Formålet med en plan for digitalisering på legemiddelområdet er å bidra til felles retning i arbeidet og en mer forutsigbar utvikling. Planen tar blant annet utgangspunkt i nasjonal e-helsestrategi for helse- og omsorgstjenesten, og er en tydeliggjøring av mål og tiltak på legemiddelområdet – et område som er høyt prioritert av hele helse- og omsorgssektoren. For hvert tiltaksområde i planen er det angitt hvilke mål i e-helsestrategien tiltaket bidrar til å nå.
Bakgrunn for plan for digitalisering på legemiddelområdet
Formålet med en plan for digitalisering på legemiddelområdet er å bidra til felles retning i arbeidet og en mer forutsigbar utvikling.
For å nå regjeringens mål om å skape vår felles helsetjeneste, er helse- og omsorgssektoren avhengig av både økt digital kompetanse, bedre samhandling, større handlingsrom for innovasjon, forskning på effekter og styrket samarbeid med næringslivet.
Legemidler er en av de viktigste innsatsfaktorene i helse- og omsorgstjenesten. I 2022 brukte befolkningen reseptbelagte legemidler for 32 milliarder kroner. Samtidig er bruken av legemidler en av de hyppigste årsakene til uønskede hendelser og pasientskader. Mellom en tredjedel og halvparten av forskrevet medisin blir ikke tatt slik den var tiltenkt. Feil, for mange eller uheldige kombinasjoner av legemidler blir forskrevet, og pasientene får ofte ikke god nok veiledning og mangelfull oppfølging. En hovedutfordring er at verken helsepersonell eller pasient i dag har god nok oversikt over hvilke legemidler pasienten bruker. Dette gjør at det kan oppstå svikt i behandlingen, særlig ved bytte av omsorgsnivå.
Digitalisering er et viktig virkemiddel for å forbedre kvalitet og pasientsikkerhet, effektivisere arbeidsprosesser og redusere kostnader. Effektiv og trygg legemiddelbruk fordrer et bredt spekter av ulike tiltak på ulike nivå i helsetjenesten, og digitalisering vil ikke alene løse utfordringene.
Plan for digitalisering av legemiddelområdet tar utgangspunkt i nasjonal e-helsestrategi i helse- og omsorgstjenesten. Planen er en konkretisering av mål og tiltak på legemiddelområdet – et område som er høyt prioritert av hele helse- og omsorgssektoren. For hvert tiltaksområde i planen er det angitt hvilke mål i e-helsestrategien tiltaket bidrar til å nå.
Målbilde for plan for digitalisering på legemiddelområdet
Fire målområder, med tilhørende mål, utgjør en felles strategisk retning for digitalisering på legemiddelområdet. Målområdene og målene må sees i sammenheng med ambisjoner beskrevet i tiltaksområdene.
Digitalisering er et viktig virkemiddel for å bidra til trygg og effektiv bruk av legemidler. Brukervennlige digitale løsninger kan bidra til at riktig legemiddel i riktig dose gis til riktig pasient på riktig måte.
Digitale løsninger kan bidra til god kvalitet i legemiddelbehandlingen, styrke pasientsikkerheten, gi mer effektive arbeidsprosesser og bedre ressursbruk. En viktig forutsetning for å oppnå dette er medvirkning fra de som skal bruke systemene.
Fire målområder, med tilhørende mål, utgjør en felles strategisk retning for digitalisering på legemiddelområdet. Målområdene og målene må sees i sammenheng med ambisjoner beskrevet i tiltaksområdene.
Målområde innbyggermedvirkning
Digitalisering skal legge til rette for at innbygger, pasient og pårørende kan medvirke i legemiddelbehandlingen.
- Innbygger har digital tilgang til tilrettelagt informasjon om egen legemiddelbehandling, oppdatert legemiddelliste og oversikt over legemiddelreaksjoner.
- Innbygger har mulighet for digital dialog med helsetjenesten og egen legemiddelbehandling.
- Innbygger kan gi digital fullmakt til pårørende for å hente ut resepter.
Målområde arbeidsprosesser
Digitalisering av arbeidsprosesser gir tryggere og mer effektiv legemiddelhåndtering.
- Helsepersonell og virksomheter har tilgang til brukervennlig prosess-, kunnskaps- og beslutningsstøtte i legemiddelhåndteringsprosessen.
- Helsepersonell og virksomheter har tilgang til strukturert legemiddelinformasjon som støtter digitale arbeidsprosesser og digital samhandling.
Målområde data om legemiddelbruk
Enklere tilgang og økt utnyttelse av data om legemiddelbruk for mer effektiv og målrettet forebygging og behandling.
- Rekvirent har tilgang til data om egen legemiddelforskrivning.
- Helsepersonell og aktører i helsesektoren har tilgang til data om legemiddelbruk til kvalitetsforbedring, mer og bedre forskning, innovasjon, næringsutvikling og bedre styring.
Målområde samhandling
Helsepersonell med tjenstlig behov har tilgang på relevant og oppdatert legemiddelinformasjon.
- Helsepersonell med tjenstlig behov har digital tilgang til, oppdaterer og deler pasientens legemiddelinformasjon.
- Helsepersonell med tjenstlig behov har digital tilgang til oppdatert og enhetlig oversikt over pasientens legemiddelreaksjoner .
- Helsepersonell med tjenstlig behov har tatt i bruk multidose i e-resept.