Gå til hovedinnhold
ForsidenKosthold ved diagnoser og sykdomstilstanderRåd om kosthold ved ulike diagnoser og sykdomstilstander

Kosthold ved overvekt og fedme

Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".

Overvekt og fedme er et stadig økende problem blant både barn og voksne, og er et av de største helseproblemene i verden. Overvekt og fedme skyldes ubalanse mellom energiinntak og energiforbruk over tid. Genetiske faktorer og biologisk ubalanse i appetittreguleringen kan være avgjørende for at noen er mer utsatt for å utvikle overvekt og fedme enn andre. Medikamenter, ulike sykdommer, psykiske og sosiale forhold kan også være medvirkende faktorer.

Behandling av overvekt og fedme krever grundig utredning av årsakene til vektproblemene hos den enkelte, slik at behandlingen blir individualisert og målrettet. Det er viktig å ha realistiske mål for behandlingen. Oppfølging over lang tid er ofte nødvendig.

Ernæringsbehandling

Målet er at den enkelte kommer fram til et kosthold og aktivitetsnivå som gir varig vektreduksjon. Vekten bør ikke være det eneste målet; mestring, bedret selvfølelse, livskvalitet og redusert risiko for utvikling av tilstander som diabetes type 2 og hjerte- og karsykdommer er også viktige mål. For å oppnå vektreduksjon må man være i negativ energibalanse. Dette kan skje ved hjelp av en reduksjon i energiinntak og/eller økt energiforbruk ved fysisk aktivitet.

En vektreduksjon på 5–10 % kan gi betydelig helsegevinst og bør anses som vellykket, til tross for at den optimale vekten ikke er nådd. Personer med KMI > 40 eller KMI > 35 med tilleggssykdommer kan ha behov for en større vektreduksjon for å oppnå ønsket helseeffekt.

Utfordringer

Fedme øker risikoen for blant annet høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, hjerneslag, flere kreftformer, diabetes type 2, gallestein, muskel- og leddplager og psykososiale plager. Overvekt og fedme er lettere å forebygge enn å behandle. Omgivelsene og omsorgspersoner bør tilrettelegge for et sunt kosthold og gode aktivitetsvaner fra ung alder.

  • Kostveiledningen må alltid ta utgangspunkt i pasientens kosthold, måltidsrytme, spiseatferd og måltidsvaner. Matdagbok kan være et nyttig verktøy for å kartlegge nåværende kosthold og endringer over tid.
  • Kostrådene må individualiseres for å imøtekomme personens sosiale, kulturelle og personlige behov.
  • Man må også ta hensyn til alder, grad av overvekt/fedme, og sykdomstilstand.
  • En tilpasset nøkkelrådskost med et høyt innhold av grønnsaker, grove kornprodukter, fisk, magert kjøtt og magre melkeprodukter anbefales.
  • Vann anbefales som tørstedrikk. En bør unngå eller begrense inntaket av søte og energirike drikker.
  • Multivitamin-mineraltilskudd anbefales til personer som ikke får dekket det daglige anbefalte inntaket av vitaminer og mineraler.
  • Samtale om fysisk aktivitet og motivasjon bør være en naturlig del av kostveiledningen.

Kilder

  • Temasider om overvekt og fedme (helsenorge.no)
  • Drevon C, Blomhoff R, Mat og medisin – Lærebok i generell og klinisk ernæring, Cappelen Damm, 6. utgave, 2012
  • Forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos voksne, Nasjonale retningslinjer for primærhelsetjenesten, Helsedirektoratet, 2011, IS-1735
  • Folkehelseinstituttets temasider: Overvekt og Fedme (fhi.no)

Siste faglige endring: 05. oktober 2018 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2018). Kosthold ved overvekt og fedme [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 05. oktober 2018, lest 05. desember 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kosthold-ved-diagnoser-og-sykdomstilstander/rad-om-kosthold-ved-ulike-diagnoser-og-sykdomstilstander/kosthold-ved-overvekt-og-fedme

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

  • Om oss
  • Jobbe hos oss
  • Kontakt oss

    Postadresse:
    Helsedirektoratet
    Postboks 220, Skøyen
    0213 Oslo

Aktuelt

  • Nyheter
  • Arrangementer
  • Høringer
  • Presse

Om nettstedet

  • Personvernerklæring
  • Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
  • Besøksstatistikk og informasjonskapsler
  • Nyhetsvarsel og abonnement
  • Åpne data (API)
Følg oss: