1. Etablering av barnevernansvarlig
De regionale helseforetak skal etablere funksjonen barnevernansvarlig i psykisk helsevern for barn og unge, for å ivareta samarbeid med barneverninstitusjoner (Oppdragsdokument for RHF 2017).
De regionale helseforetakene bør i samarbeid med Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) lage rutiner slik at helseforetakene har en oppdatert oversikt over barneverninstitusjonene i regionen.
Etablering av barnevernansvarlig i psykisk helsevern barn og unge må ses i sammenheng med at det er innført helseansvarlig ved alle barneverninstitusjoner. Dette vil være en naturlig samarbeidspartner for barnevernansvarlig i psykisk helsevern for barn og unge.
Barne- ungdoms- og familiedirektoratet har utarbeidet Retningslinjer om helseansvarlig i barneverninstitusjon og omsorgssenter for enslige mindreårige asylsøkere (bufdir.no).
Det er stor variasjon i antall og type barneverninstitusjoner innen en helseregion. Helseforetakene bør derfor få ansvar for å utpeke tilstrekkelig med barnevernansvarlige for å ivareta barneverninstitusjonene i sitt opptaksområde. Det er også viktig å sikre kontinuitet av funksjonen.
Helseforetaket bør invitere til et oppstartsmøte med barneverninstitusjonene i opptaksområdet. Brukerrepresentanter bør også inviteres. Formålet med et slikt oppstartsmøte vil være å bli kjent, utforme og organisere samarbeidet mellom helseforetaket og de tilhørende barneverninstitusjonene.
De regionale helseforetakene har inngått samarbeidsavtaler med Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat). De enkelte helseforetak bør sørge for at det utarbeides samarbeidsavtaler mellom helseforetaket og de enkelte barneverninstitusjonene, som beskriver rutiner, ansvar og oppgaver knyttet til samarbeidet.
Rundskrivet Samarbeid mellom barneverntjenester og psykiske helsetjenester til barnets beste inneholder omtale av relevant regelverk, og vil være et utgangspunkt for samarbeidet mellom helseforetaket og barneverninstitusjonene.
Arbeidet med samarbeidsavtalene bør være forankret i ledelsen i helseforetaket. Målet er å sikre god og lett tilgjengelig helsehjelp til barn og unge i barnevernsinstitusjoner, poliklinisk og ambulant, samt veiledning til ansatte i institusjonene. Samarbeidet bør også omfatte kommunale helsetjenester.
Samarbeidet bør blant annet omfatte rutiner for:
- hvordan tjenesten skal samarbeide generelt og i enkeltsaker
- ivaretagelse av barnets perspektiv og brukermedvirkning
- å utveksle opplysninger, innhente samtykke til helsehjelp mv.
- å kartlegge behov for helsehjelp hos barn og unge i barneverninstitusjonen
- bistand fra psykisk helsevern barn og unge ved akutte situasjoner
- å sikre kontinuitet og videre oppfølgning ved flytting fra institusjonen
- evaluering av samarbeidet
Det bør utarbeides informasjon om psykisk helsevern barn og unge til barneverninstitusjonen, både rettet mot de ansatte og barn og unge. Dette har vist seg å være et nyttig verktøy for ansatte ved institusjonen til bruk i samtale med ungdommen om tilbudet ved psykisk helsevern for barn og unge.
Eksempel: Informasjonsbrosjyre fra Sykehus Innlandet ved BUP-poliklinikkene i Hedmark (PDF).
Sist faglig oppdatert: 20. desember 2017