Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Sammenheng med multidose, e-resept, kjernejournal og sentral forskrivningsmodul

Pasientens legemiddelliste bygger på e-resept og kjernejournal. Journalleverandør legger til rette for pasientens legemiddelliste og elektronisk multidose ved å integrere sentral forskrivningsmodul eller utvikle egen funksjonalitet.

Illustrasjon som viser sammenhengen mellom pasientens legemiddelliste, nasjonale e-helseløsninger og journalløsninger.
Sammenheng mellom pasientens legemiddelliste, nasjonale e-helseløsninger og journalløsninger. Illustrasjon: Dragana Njegic, Helsedirektoratet

E-resept og kjernejournal

Når helsepersonell starter, avslutter eller endrer legemiddelbehandlinger vil journalløsningen legge til rette for å sende resepter, tilbakekallinger og pasientens legemiddelliste (PLL) til reseptformidleren. Dette sendes når legen signerer legemiddellisten. Reseptformidleren lagrer informasjon om pasientens legemidler sentralt og sender kopi av legemiddelinformasjonen til kjernejournal. Pasienten kan se sin egen legemiddelinformasjon på Helsenorge.

PLL sendes på samme måte som e-resepter, som en melding, til reseptformidleren. Hovedforskjellen er at PLL inneholder oversikten over alle legemidler pasienten bruker, i tillegg til eventuelle kosttilskudd og reseptfrie legemidler som lege har registrert.

Pasient og pårørende ser pasientens legemiddelliste på Helsenorge, helsepersonell oppdaterer eller endrer pasientens legemiddelliste i journalen. Illustrasjon.
Informasjonsflyt i pasientens legemiddelliste. Illustrasjon: Dragana Njegic, Helsedirektoratet

Når en journalløsning er tilrettelagt for PLL, henter journalløsningen automatisk pasientens oppdaterte legemiddelliste fra reseptformidleren og/eller kjernejournal slik at den blir tilgjengelig for helsepersonell. Journalløsningen skal tilrettelegge for samstemming og tydelig vise hva som er endret.

Helsepersonell i virksomheter som ikke har tilgang til PLL i sin journalløsning, kan se legemiddellisten i kjernejournal.

Mer informasjon:

Multidose

Det er den enkelte kommune som avgjør om multidose benyttes i kommunen, og hvilke pasienter dette egner seg for. Hvilke pasienter som tilbys multidose besluttes i samråd med ansvarlig lege. Ordningen krever et godt samarbeid og samhandling mellom pasient, kommune, lege og apotek for at pasient skal få riktig legemiddelbehandling.

Med «papirbasert» multidose er det ikke uvanlig at det er uoverensstemmelser mellom legemiddellisten hos fastlegen, apoteket og hjemmetjenesten siden legemiddellistene oppdateres manuelt hos hver aktør. Med elektronisk rekvirering av multidose (elektronisk multidose) forventes bedre tilgjengelig legemiddeloversikt, hvor alle jobber i en felles legemiddelliste som dermed gir tryggere legemiddelbehandling.

Elektronisk rekvirering av multidose (elektronisk multidose)

Ved elektronisk multidose sendes en fullstendig legemiddelliste (PLL) og aktuelle e-resepter til reseptformidleren. Multidoseansvarlig apotek får beskjed når det skjer endringer for pasienter de er multidoseansvarlig apotek for. Nødvendige avklaringer mellom multidoseansvarlig lege og multidoseansvarlig apotek skjer via e-reseptløsningen.

Legemiddellisten ved elektronisk multidose og PLL er den samme tekniske meldingen (M25.1) i e-reseptkjeden og viser den samme oversikten over pasientens legemiddelbehandling. En pasient som har en elektronisk multidose, har også en PLL. Dersom en pasient med PLL også skal ha multidose, må det først inngås en avtale mellom kommunen, lege og pasient. Legen (ofte fastlegen) registrerer seg i reseptformidleren som «multidoseansvarlig lege».

Multidoseansvarlige leger får varsel om endringer i pasientens legemiddelbehandling direkte i oppgavelisten og må da vurdere oppdatering av legemiddellisten (PLL). Den oppdaterte PLL danner grunnlaget for multidoseansvarlig apotekets utleveringer.

Ved korttidsopphold på institusjon

Multidosepakking stanses oftest under opphold i sykehjem (korttid) og sykehus. Ved utskrivning tar det av praktiske grunner ofte noe tid før pakkingen gjenopptas. I denne perioden må manuelle rutiner ivareta administrering av pasientens legemiddelbehandling.

For mer detaljerte beskrivelser, se nasjonale faglige råd om multidose og om multidose i e-resept (nhn.no).

Sentral forskrivningsmodul (SFM)

Sentral forskrivningsmodul (SFM) er en nasjonal legemiddel- og rekvireringsmodul, som legger til rette for at informasjon om legemidler kan deles og oppdateres mellom helsepersonell med tjenstlig behov. Når journalløsningen er integrert med SFM, har rekvirenter nødvendig støtte for å rekvirere legemidler, vaksiner, næringsmidler og forbruksmateriell, samt støtte for refusjon og vedtak (integrert blåreseptsøknad). SFM inneholder støtte for sammenstilling av legemiddelinformasjon fra reseptformidleren og kjernejournal, som er nødvendig for PLL.

SFM tilgjengeliggjør PLL, elektronisk multidose og reseptopplysninger for ulike helsepersonellkategorier ut fra regelverket. Eksempelvis vil sykepleier kun få oppdatert informasjon fra kjernejournal, mens en helsesykepleier får i tillegg informasjon fra reseptformidleren. I praksis ser de samme informasjon. Det betyr at helsepersonell får tilgang til disse opplysningene direkte i sin journalløsning. SFM benytter HelseID for sikker pålogging.

Når en virksomhet har fått SFM i journalløsningen, kan helsepersonell ta i bruk e-resept og elektronisk multidose. PLL skal først tas i bruk etter avtale med helsefellesskapets prosjekt for utprøving og innføring av pasientens legemiddelliste.

Basisfunksjonalitet i SFM gjelder også for bruk av annet helsepersonell enn leger i kommunal pleie- og omsorgstjeneste. I tillegg er det utviklet en del spesialfunksjonalitet for disse virksomhetene. Videreutvikling og forbedring av funksjonalitet for kommunal pleie- og omsorgstjeneste er prioritert i 2025. Både ny og forbedret funksjonalitet vil gjøres tilgjengelig løpende gjennom året. Videreutviklingen vil i hovedsak baseres på erfaringer fra utprøving. Prioriteringer vil gjøres i tett dialog med kommunene som kommer tidlig i gang med løsningen.

Se også:

Først publisert: 26.02.2025 Siste faglige endring: 26.02.2025 Se tidligere versjoner