departementet.pdf, lastet 25.03.2020.
Sist faglig oppdatert: 25. juni 2020 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2006). Kommunen bør tilrettelegge for gåing, sykling og være en pådriver for kollektivtransport [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 25. juni 2020, lest 16. mai 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/lokale-folkehelsetiltak-veiviser-for-kommunen/fysisk-aktivitet-lokalt-folkehelsearbeid/kommunen-bor-tilrettelegge-for-gaing-sykling-og-vaere-en-padriver-for-kollektivtransport