Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Sentrale begreper på seksuell helse-området

Den norske innsatsen for å fremme seksuell helse og velvære i befolkningen bygger på Verdens helseorganisasjon (WHO) sine definisjoner av begrepene seksuell helse, seksualitet og seksuelle rettigheter.

Helsedirektoratet har oversatt Verdens helseorganisasjons definisjoner av seksuell helse, seksualitet og seksuelle rettigheter for å etablere en felles referanseramme for alle som jobber med seksuell helse og velvære i Norge. En felles forståelse av de sentrale begrepene gir mindre rom for variasjoner og feil.

Seksuell helse

Verdens helseorganisasjon (WHO) har følgende arbeidsdefinisjon for seksuell helse:

Seksuell helse er en tilstand av fysisk, følelsesmessig, mentalt og sosialt velvære relatert til seksualitet. Det er ikke kun fravær av sykdom, dysfunksjon eller funksjonsnedsettelse. Seksuell helse krever en positiv og respektfull tilnærming til seksualitet og seksuelle forhold, herunder muligheten til å ha lystfylte og trygge seksuelle opplevelser, frie for tvang, diskriminering og vold. For å oppnå og opprettholde seksuell helse må det enkelte individs rettigheter respekteres, beskyttes og oppfylles.

WHOs definisjon av seksuell helse vektlegger en positiv og respektfull tilnærming til seksualitet og seksuelle forhold som går langt ut over det rent fysiske. WHOs helhetlige og positive perspektiv knytter seksuell helse sammen med seksuelt velvære.

Betydningen av seksuell helse og velvære

Seksuell helse er en grunnleggende dimensjon av helse og velvære hos enkeltpersoner, par og familier. Befolkningens seksuelle helse har betydning for landets sosiale og økonomiske utvikling. Seksuell helse er ikke en fast tilstand, og hver enkelt persons behov vil endre seg gjennom hele livet. Seksualitet og seksuell helse må forstås innenfor spesifikke sosiale, økonomiske, strukturelle, historiske og politiske kontekster.

Seksuell helse bestemmes av kvaliteten og tryggheten i forholdet mellom mennesker: med seg selv og partnere, familie og venner, i relasjon til og samspill med gruppen, nærmiljøet og storsamfunnet vi lever i, herunder spesifikke normer for kjønn og seksualitet som former erfaringene våre. For at disse relasjonene skal fremme seksuell helse og velvære må alle innbyggernes menneskerettigheter knyttet til egen seksualitet blir respektert, realisert og beskyttet. 

Forhold som påvirker seksuell helse og velvære

Individets mulighet for å realisere den høyeste oppnåelige standarden for seksuell helse og velvære avhenger av at hver enkelt har:

  • positive holdninger til og trygghet på eget kjønn, egen kropp og seksualitet
  • trygghet på egne og respekt for andres seksuelle grenser
  • evne til å snakke åpent om egne og partners seksuelle ønsker og behov
  • tilgang til relevant, alderstilpasset og forståelig informasjon om sex og seksualitet av god kvalitet
  • seksuell helsekompetanse, herunder kunnskap om negative konsekvenser ved ubeskyttet seksuell aktivitet og hvordan en kan beskytte seg mot disse
  • lett tilgang til relevante helsetjenester som oppsøkes til rett tid
  • et åpent og inkluderende nærmiljø som fremmer og tilrettelegger for seksuell helse og velvære

Problemstillingene knyttet til seksuell helse favner vidt, og omfatter positive individuelle og mellommenneskelige forhold, som kjærlighet, seksuell nytelse og lyst, erotikk, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk. De omfatter også negative konsekvenser og omstendigheter, som:

  • smitte med seksuelt overførbare infeksjoner, inkludert hiv
  • kreft og ufrivillig barnløshet som følge av infeksjoner i forplantningsorganene
  • uplanlagt graviditet og svangerskapsavbrudd
  • seksuelle problemer eller seksuell dysfunksjon
  • problemfylt og skadelig seksuell atferd, seksuelle krenkelser, vold og overgrep
  • skadelige sosiale praksiser som negativ sosial kontroll og kvinnelig kjønnslemlestelse

Tradisjonelt har policy, tiltak og opplæring knyttet til seksuell helse fremmet praksiser for sikrere sex ved å fokusere på risikoreduksjon og forebygging av sykdom, uten å samtidig vektlegge hvordan sikrere sex kan være positivt for intimitet, nytelse, samtykke og velvære. Det blir stadig større bevissthet om hvor viktig det er å utvide perspektivet til også å innlemme positive aspekt ved vår seksualitet ved utforming av policy, programmer og tiltak som skal fremme befolkningens seksuelle helse og velvære. Policy og tiltak som anerkjenner og gjenspeiler årsakene til at mennesker har sex, gir bedre helsemessige utfall. Effektive tiltak bygger også på et godt og oppdatert kunnskapsgrunnlag fra en nasjonal kontekst.

Seksuell helse inn i ICD-kodeverket

En viktig milepæl i arbeidet med å bedre befolkningens seksuelle helse og velvære er den nye utgaven av ICD-kodeverket (International Classification of Diseases), som for første gang har et kapittel om seksuell helse. Kodeverket legger til rette for diagnostisering og god håndtering av en rekke helseproblemer knyttet til seksuell helse i helse- og omsorgstjenesten. Norge begynte å ta i bruk dette kapittelet i januar 2022.

Seksualitet

Seksuell helse kan ikke defineres, forstås eller operasjonaliseres uten en bred forståelse av hva seksualitet er. Seksualitet ligger til grunn for viktig atferd og utfall knyttet til seksuell helse. WHOs arbeidsdefinisjon av seksualitet er:

… et sentralt aspekt ved å være menneske som inkluderer kjønn, kjønnsidentiteter og roller, seksuell orientering, erotikk, glede, intimitet og reproduksjon. Seksualitet erfares og uttrykkes i tanker, fantasier, begjær, oppfatninger, holdninger, verdier, atferd, vaner, roller og relasjoner. Selv om seksualitet kan omfatte alle disse dimensjonene, er det ikke alle av dem som alltid erfares eller som kommer til uttrykk.  Seksualitet påvirkes av samspillet mellom biologiske, psykologiske, sosiale, økonomiske, politiske, kulturelle, juridiske, historiske, religiøse og åndelige faktorer.

Seksuelle rettigheter

Seksuell helse kan ikke oppnås og opprettholdes uten respekt for og vern av menneskerettighetene. Når de eksisterende menneskerettighetene anvendes i konteksten seksualitet og seksuell helse, utgjør dette seksuelle rettigheter. De seksuelle rettighetene beskytter alle menneskers rett til å få oppfylle og uttrykke sin egen seksualitet og ha god seksuell helse og velvære. Dette forutsetter respekt for andres rettigheter og skjer innenfor et rammeverk for beskyttelse mot diskriminering.

Rettigheter som er avgjørende for å realisere seksuell helse og velvære, omfatter blant annet:

  • retten til likeverd og ikke-diskriminering
  • retten til å være fri fra tortur eller grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff
  • retten til privatliv
  • retten til den høyeste oppnåelige helsestandarden, inkludert seksuell helse, og sosial velferd
  • retten til å gifte seg og stifte familie, å inngå ekteskap med fullt og fritt samtykke fra begge parter, og retten til likeverd i ekteskapet og ved skilsmisse
  • retten til å selv bestemme om, når og evt. hvor mange barn en vil ha
  • retten til informasjon og undervisning, inkludert helhetlig og målgruppetilpasset seksualitetsundervisning
  • retten til menings- og ytringsfrihet
  • retten til effektive rettsmidler ved brudd på grunnleggende rettigheter

Ansvarlig utøvelse av menneskerettighetene forutsetter at alle mennesker respekterer hverandres rettigheter.

Andre begreper knyttet til seksuell helse

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har utarbeidet en oversikt over andre sentrale begreper knyttet til seksuell helse: Lhbt+-ordlista (bufdir.no).

Først publisert: 09.06.2023 Siste faglige endring: 09.06.2023 Se tidligere versjoner