6. Ofre for menneskehandel
Sårbare personer kan være i risikosonen for å bli rekruttert inn i menneskehandel. Menneskehandel innebærer at mennesker gjennom bruk av vold, trusler misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd blir tvunget, utnyttet eller forledet til ulike former for arbeid/tjenester, prostitusjon eller andre seksuelle ytelser, tvangsarbeid eller tvangstjenester (f.eks. kriminalitet, tigging), krigstjeneste eller organhøsting.
Menneskehandel
Sårbare personer kan være i risikosonen for å bli rekruttert inn i menneskehandel. Menneskehandel innebærer at mennesker gjennom bruk av vold, trusler eller misbruk av sårbar situasjon blir tvunget, utnyttet eller forledet til ulike former for arbeid/tjenester, prostitusjon, andre seksuelle formål, kriminalitet, tigging, krigstjeneste eller organhøsting.
Nasjonalt regelverk
Menneskehandel kan være utnytting av andre til prostitusjon eller andre seksuelle ytelser, tvangsarbeid, tvangstjenester, tigging, krigstjeneste i fremmed land eller fjerning av en persons organer (se straffeloven §257 Menneskehandel).Ved vurdering av om handlingen skal anses som grov menneskehandel, skal det særlig legges vekt på om den som ble utsatt for handlingen var under 18 år, om det ble brukt grov vold eller tvang og om handlingen har medført betydelig utbytte (se straffeloven §258 Grov menneskehandel).
Menneskehandel globalt
Menneskehandel forekommer i alle deler av verden.
Internasjonalt regelverk
FNs protokoll for å forebygge, bekjempe og straffe handel med mennesker, særlig kvinner og barn – det første globale, juridisk bindende dokumentet som omhandler menneskehandel – ble ratifisert av Norge i 2003. Europarådets konvensjon om tiltak mot menneskehandel ble ratifisert av Norge i 2005. Konvensjonen har som formål å forebygge og bekjempe menneskehandel, beskytte ofre for menneskehandel, samt etterforske og straffeforfølge menneskehandlere.
Ofre for menneskehandel har rett til helsetjenester. Hvilke rettigheter den enkelte har, kan avhenge av personens oppholdsstatus. Les mer om særskilte rettigheter for ofre for menneskehandel (menneskertilsalgs.no).
Generell informasjon om rett til helsetjenester til:
Identifiseringsplikt
Alle som gjennom sitt arbeid kan komme i kontakt med mulige ofre for menneskehandel har et ansvar for å identifisere og hjelpe.
Tegn på utnyttelse kan gjenkjennes ved observasjoner, fakta, uttalelser og annen informasjon helse og sosialarbeideren tilegner seg om en person. Hvilke tegn helse- og sosialarbeidere er i posisjon til å fange opp, avhenger blant annet av hvilken setting og arena man er i kontakt med brukeren på, og hva som er formålet med kontakten
I kapittel 6.4 finnes en oversikt over tiltak man kan iverksette ved mistanke om menneskehandel, og hvilke instanser og aktør er man kan kontakte.
I møte med helsevesenet, kan det være tegn på utnyttelse når pasienten:
- forteller en tilsynelatende innlært eller inkonsekvent historie
- er uvillig eller nølende med å svare på spørsmål om skaden eller sykdommen
- ledsages av en person som ikke lar pasienten snakke for seg selv, nekter å la pasienten være alene med helsepersonell, og/eller som tolker for dem
- viser tegn på å være i kontrollerende/dominerende relasjoner (overdreven trang til å glede/føye et familiemedlem, romantisk partner el ler arbeidsgiver
- har fryktsom eller nervøs oppførsel, eller unngår øyekontakt
- motsetter seg hjelp eller har en fiendtlig oppførsel
- har ingen eller begrenset tilgang til kontakt med familie eller venner, nødvendig helsehjelp, viser mistillit til myndighetspersoner
- kjenner ikke, eller vil ikke oppgi, adressen til egen bolig eller arbeidssted
- ikke har kjennskap til hvor hen er, nåværende dato eller klokkeslett
- ikke er i besittelse av sine egne identifikasjonsdokumenter
- ikke har kontroll over sine egne penger
Andre tegn kan også være at pasienten
- ledsages av en annen, som ikke lar personen være alene med representanter for hjelpeapparatet, som ikke lar personen snakke for seg se lv, og/eller som tolker for dem
- forteller en tilsynelatende innlært eller inkonsekvent historie, oppfører seg som de er instruert av andre
- gir inntrykk av at deres bevegelser er overvåket, mottar hyppige telefonanrop eller SMS i løpet av kontakten
- har skader som kan være forårsaket av vold eller uverdige arbeidsforhold, er uvillig eller nølende med å svare på spørsmål om skaden
- er bundet av gjeld som må tilbakebetales
Ulike utnyttelsesformer kan ha spesifikke indikatorer:
Avvergingsplikt
Grov menneskehandel er nå omfattet av avvergingsplikten (Straffeloven §196). Avvergingsplikt går foran taushetsplikten. Tegn på grov menneskehandel er at den som kan bli utsatt for handlingen er under 18 år, at det kan bli brukt grov vold eller tvang, eller at handlingen kan medføre betydelig utbytte.
Avvergingsplikt og meldeplikt (politiet.no)
Akuttsituasjoner
Hvis en person er i akutt fare og trenger beskyttelse, bør politiet kontaktes på 02800. I nødsituasjoner, ring 112.
Akuttsituasjoner (politiet.no)
Mindreårige
Hvis personen kan være mindreårig, bør barnevernet kontaktes umiddelbart. Helse og sosialarbeidere har meldeplikt til barnevernet når det oppstår mistanke om at et barn er eller står i fare for å bli utnyttet i menneskehandel. Dette gjelder også når barnets alder er ukjent, men det er grunn til å tro at vedkommende er under 18 år.
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har egen veiledningstelefon for mistanke om mindreårige ofre for menneskehandel, telefonnummer: 466 15 000.
Mindreårige (menneskertilsalgs.no)
Tilrettelegging av samtale med mulige ofre for menneskehandel
Det er hensiktsmessig med god planlegging av samtaler med mulige ofre for menneskehandel.
Traumesensitiv tilnærming
Ordet traume betyr skade. En potensielt traumatiserende hendelse innebærer en trussel mot liv eller fysisk og psykisk integritet hos seg selv eller andre. Mange ofre for menneskehandel kan ha opplevd slike hendelser.
Traumesensitiv tilnærming (menneskertilsalgs.no)
Konkrete forslag til planlegging av samtale
Hvis forholdene ligger til rette for det, og du kan prate med brukeren/pasienten på tomannshånd, kan du forsøke å avklare situasjonen og/eller ta opp din bekymring, samt informere muntlig om aktuelle hjelpetilbud.
Dersom det ikke går an å gjennomføre en trygg samtale, eller dersom brukeren/pasienten har med seg en følgeperson, bør man forsøke å tilrettelegge for en trygg samtale senere. Dette kan være ved å «holde på» personen til man kan snakke med vedkommende om kort tid eller å finne et påskudd for en ny avtale.
Konkrete forslag til planlegging av samtale (menneskertilsalgs.no)
Konkrete forslag til gjennomføring av samtale
Ofre for menneskehandel vil ofte avslå tilbud om bistand og beskyttelse, og mange vil avvise alle forsøk på samtale. Uansett utfallet av samtalen, har det hatt en verdi i seg selv at noen har vist at de har brydd seg, og tatt seg tid til å informere om rettighet er og muligheter. Dette kan også være avgjørende for at personen senere vet hvor vedkommende kan henvende seg, dersom han eller hun ønsker hjelp på et senere tidspunkt.
Konkrete forslag til gjennomføring av samtale (menneskertilsalgs.no)
Etter samtalen
Mange som har vært utsatt for menneskehandel, kvier seg av ulike årsaker for å fortelle om utnyttelsen. Det er dermed ikke sikkert at situasjonen er mer avklart etter at du som helse og sosialarbeider har gjennomført en samtale med mål om å bekrefte eller avkrefte at brukeren/pasienten er utnyttet.
Det er minst fire mulige utfall av en slik samtale:
- du får styrket bekymringen for at vedkommende har vært eller er i en utnyttelsessituasjon, uten at personen selv bekrefter dette eller forteller sin historie
- du får avkreftet eller minsket bekymringen for at det er menneskehandel som ligger bak det du har oppfattet som bekymringsfullt
- personen bekrefter at han eller hun er utnyttet, men ønsker ikke hjelp
- personen bekrefter at han eller hun er utnyttet, og ønsker hjelp
Konkrete forslag til oppfølging etter samtale (menneskertilsalgs.no)
Ikke menneskehandel
Dersom det etter nærmere undersøkelser viser seg at brukeren/pasienten ikke er utsatt for menneskehandel, men befinner seg i en vanskelig livssituasjon, bør vedkommende få informasjon om andre aktuelle hjelpeinstanser.
Ofre for menneskehandel har ofte store og sammensatte helseproblemer
Hvilke helseproblemer den enkelte har, avhenger blant annet av hvor vedkommende er fra (helserisiko og tilgang til helsetjenester i hjemlandet), den enkeltes erfaringer med vold og overgrep før og under menneskehandelssituasjonen, og tilgang til støtte og tilrettelagt hjelp i etterkant. På grunn av fattigdom og dårlige levekår har mange ofre for menneskehandel hatt helseproblemer også i forkant av utnyttelsen.
De fysiske og psykiske helsesymptomene fremstår ofte som sammenvevd, spesielt i den akutte perioden under eller umiddelbart etter menneskehandelssituasjonen. Somatiske symptomer uten en klar organisk årsak er ikke uvanlig, men krever grundig vurdering for å sikre at underliggende medisinske årsaker ikke blir oversett. Symptomer kan sammenfalle med, og forverres av, posttraumatiske reaksjoner.
Fysiske helseproblemer
Ofre for menneskehandel har ofte mange fysiske helsesymptomer. Fysisk smerte og ubehag kan skyldes biologiske, psykologiske eller psykosomatiske forhold (ikke-psykiatriske symptomer forårsaket av psykologiske reaksjoner).
Fysiske helseproblemer (menneskertilsalgs.no)
Psykiske helseproblemer
Ofre for menneskehandel viser i stor grad symptomer på angst, depresjon og posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Mens symptomene på angst og depresjon for mange avtar over tid, er det mindre sannsynlighet for bedring av PTSD uten behandling. En del har selvmordstanker, og/eller risikofylt bruk av rusmidler. Psykisk helse påvirkes negativt av voldserfaringer før og under utnyttelsen, og av liten sosial støtte og udekkede behov i perioden etterpå.
Rettigheter
Status som mulig offer for menneskehandel utløser visse rettigheter, blant annet knyttet til juridisk bistand, oppholdsstatus, rett til bolig, rett til helsetjenester m.m.
Rettigheter (menneskertilsalgs.no)
Juridisk bistand
Mulige ofre for menneskehandel har rett til gratis advokatbistand for å få vurdert sin situasjon og få råd vedrørende blant annet søknad om refleksjonsperiode og eventuell politianmeldelse. Dersom saken blir anmeldt, har vedkommende krav på gratis advokatbistand under hele prosessen. Bistandsadvokaten skal da ivareta offerets interesser under etterforskningen og under en eventuell straffesak.
Juridisk bistand (menneskertilsalgs.no)
Refleksjonsperiode og oppholdstillatelse
Antatte ofre for menneskehandel kan søke om refleksjonsperiode eller begrenset oppholdstillatelse for ofre for menneskehandel, eller de kan søke om beskyttelse (asyl). Dersom de ikke oppfyller vilkårene for beskyttelse, vurderes det om de kan innvilges oppholdstillatelse til vitner i sak om menneskehandel, eller opphold på grunn av sterke menneskelige hensyn eller særlig tilknytning til riket. De fleste oppholdstillatelser er midlertidige, men kan etter en lengre sammenhengende periode og etter visse vilkår danne grunnlag for å søke permanent oppholdstillatelse.
Refleksjonsperiode (menneskertilsalgs.no)
Bolig
Personer som har fått innvilget refleksjonsperiode eller begrenset oppholdstillatelse for ofre for menneskehandel har rett på tjenester etter sosialtjenesteloven på lik linje med befolkningen for øvrig. Dette innebærer blant annet et trygt botilbud i form av krisesenter, institusjon eller leilighet i regi av kommunen der vedkommende oppholder seg. Det blir regnet som god praksis å også tilby midlertidig bolig til personer som har søkt eller skal søke refleksjonsperiode -det vil si personer som har levert søknad, men venter på svar, og de som har lagd avtale med bistandsadvokat i den hensikt å søke. Det anbefales i slike tilfeller at helse-/sosialarbeideren som følger opp personen bistår vedkommende i kontakten med NAV, ved å f.eks. bekrefte at vedkommende er identifisert som et mulig offer for menneskehandel og er i en prosess der det skal søkes refleksjonsperiode.
NAV Grünerløkka v/Human Trafficking Support Oslo
Det er et landsomfattende råd- og veiledningskontorrom menneskehandel for øvrige NAV-kontorer i Norge. Telefonnummer: 99 47 02 79.
NAV Grünerløkka v/Human Trafficking Support Oslo (menneskertilsalgs.no)
Sist faglig oppdatert: 08. november 2021