Systematisk identifikasjon og oppfølging av utsatte barn
MERK: ordningen forvaltes av Barne-, ungdoms og familiedirektoratet, Bufdir
Søknadsfrist utløpt 19. oktober 2020
MERK: Søknader på denne tilskuddsordningen skal sendes til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet gjennom deres nettportal, og IKKE til Helsedirektoratet.
Helsedirektoratets tilskuddsordning «Bedre tverrfaglig innsats – utvikling av lokal samhandling» ble i 2018 samordnet med Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets (Bufdir) tilskuddsordning «Systematisk identifikasjon og oppfølging av utsatte barn». Nåværende tilskuddsordning forvaltes av Bufdir.
For å skrive en god søknad eller rapport er det viktig at du kjenner regelverket for tilskuddet godt. Last ned regelverket (PDF) eller les nedenfor.
Silje Vie Solhjell, silje.vie.solhjell@bufdir.no, mobil: 479 76 418.
Hvis din kommune ikke har søkt om tilskudd via portalen tidligere må dere lese råd og veiledning til søknadsportalen nøye. Søknaden må være forankret hos kommunens administrative og politiske ledelse.
Hva skjer hvis vi må endre på prosjektet?
Hva gjør vi hvis vi må endre på innholdet i prosjektet?
Hvis dere må endre prosjektet underveis er det viktig at dere tar kontakt med oss med en gang det er klart hvilke endringer dere må foreta. Vi vil normalt bare godkjenne prosjektendringer som holder seg rimelig innenfor rammene av den opprinnelige søknaden. Det vil normalt ikke være mulig å utvide prosjektperioden eller overføre midler til senere bruk.
Hva gjør vi hvis vi ikke får gjennomført aktiviteten vi har søkt om tilskudd til?
Hvis dere ikke får gjennomført tiltaket dere har fått tilskudd til, må dere så snart som mulig gi beskjed til oss om det. Dere må da tilbakebetale tilskuddet til oss.
Regelverk
Målet med tilskuddordningen er å utvikle og implementere kommunale modeller for systematisk og kunnskapsbasert identifikasjon og oppfølgning av utsatte barn.
Kommuner som ikke tidligere har mottatt tilskudd til Modellkommuneforsøket eller Bedre tverrfaglig innsats – utvikling av lokal samhandling (BTI) kan søke om tilskudd.
Kommuner og bydeler i Oslo som har mottatt tilskudd fra Helsedirektoratets tilskuddsordning «Bedre tverrfaglig innsats – utvikling av lokal samhandling» og som har mottatt tilskudd fra Bufdir til dette formålet i 2018 og 2019 gis ikke støtte.
Kommuner/bydeler som nevnt over kan søke om tilskudd til implementering av utviklet modell jf. pk 3.2 og 5.2 i regelverk for ordningen (Rundskriv 19/2020).
Søknad om statstilskudd skal fremmes av kommunen på fastsatt søknadsskjema og sendes til Bufdir. Søk om tilskudd gjennom Bufdirs søknadsportal. Hvis din kommune ikke har søkt om tilskudd via portalen tidligere må dere lese råd og veiledning til søknadsportalen nøye. Søknaden må være forankret hos kommunens administrative og politiske ledelse.
For å komme inn under tilskuddsordningen må kommunenes arbeid etableres og drives som eget prosjekt, med eget budsjett og regnskap.
Søknaden må inneholde budsjett for prosjektperioden, prosjektbeskrivelse og prosjektplan med angivelse av sentrale aktiviteter, milepæler og tidslinje for arbeidet. Det må fremgå hvordan prosjektet skal organiseres, hvilke tjenester som skal inngå i kommunens modell og hvordan modellen skal implementeres.
Det kan søkes om tilskudd til
Kommunen kan søke om inntil kr 1 000 000 i statlig tilskudd for hele prosjektperioden. Prosjektperioden er to år fra vedtaksdato. Midlene kan benyttes til å dekke følgende kostnader:
Frikjøp av nøkkelpersonell
Innkjøp av relevant materiell
Kommunene kan etter utløpet av prosjektperioden på to år søke om nytt statlig tilskudd på inntil kr 500 000 til implementering av modellen i løpet av en prosjektperiode på ett år. Det er en forutsetning for tildeling av tilskudd til implementering at kommunens modell er godkjent av Bufdir. Midlene kan benyttes til å dekke følgende kostnader:
Implementering av modellen
Opplæring av kommunens ansatte i arbeid med og bruk av modellen
Tiltak som bidrar til tverretatlig kompetanseheving og felles arbeidsstruktur for kommunens arbeid med identifikasjon og oppfølging av utsatte barn
Kommuner som slås sammen fra 1.1.2020, og som består av en eller flere kommuner som tidligere har mottatt tilskudd til modellutvikling i perioden 2015 – 2018, kan søke om tilskudd på inntil kr 500 000 til tilpassing og implementering av bestående modell i den nye kommunen. Midlene kan benyttes til å dekke følgende kostnader:
Tilpassing av modellen
Implementering av modellen
Opplæring av kommunens ansatte i arbeid med og bruk av modellen
Slik skriver dere en god søknad
Sette deg godt inn i regelverket.
Les godt igjennom spørsmålene og feltene i søknadsskjemaet, se på hjelpetekstene til spørsmålene og sørg for at du svarer på det du blir spurt om. Som søker har du ansvar for å fylle ut en fullstendig søknad. Vær så presis som mulig. Ofte er det bedre å gi kortfattede beskrivelser enn å gi lange, uklare svar. Ta kontakt med oss dersom det er noe dere ikke forstår.
Vi har sendt inn søknad. Hva nå?
Når søknadsfristen er passert, starter vi saksbehandlingen. Dersom vi oppdager mangler eller feil i en søknad, kan vi ta kontakt med dere med en frist for rettelser og ettersendelser.
Når saksbehandlingen er avsluttet, vil vi sende ut brev om tilskudd eller avslag. Brevet sendes normalt elektronisk.
Kontakt i Bufdir:
Silje Vie Solhjell, silje.vie.solhjell@bufdir.no, mobil: 479 76 418.
Kriterier for måloppnåelse
Kriterier for måloppnåelse for kommuner som har fått innvilget tilskudd til utvikling av kommunale modeller for systematisk og kunnskapsbasert identifikasjon og oppfølgning av utsatte barn, jfr. punkt 1 under "Det kan søkes om tilskudd til":
Arbeidet med modellutvikling må være forankret i kommunens administrative og politiske ledelse.
Kommunen må innen 6 måneder fra vedtaksdato ha gjennomført en kartlegging av kommunens samhandling, kompetanse og tilbud knyttet til tidlig identifikasjon og oppfølging av utsatte barn.
På bakgrunn av kartleggingen skal kommunen nedtegne og formalisere en helhetlig, tverrsektoriell modell for å styrke tidlig innsats og oppfølging av utsatte barn. Modellen må utformes på individs-, etats- og kommunalt nivå.
Modellen må synliggjøre hvordan planer, verktøy, rutiner og samhandlingsarenaer i kommunen bidrar til identifikasjon og oppfølging av utsatte barn, på alle tre nivåer.
Modellen skal inneholde en handlingsveileder som beskriver veien fra bekymring til handling, eksempelvis som i BTI-modellen. Veilederen må beskrive ansvarsfordeling og samhandling på tvers av tjenester.
Modellen må beskrive hvordan kommunen jobber med å dokumentere og evaluere arbeidet med identifikasjon, oppfølging og samhandling på ulike nivå. Systematisk brukermedvirkning skal integreres i modellen.
Kommunens ferdige modell må gjøres tilgjengelig i elektronisk versjon på kommunens hjemmesider.
Med utgangspunkt i kartleggingen skal kommunen dokumentere resultater og forbedringer i arbeidet med systematisk identifikasjon og oppfølging av utsatte barn.
Kriterier for måloppnåelse for nye kommuner som har fått innvilget tilskudd til tilpassing og implementering av bestående modell, jfr. punkt 3 under "Det kan søkes om tilskudd til":
Kommunen må tilpasse den bestående modellen til den nye kommunen • Modellen skal utformes på individs-, etats- og kommunalt nivå.
Kommunens ferdige modell må være tilgjengelig i elektronisk versjon på kommunes hjemmesider.
Den nye modellen er implementert i kommunen.
Vilkår for å motta tilskudd
Kommunens arbeid med å utvikle en kommunal modell og implementere denne må organiseres som et eget prosjekt med egen prosjektleder.
Kommunen må samarbeide med og kan få veiledning og bistand fra Bufdir i det løpende arbeidet med å utvikle en kommunal modell.
Tilskuddsmidlene skal ikke benyttes til å dekke kostnader relatert til kommunenes eksisterende tilbud, ordinær drift eller lovpålagte tjenester.
Kommunen må oppfylle alle kriteriene for måloppnåelse ved prosjektperiodens utløp.
Bufdir vil ved vurderingen av kommunenes søknader legge særlig vekt på at prosjektet er godt forankret i kommunen og har en klar og faglig god plan for gjennomføring i løpet av prosjektperioden. Det må fremgå klart at kommunen skal utvikle og implementere en modell i henhold til kriteriene for måloppnåelse og det må også fremgå hvilke forandringer og forbedringer kommunen forventer å oppnå gjennom prosjektet. Videreføring av allerede igangsatte prosjekter, delprosjekter eller prosjekter som har mottatt tilskudd fra andre statlige aktører blir ikke prioritert.
Krav til rapportering vil fremgå av tilskuddsbrevet.
Frist for delrapportering er 6 måneder fra vedtaksdato. Rapporteringen skal sendes direktoratet på fastsatt skjema, og må dokumentere at kommunen har gjennomført en kartlegging av kommunens eksisterende samarbeid, samhandling, kompetanse, verktøy og rutiner knyttet til arbeidet med utsatte barn.
Frist for sluttrapportering og regnskap er to år fra vedtaksdato. Sluttrapportering og regnskap skal sendes direktoratet på fastsatt skjema. Rapporteringen skal vise at kommunen har utviklet en kommunal modell for systematisk og kunnskapsbasert identifikasjon og oppfølgning av utsatte barn i henhold til regelverket for ordningen og føringene som følger av tilskuddsbrevet. Rapporteringen skal videre beskrive prosjektets gjennomføring og eventuelle avvik målt mot forutsetningene i regelverket og tilskuddsbrevet. Rapporteringsskjemaet gir detaljerte føringer for hvilke opplysninger tilskuddsmottaker skal gi.
Regnskapet skal være revidert, og revisjonen skal omfatte hele det mottatte tilskuddet og for hele prosjektperioden. Regnskapet må være attestert av statsautorisert eller registrert revisor. Revisjonsstandard ISRS 4400 med avtalte kontrollhandlinger som gis av Bufdir skal følges. Til revisor kan ikke velges noen som er ugild, jfr. Revisorloven § 4-1.
Frist for sluttrapportering og regnskap for kommuner/bydeler under overgangsordningene (ref. pkt. 3.2 og 3.3) er ett år fra vedtaksdato. Rapporteringen skal beskrive prosjektets gjennomføring og eventuelle avvik målt mot forutsetningene i regelverket og tilskuddsbrevet. Rapporteringsskjemaet gir detaljerte føringer for hvilke opplysninger tilskuddsmottaker skal gi.
Helsedirektoratet (2019). Systematisk identifikasjon og oppfølging av utsatte barn [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 06. oktober 2020, lest 21. mars 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/tilskudd/systematisk-identifikasjon-og-oppfolging-av-utsatte-barn