Kommunal tannpleier
En pilotering av kommunal tannpleier har som mål å bedre samhandlingen mellom den kommunale helse- og omsorgstjenesten og den fylkeskommunale tannhelsetjenesten, og på den måten styrke og forbedre tannhelsetilbudet til personer med rettigheter etter tannhelsetjenestelovens §1-3, gruppe c (eldre, langtidssyke og uføre i institusjon eller i hjemmesykepleie).
Den kvalitative bedringen i den daglige oppfølgingen av oral helse vil forsøkes oppnådd ved at det tilsettes tannpleier i en definert stillingsstørrelse i den kommunale helse- og omsorgstjenesten. Tannpleier i kommunen skal blant annet bidra i oppfølging av enkeltbrukere, etablere rutiner for samarbeid og sørge for opplæring og kompetanseheving i oral helse i de kommunale tjenestene.
Helsedirektoratet har bedt interesserte fylker om å melde sin interesse med mål om å iverksette en pilotering fra 2023 i samarbeid med aktuelle kommuner.
Orale helsetjenester i sykehus - sykehusodontologi
Forsøksordningen med orale helsetjenester i tverrfaglig miljø i sykehus, ble igangsatt i 2012 ved fem sykehus og evaluert i 2019. I 2020 ble det gjennomført en systematisk klinisk kartlegging av pasienter i sykehusene, samt en kunnskapsoppsummering av sammenhengen mellom oral helse og øvrig helse. Konklusjonen fra hele forsøksperioden viser at det er behov for orale helsetjenester i sykehus.
Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet å opprettholde virksomheten gjennom øremerket statlig tilskudd, slik at status som forsøksordning avsluttes. Formålet er å gi større forutsigbarhet for de deltakende sykehusene; St. Olavs hospital, Universitetssykehuset Nord-Norge, Oslo universitetssykehus, Lovisenberg Diakonale Sykehus og Haukeland universitetssykehus.
Helsedirektoratet skal få i oppdrag å foreta nødvendige utredninger av organisatoriske, juridiske og økonomiske forhold, herunder utvikling av finansieringsløsninger.
Spesialistutdanning av tannleger - multidisiplinær odontologi
Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet å etablere multidisiplinær odontologi som en ny offentlig godkjent spesialitet for tannleger.
Helsedirektoratet har tidligere, i samarbeid med universitetene i Bergen, Oslo og Tromsø, fylkeskommunenes kompetansesentre, Den norske tannlegeforening og den offentlige tannhelsetjenesten, foreslått læringsmål, læringsaktiviteter og krav til sluttkompetanse for de ulike odontologiske spesialitetene.
Helsedirektoratet har nå i oppdrag å foreslå læringsmål med læringsaktiviteter og krav til sluttkompetanse for multidisiplinær odontologi. Forslaget til læringsmål mv. for multidisiplinær odontologi bør inngå i høringen på linje med de andre spesialitetene for tannleger.
Multidisiplinær odontologi - erfaringer med utprøving av en videreutdanning for tannleger på spesialistnivå (2021)
Spesialistutdanning av tannleger – en kompetansebasert integrert samarbeidsmodell (2021)
Tilrettelagt tannhelsetilbud (TOO)
Det tilrettelagte tannhelsetilbudet til personer utsatt for tortur, overgrep eller som har odontofobi (TOO-tilbudet) startet opp i 2012. Tilbudet finansieres ved tilskudd til den fylkeskommunale tannhelsetjenesten og de regionale odontologiske kompetansesentrene.
Helse- og omsorgsdepartementet har i 2022 gitt Helsedirektoratet i oppdrag å følge opp evalueringen av tilbudet som ble gjennomført i 2021.
Helsedirektoratet skal vurdere endringer i ordningen basert på funn og anbefalinger i evalueringen. Blant annet er det avdekket behov for en mer enhetlig praksis i tjenesten og det bør vurderes å utforme felles kriterier for hele behandlings-forløpet, allerede fra pasienten henvender seg eller henvisning er mottatt, til behandlingen er avsluttet. Direktoratet skal, i samarbeid med tjenesten, vurdere utfordringene knyttet til ventetider, manglende fremmøte og informasjon om tilbudet.