Gå til hovedinnhold
ForsidenFaglige rådForhåndssamtaler og planlegging ved begrenset forventet levetidForhåndssamtaler

Pasienter med begrenset forventet levetid bør få tilbud om forhåndssamtaler og planlegging

Nasjonale faglige råd blir gitt på områder med lite faglig uenighet, men der det likevel er behov for å gi nasjonale råd og praktiske eksempler. Uttrykk som brukes er "bør" eller "kan", og "anbefaler" eller "foreslår". Dersom rådet er så klart faglig forankret at det sjelden er forsvarlig ikke å følge det, brukes uttrykkene "skal" og "må".

Forhåndssamtaler og planlegging bør tilbys pasienter med alvorlig, uhelbredelig sykdom eller høy risiko for alvorlige sykdomsepisoder på grunn av høy alder og betydelig fysisk svekkelse.  Pasienten bør etter eget ønske få ha med seg pårørende. 

Kommunens helse- og omsorgstjeneste, inkludert fastlegen, og spesialisthelsetjenesten bør har et system for gjennomføring av forhåndssamtaler.  

Forhåndssamtaler bør forstås og håndteres som en kommunikasjonsprosess med oppfølgende samtaler ved vendepunkter i sykdomsforløpet. Eksempler på vendepunkter er forverring, alvorlige sykdomsepisoder, endring eller avslutning av behandling, herunder livsforlengende behandling. Tilbud om forhåndssamtaler bør sees i sammenheng med øvrige samtaler pasienten tilbys.  

Som en del av forhåndssamtalen bør pasienten få tilbud om en plan tilpasset sine ønsker og behov. Forhåndssamtalene bør danne grunnlaget for innholdet og tiltakene i planen, sammen med relevante opplysninger fra tjenestene. Uavhengig av planverktøy kan planen kalles pasientens palliative plan, lindrende plan, eller liknende. Arbeidet med planen bør ha en tverrfaglig tilnærming. Mange i pasientgruppen har rett til en individuell plan og koordinator, jf. pasient- og brukerrettighetsloven §§ 2-5 og 2-5 b (lovdata.no). For andre pasienter kan det være mest hensiktsmessig å bygge på en eksisterende tiltaksplan.

Viktige punkter i planen (uavhengig av planverktøy):

  • Hva er viktig for pasienten her og nå og fremover? 
  • Hva skal gjøres og hva skal ikke gjøres av behandling? (også kalt "behandlingsavklaring")
  • Hva skal gjøres og ikke gjøres av andre tiltak?
  • Hva er plan for symptomlindring og tiltak ved forverring?
  • Hvem har ansvar for hva?

Hvem tar initiativ til gjennomføring av forhåndssamtaler?

En forhåndssamtale forutsetter at diagnostiske undersøkelser, prognose og behandlingsalternativer er vurdert. 

Forslag til ansvarlig for gjennomføring av forhåndssamtaler

PasientsituasjonAnsvarlig

Når pasienten bor hjemme uten hjemmetjenester

Fastlegen

 

Når pasienten har hjemmetjenester, bo- og habiliteringstjenester, osv.

 

Sykepleier/helsepersonell med tilsvarende kompetanse, ev. koordinator, i samarbeid med fastlegen

Når pasienten er til utredning og behandling i spesialist-helsetjenesten, inkludert livsforlengende behandling og lindrende behandling

Behandlende lege i samarbeid med sykepleier

 

Når pasienten bor på sykehjem

 

Sykepleier, eventuelt annet helsepersonell med oppfølgingsansvar og som kjenner pasienten, i samarbeid med sykehjemslege/tilsynslege

Dokumentasjon av forhåndssamtaler

Dokumenter relevant og nødvendig informasjon fra forhåndssamtalene i pasientens journal, for eksempel hva som er viktig for pasienten, hva pasienten ønsker og håper, forhold knyttet til behandling og behandlingsbegrensning, avtalte tiltak, med mer. Dokumenter på egnet sted i pasientens journal slik at det er lett å finne igjen ved senere helsehjelp til pasienten.

Deling av dokumentasjon fra forhåndssamtaler med samarbeidende helsepersonell

  • Epikrise: Del informasjon som er nødvendig for at videre behandling eller oppfølging av pasienten kan skje på en forsvarlig måte.

  • Pleie- og omsorgsmeldinger: Del informasjon som er nødvendig for å kunne gi forsvarlige helse- og omsorgstjenester. Hvis pasienten har en skriftlig plan, del oppdatert plan, etter samtykke fra pasienten.

Aktuelle temaer i forhåndssamtaler

Forhåndssamtaler er samtaler om livet til pasienten her og nå, nær framtid, framtidig helsehjelp og livets siste fase. Pasienten og pårørende får en anledning til å snakke om hva som er viktig i pasienten sitt liv, og hvilke tanker, ønsker og behov pasienten har når det nærmer seg livets siste fase. Forhåndssamtaler er frivillige og planlagte, og supplerer løpende kommunikasjon med pasienten. 

Forhåndssamtalene tar utgangspunkt i pasientens livssituasjon og hverdag, og ivaretar bredden av pasientens liv, både det fysiske, psykiske, sosiale, åndelige og eksistensielle. Spørsmålet «hva er viktig for deg» er førende. Forhåndssamtalene tilpasses pasientens individuelle forutsetninger, som alder, kognitive funksjon, kommunikasjonsform, erfaring og kultur- og språkbakgrunn.

Aktuelle temaer (tilpasses pasientens situasjon):

  • livskvalitet i pasientens hverdag: hva og hvem er viktig for pasienten nå og i tiden som kommer (mål, ønsker og behov for støtte)?
  • åndelige og eksistensielle temaer: hva gir mening, håp, styrke, trøst og åndelig/eksistensiell støtte?
  • eventuelle ønsker knyttet til kultur-, tro og/eller livssyn- (ritualer o.l.)
  • pasientens tanker om sykdommen, videre forløp og behandling – håp, ønsker og bekymringer
  • spørsmål om behandling og behandlingsbegrensning
  • praktiske problemstillinger, behov for bistand og tiltak
  • mindreårige barn som pårørende – behov for bistand og tiltak
  • omsorgstilbud i livets sluttfase: informasjon og samtale om lokale muligheter, inkludert ønsker om å dø hjemme.

Tidspunkt for den første forhåndssamtalen

Tidspunkt for den første forhåndssamtalen vurderes konkret for den enkelte pasient. Samtalen tas på et tidlig tidspunkt, særlig når det forventes redusert samtykkekompetanse som følge av kognitiv svikt, akutt sykdom og/eller raskt progredierende sykdom.

For pasienter med alvorlig, uhelbredelig sykdom, tilbys første forhåndssamtale så snart som mulig etter at pasienten har fått informasjon om at målet med behandling ikke er helbredelse/å kurere sykdommen, men livsforlengelse og lindring.

For pasienter uten uhelbredelig sykdom, men med høy alder, betydelig fysisk svekkelse og/eller høy risiko for alvorlige sykdomsepisoder, vurderer ansvarlig helsepersonell løpende når det er aktuelt med første forhåndssamtale.

Forberedelser til forhåndssamtaler

  • Vurder pasientens samtykkekompetanse, og avklar hvem som er pasientens nærmeste pårørende.
  • Vurder hvilket helsepersonell som bør delta i samtalen. Vurder særlig behovet for at fastlege/sykehuslege/sykehjemslege deltar.
  • På egnet måte, tilby forhåndssamtale, med informasjon om hensikt, hvem som kan delta, tid og sted og varighet (se pasientinformasjon på Helsenorge.no). Når behovet er akutt, planlegg for en forhåndssamtale samme dag.
  • Hvis ordet "Forhåndssamtaler" er fremmed, bruk f.eks. "en samtale om hva som er viktig for deg og om veien videre" eller en "samtale om livskvalitet". Hvis pasienten, etter tilpasset informasjon, takker nei til forhåndssamtale, informer om nye muligheter på et senere tidspunkt.
  • Les pasientens journal, herunder om det tidligere er gjennomført forhåndssamtale(r) og om pasienten har en lindrende plan.
  • Hvis mulig, innhent informasjon om pasientens kulturbakgrunn og aktuelle tradisjoner. Vær bevisst på kulturelle forskjeller i forståelse av sykdom, funksjonshemming og død.
  • Vurder behovet for tolketjenester og bestill tolk v/behov, jf. Veileder om kommunikasjon via tolk for ledere og personell i helse- og omsorgstjenestene.
  • Sørg for et egnet, skjermet rom eller planlegg samtalen i forbindelse med hjemmebesøk.
  • Avklar hvem som leder samtalen, fortrinnsvis helsepersonell med en relasjon til pasienten.

Pårørende

  • Snakk med pasienten om at det kan være godt og nyttig å ha med seg pårørende. Les mer i Pårørendeveileder.
  • Hvis pasienten mangler samtykkekompetanse i spørsmål om helsehjelp, involver alltid nærmeste pårørende, jf. pasient- og brukerrettighetsloven §3-3. Nærmeste pårørende kan gjennom sin kjennskap til pasienten, pasientens livshistorie og tidligere valg, belyse hva pasienten ville ha ønsket. I så fall dreier det seg ikke lenger om en forhåndssamtale, men en samtale om behandlingsavklaring med de pårørende​.
  • Ansvarlig helse- og omsorgspersonell beslutter hvilken helsehjelp som gis.
  • Om pårørende har en betydelig rolle i å yte omsorg for pasienten er det som oftest behov for en tettere dialog.
  • Hvis hjemmedød er aktuelt, inngå dialog med nærmeste pårørende og annen nær familie som eventuelt må være med på å ta beslutningen og planlegge prosessen.
  • Hvis flere nære pårørende har ulike synspunkter på hva pasienten ville ha ønsket av tiltak, sett rammene for dialogen med pårørende, opptre lyttende og nøytralt.

Gjennomføring av forhåndssamtaler

  • Legg til rette for en trygg atmosfære rundt samtalen og aktiv pasientdeltakelse.
  • Gjenta hensikten med samtalen: å bli kjent med hva som er viktig for pasienten.
  • Start gjerne med åpne og generelle spørsmål som «Kan du fortelle meg litt om …».
  • Når pasienten har nedsatt kognitiv funksjon på grunn av psykisk utviklingshemming eller demens: legg best mulig til rette for at personen settes i stand til å uttrykke sin egen vilje og ønsker.
  • Vær sensitiv for pasientens reaksjoner og kroppsspråk. Lytt til det pasienten har å si, anerkjenn eventuelle reaksjoner og gi tilpasset informasjon.
  • Temaer som ikke blir berørt i én samtale, kan være mer naturlig for pasienten å snakke om på et senere tidspunkt, eventuelt med andre.
  • Oppsummer ved f.eks. å si «Har jeg forstått deg rett i at du ønsker …».
  • Vurder behov for å avtale ny/oppfølgende samtale.

Palliativ eller lindrende plan – eksempel på innhold/overskrifter (uavhengig av planverktøy)

Forhåndssamtalene danner grunnlaget for innholdet i planen, sammen med kunnskap fra tjenestene. I første versjon av planen fylles relevante punkter ut. Ved oppdatering kan det være behov for både å endre og legge til punkter.

Eksempel på innhold i planen

Fra forhåndssamtaler med pasienten

 

  • pasientens mål og ønsker: hva er viktig for pasienten nå og i tiden som kommer?
  • pasientens tanker om sykdommen, videre forløp og behandling – håp, ønsker og bekymringer
  • pasientens behov for tiltak

Medisinske forhold

 

  • relevante diagnoser, allmenntilstand og funksjon
  • medisinske føringer, eventuelle beslutninger om behandlingsbegrensning
  • plan for symptomlindring ved forverring
  • eventuell avtale om innleggelse i sykehus ved forverring

Avtalte tiltak

 

  • hva kan hjelpeapparatet, frivillige og pårørende/nettverket bidra med?
  • hvem bidrar med hva?

Kontaktinformasjon

 

  • nærmeste pårørende og andre pårørende
  • kontakter i kommunens helse- og omsorgstjenester (fastlege, hjemmetjeneste, osv.)
  • kontakter i spesialisthelsetjenesten (avdeling)

Samtykke mm

 

  • forhåndssamtaler som er gjennomført
  • samtykke til planen og til deling av informasjon med samarbeidende helsepersonell 
  • tidspunkt(er) for evaluering av plan
  • dato og signatur

Nettressurser (ikke uttømmende)

  • Nasjonal veileder Rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator
  • Kompetansesenter i lindrande behandling, Helse Vest: Individuell plan til bruk i palliasjon og diverse nyttige verktøy (helse-bergen.no).
  • Helse Møre og Romsdal: Palliativ plan (helse-mr.no)

De fleste pasienter ønsker å være hjemme lengst mulig, også med alvorlige diagnoser og tilstander. Pasientenes behov kan være komplekse og sammensatte og flere aktører samarbeider om å hjelpe pasienten: kommunale helse- og omsorgstjenester, fastlege, legevakt og spesialisthelsetjenester.

Fastlegen er viktig for mange av pasientene for å legge til rette for et godt palliativt forløp, spesielt når det er aktuelt med hjemmedød.

Hensikten med forhåndssamtaler er å bidra til:

  • livskvalitet og verdighet for pasienter med begrenset forventet levetid  
  • oppfyllelse av pasientens rett til selvbestemmelse og medvirkning  
  • helhetlig behandling og omsorg i samsvar med pasientens ønsker, verdier og behov
  • redusert medisinsk overaktivitet og overbehandling i livets sluttfase

Norsk og internasjonal forskning på forhåndssamtaler/advance care planning (ACP) tyder på at slike intervensjoner kan forbedre kommunikasjonen mellom helsepersonell, pasient og pårørende (Malhotra et al., 2022; Aasmul et al., 2018). Forhåndssamtaler synes å være et ønsket og verdsatt tilbud blant pasienter, pårørende og helsepersonell (Hjorth et al., 2020; Hjorth et al., 2021; Sævareid et al., 2021; Zwakman et al., 2018). Videre kan forhåndssamtaler bidra til at pasientens ønsker og verdier knyttet til behandling i større grad blir dokumentert (Nishikawa et al., 2020; Walsh et al., 2021; Ng et al., 2022; Sævareid et al., 2019), samt føre til bedre beslutningsprosesser og redusere faren for beslutningskonflikter ved livets slutt (Malhotra et al., 2022). Reduksjon i sykehusinnleggelser er også nevnt som mulig positivt utfall (Pimsen et al., 2022; Wendrich-van Dael et al., 2020).

Pasientens og nærmeste pårørendes rett til medvirkning og informasjon og krav til informasjonens form, følger av pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 3 (lovdata.no). Reglene om rett til samtykke til helsehjelp følger av pasient- og brukerrettighetsloven kapittel 4 (lovdata.no).

Krav til helsepersonells yrkesutøvelse, som forsvarlighetskravet, plikt til å gi informasjon til pasienter mv., taushetsplikt og plikt til å bidra til å ivareta mindreårige barn som er pårørende til foreldre eller søsken følger av helsepersonelloven (lovdata).

Aasmul, I., Husebo, B. S., Sampson, E. L., & Flo, E. (2018). Advance Care Planning in Nursing Homes - Improving the Communication Among Patient, Family, and Staff: Results From a Cluster Randomized Controlled Trial (COSMOS). Frontiers in Psychology, 9, 2284.

Helse- og omsorgsdepartementet (2020). Lindrende behandling og omsorg – Vi skal alle dø en dag. Men alle andre dager skal vi leve (St. meld. nr. 24 (2019 –2020)). Hentet fra https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-24-20192020/id2700942/

Hjorth, N. E., Hufthammer, K. O., Sigurdardottir, K., Tripodoro, V. A., Goldraij, G., Kvikstad, A., & Haugen, D. F. (2021). Hospital care for the dying patient with cancer: does an advance care planning invitation influence bereaved relatives' experiences? A two country survey. BMJ Supportive & Palliative Care, (Published Online First: 30 November 2021)

Hjorth, N. E., Schaufel, M. A., Sigurdardottir, K. R., & Haugen, D. R. F. (2020). Feasibility and acceptability of introducing advance care planning on a thoracic medicine inpatient ward: an exploratory mixed method study. BMJ Open Respiratory Research, 7(1)

Malhotra, C., Shafiq, M., & Batcagan-Abueg, A. P. M. (2022). What is the evidence for efficacy of advance care planning in improving patient outcomes? A systematic review of randomised controlled trials. BMJ Open, 12(7), e060201.

Ng, A. Y. M., Takemura, N., Xu, X., Smith, R., Kwok, J. Y., Cheung, D. S. T., & Lin, C. C. (2022). The effects of advance care planning intervention on nursing home residents: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. International Journal of Nursing Studies, 132, 104276.

Nishikawa, Y., Hiroyama, N., Fukahori, H., Ota, E., Mizuno, A., Miyashita, M., Yoneoka, D., & Kwong, J. S. (2020). Advance care planning for adults with heart failure. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2(2), Cd013022.

På liv og død – Palliasjon til alvorlig syke og døende (2017). (NOU 2017:16). Oslo:

Pimsen, A., Kao, C. Y., Hsu, S. T., & Shu, B. C. (2022). The Effect of Advance Care Planning Intervention on Hospitalization Among Nursing Home Residents: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of the American Medical Directors Association, 23(9), 1448-1460.e1.

Rietjens, J. A. C., Sudore, R. L., Connolly, M., van Delden, J. J., Drickamer, M. A., Droger, M., van der Heide, A., Heyland, D. K., ... Korfage, I. J. (2017). Definition and recommendations for advance care planning: an international consensus supported by the European Association for Palliative Care. The Lancet. Oncology, 18(9), e543-e551.

Sævareid, T. J. L., Pedersen, R., & Magelssen, M. (2021). Positive attitudes to advance care planning - a Norwegian general population survey. BMC Health Services Research, 21(1), 762.

Sævareid, T. J. L., Thoresen, L., Gjerberg, E., Lillemoen, L., & Pedersen, R. (2019). Improved patient participation through advance care planning in nursing homes-A cluster randomized clinical trial. Patient Education and Counseling, 102(12), 2183-2191.

Sudore, R. L., Lum, H. D., You, J. J., Hanson, L. C., Meier, D. E., Pantilat, S. Z., Matlock, D. D., Rietjens, J. A. C., ... Heyland, D. K. (2017). Defining Advance Care Planning for Adults: A Consensus Definition From a Multidisciplinary Delphi Panel. Journal of Pain and Symptom Management, 53(5), 821-832.e1.

van der Steen, J. T., Nakanishi, M., Van den Block, L., Di Giulio, P., Gonella, S., In der Schmitten, J., Sudore, R. L., Harrison Dening, K., ... Korfage, I. J. (2023). Consensus definition of advance care planning in dementia: A 33-country Delphi study. Alzheimer’s & Dementia,

Walsh, S. C., Murphy, E., Devane, D., Sampson, E. L., Connolly, S., Carney, P., & O'Shea, E. (2021). Palliative care interventions in advanced dementia. Cochrane Database of Systematic Reviews, 9(9), Cd011513.

Wendrich-van Dael, A., Bunn, F., Lynch, J., Pivodic, L., Van den Block, L., & Goodman, C. (2020). Advance care planning for people living with dementia: An umbrella review of effectiveness and experiences. International Journal of Nursing Studies, 107, 103576.

Zwakman, M., Jabbarian, L. J., van Delden, J., van der Heide, A., Korfage, I. J., Pollock, K., Rietjens, J., Seymour, J., & Kars, M. C. (2018). Advance care planning: A systematic review about experiences of patients with a life-threatening or life-limiting illness. Palliative Medicine, 32(8), 1305-1321.


Siste faglige endring: 06. desember 2023 Se tidligere versjoner

Helsedirektoratet (2023). Pasienter med begrenset forventet levetid bør få tilbud om forhåndssamtaler og planlegging [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (siste faglige endring 06. desember 2023, lest 16. juni 2025). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/Forhandssamtaler-og-planlegging-ved-begrenset-forventet-levetid/forhandssamtaler/pasienter-med-begrenset-forventet-levetid-bor-fa-tilbud-om-forhandssamtaler

Få tilgang til innhold fra Helsedirektoratet som åpne data: https://utvikler.helsedirektoratet.no

Om Helsedirektoratet

Om oss
Jobbe hos oss
Kontakt oss

Postadresse:
Helsedirektoratet
Postboks 220, Skøyen
0213 Oslo

Aktuelt

Nyheter
Arrangementer
Høringer
Presse

Om nettstedet

Personvernerklæring
Tilgjengelighetserklæring (uustatus.no)
Besøksstatistikk og informasjonskapsler
Nyhetsvarsel og abonnement
Åpne data (API)
Følg oss: