13. Tannhelsetilbud
Høringsfristen er utgått. Høringsinnspill publiseres på høringssiden.
Høringsfristen er utgått. Høringsinnspill publiseres på høringssiden.
Rundskriv IK-28/89: Rundskriv om tannhelsetjenesten for innsatte i fengsel erstattes av denne veilederen.
Tilbudet om nødvendig tannhelsetjenester gjelder akutt tannbehandling til innsatte uavhengig av oppholdets varighet, og tannhelseundersøkelse og tannbehandling til innsatte med oppholdet utover 3 måneder. Innsatte under 20 år har rettigheter etter tannhelsetjenesteloven (lovdata.no) og trenger ikke vente til det er gått 3 måneder før de mottar undersøkelse og behandling.
Tannhelsehjelpen finansieres av fylkeskommunen ved den offentlige tannhelsetjenesten. Behandling utføres vanligvis på egne tannklinikker i fengselet eller ved fremstilling utenfor fengselet. For fengsler som ikke har egne klinikker er det fylkeskommunens ansvar å organisere tilbudet slik de finner det hensiktsmessig, for eksempel ved å inngå avtale med privat tannhelsetjeneste, jamfør tannhelsetjenesteloven § 4-1 (lovdata.no)
Tilbud om tannhelsehjelp gjelder innsatte:
- på dom og i varetekt, uavhengig av om personen har lovlig opphold i landet
- i overgangsbolig
- som soner ved heldøgnsopphold i institusjon eller sykehus (omfattes av tannhelsetjenesteloven § 1-3, første ledd, bokstav c (lovdata.no))
I møte med innsatte med begrensede norskkunnskaper, hørselshemmede, døve eller døvblinde har tannhelsetjenesten ansvar for å tilrettelegge kommunikasjon. De skal vurdere behovet for å bruke kvalifisert tolk.
Personer som soner i hjemmet eller med elektronisk fotlenke omfattes ikke av begrepet "innsatt" (jamfør straffegjennomføringsloven § 16 (lovdata.no), jamfør § 10 første ledd bokstav d (lovdata.no)).
Helsepersonellet som gjennomfører innkomstsamtalen:
- informerer innsatte om rettigheter med tanke på tannhelse
- spør innsatte om det er behov for akutt tannbehandling
- vurderer behov for akutt tannbehandling ut fra eventuelle symptomer fra tenner/munnhule
Symptomer som kan indikere behov for akutt tannbehandling er:
- smerter
- traumer
- akutte infeksjoner
- tilstander med infeksjonsrisiko
- tilstander som ubehandlet vil medføre smerter eller infeksjon
- løse kroner/broer/fyllinger
Fylkeskommunen kan vurdere å innføre videokonsultasjoner. Det kan være til hjelp i fengsel uten tannklinikk da terskelen for å få vurdert et tannhelseproblem senkes.
Veilederen God klinisk praktisk i tannhelsetjenesten (PDF) beskriver at en bør ta sikte på at innsatte her en akseptabel oral helse ved rehabilitering til et normalt samfunnsliv. I det ligger det at innsatte har en tilfredsstillende tyggefunksjon, ikke har smerter, ubehag eller alvorlige lidelser i munnhulen. Det betyr også at innsatte kan kommunisere og ha sosial omgang uten problemer som skyldes tennene. For at innsatte skal oppnå eller bidra til på opprettholde akseptabel tann- og munnhelse må han/hun få nødvendig informasjon, veiledning og/eller behandling. Veiledning kan med fordel foregå i regi av tannpleier, og inkludere opplæring i munnhygiene, bruk av fluorider, kost/sukkerforbruk og tobakk.
Tilbudet gis innenfor den samme standarden som fylkeskommunen legger til grunn før øvrige pasientgrupper, inkludert eventuell tilrettelegging i forbindelse med tannbehandlingsangst. Det bør inkludere forebyggende tiltak med sikte på at innsatte unngår forverring av tannstatus under soning. Det bør også være et ledd i rehabilitering til et liv etter endt soning.
Fylkeskommunen skal sørge for at tannhelsetjenester, herunder spesialisttannhelsetjenester, i rimelig grad er tilgjengelig for alle som bor eller oppholder seg i fylket. Det inkluderer innsatte i fengsel. Etablering av tannklinikk i fengsel vurderes å være en fordel når fengslet er av en viss størrelse, eller ligger i et område med store avstander. Med tannklinikk i fengsel oppnås en lavere terskel for å få nødvendig helsehjelp. Den innsattes rettigheter sikres og samtidig unngås situasjoner med stima som følge av eksponering utenfor fengselet. I tillegg unngås rømningsfare og kostnader knyttet til fremstilling.
Omfanget av tannhelseproblemer blant mange innsatte er større enn i befolkningen ellers (Stein et al., 2022). Det har en sammenheng med manglende munnhygiene og tannbehandling i perioder (Evensen et al., 2021). En stor andel av innsatte har rusmiddelproblemer og/eller som en følge av legemiddelbruk som bidrar til dårlig tannhelse (regjeringen.no). Dårlig tannstatus kan føre til smerter, helseproblemer og stigma. Mange innsatte opplever å få tannverk når de kommer inn til soning. Det skjer fordi bruk av rusmidler kamuflerer smerten. I fengsel opphører bruken av rusmidler og innsatte kjenner smerten. Innsatte i fengsel tilhører grupper som Stortinget gjennom budsjettvedtak har bestemt skal gis et tannhelsetilbud.
Fylkeskommunens finansieringsansvar er begrenset til de prioriterte gruppene, jamfør tannhelsetjenesteloven § 5-1 (lovdata.no).
Evensen, K. B., Bull, V. H., & Ness, L. (2021). A health promotion intervention to improve oral health of prisoners: results from a pilot study. International Journal of Prisoner Health, 17(4), 546-559.
Helse- og omsorgsdepartementet (2016). Lov om endringer i helselovgivningen (overføring av det offentlige tannhelsetjenesteansvaret, lovfesting av kompetansekrav m.m.) (Prop. 71 L (2016 – 2017)). Hentet fra https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/prop.-71-l-20162017/id2546178/
Stein, L., Bondø, T., Endresen, E. H., & Berggren, T. (2022). Tannhelsetjenester i norske fengsler. Den norske tannlegeforenings Tidende, 132(8), 616-23.
Sist faglig oppdatert: 02. mars 2023