Kosthold ved laktoseintoleranse
Ved laktoseintoleranse passerer laktose (melkesukker) ufordøyd gjennom tynntarmen og videre til tykktarmen som følge av lav aktivitet av laktase (enzym som skal bryte ned laktose). I tykktarmen blir laktose nedbrutt av bakterier og denne prosessen kan gi luftsmerter og endret avføring.
Laktoseintoleranse er vanlig i deler av verden som Afrika, Sør-Amerika og Asia. Laktoseintoleranse kan også forekomme midlertidig som følge av andre sykdommer eller skader i tarmen. Toleransen for laktose kan også bli gradvis dårligere med årene, og mange eldre opplever å tåle laktose i mindre mengder enn før. Laktose skader ikke tarmen på noe vis, det medfører bare et forbigående ubehag.
Ernæringsbehandling
Målet er å finne ut hvilken grad av laktosereduksjon som er nødvendig for at symptomene opphører.
Laktose finnes bare i melkeprodukter og produkter der melk er en viktig ingrediens. Det er sjelden nødvendig å unngå laktose fullstendig ved intoleranse. De fleste tåler små mengder vanlig melk i kaffen eller rømme til middagen Hver enkelt bør prøve seg frem for å finne ut hvor mye de tåler av ulike meieriprodukter. Utvalget av laktosereduserte og laktosefrie melkeprodukter på markedet blir også stadig større.
Personer med laktoseintoleranse bør innta tilstrekkelige mengder meieriprodukter med lavt laktoseinnhold, som faste hvite oster, laktosefrie- og/eller laktosereduserte produkter.
Utfordringer
Det er viktig å skille mellom laktoseintoleranse og melkeproteinallergi. En person med laktoseintoleranse tåler melkeprotein og mange kan også tåle små mengder laktose. Dette gir fleksibilitet og rom for variasjon i kostholdet. Å dekke kalsiumbehovet uten å innta meieriprodukter kan være vanskelig. Man bør da bruke kalsiumberikede plantemelkprodukter. Det kan være behov for tilskudd av andre vitaminer og mineraler, f.eks B12 og jod.
- Faste oster som Norvegia, Jarlsberg, brie og blåmuggost inneholder naturlig svært lite laktose og kan brukes.
- Laktosefrie og laktosereduserte varianter av drikkemelk, yoghurt, kesam, fløte, rømme og iskrem anbefales.
- Prim og brunost inneholder mye laktose og er ikke egnet ved laktoseintoleranse.
- Syrnede melkeprodukter i moderate mengder tåles ofte bedre enn søtmelksprodukter.
- Vanlige meieriprodukter kan i de fleste tilfeller erstattes med laktosereduserte varianter uten at det endrer smak eller konsistens. For eksempel risgrøt, pannekaker eller hvit saus.
- Det finnes tabletter på apoteket (Kerutab og Lactrase) som hjelper til å spalte laktase i tarmen. Disse kan brukes ved anledninger der man ønsker å spise laktoseholdig mat.
Sist faglig oppdatert: 05. oktober 2018 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2018). Kosthold ved laktoseintoleranse [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 05. oktober 2018, lest 05. juni 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kosthold-ved-diagnoser-og-sykdomstilstander/rad-om-kosthold-ved-ulike-diagnoser-og-sykdomstilstander/kosthold-ved-laktoseintoleranse