Kartleggingen av befolkningens kosthold baserer seg i hovedsak på:
- Matvaretabellen
- Statistikk av landets matforsyning, forbruksundersøkelser i privathusholdninger og kostholdsundersøkelser i utvalg av befolkningen
Utvikling og trender i norsk kosthold
De nyeste tallene om matvareforbruk og kostens næringsinnhold presenteres hvert år i rapporten Utviklingen i norsk kosthold.
Matvaretabellen
Matvaretabellen (matportalen.no) gir en samlet oversikt over innhold av energi og næringsstoffer for de vanligste matvarene vi spiser i Norge.
Matforsyningsstatistikk
Matforsyningsstatistikken gir informasjon om den totale omsetningen av matvarer i landet og viser den mengden av ulike matvaregrupper som står til rådighet for hele befolkningen. Statistikken er basert på tall for produksjon og import av matvarer minus eksport. Matforsyningsstatistikken er utgitt årlig siden 1950-årene og presenteres i rapporten Utviklingen i norsk kosthold.
Forbruksundersøkelser i privathusholdninger
Statistisk sentralbyrås forbruksundersøkelser viser hvor mye mat som blir anskaffet (dvs. kjøpt, tatt av egen produksjon, fått som gave o.l.) av et representativt utvalg av privathusholdninger i en 14 dagers periode. Undersøkelsen er gjennomført årlig i perioden 1975–2009 og i 2012 og presenteres i rapporten Utviklingen i norsk kosthold.
Kostholdsundersøkelser
Kostholdsundersøkelsene måler inntaket av mat og drikke i landsrepresentative utvalg av befolkningen og gir data for inntak av energi og næringsstoffer. Det er gjennomført slike undersøkelser i ulike aldersgrupper: Spedkost (0–12 måneder), Småbarnskost (2 år), Ungkost (4, 9 og 13 år) og Norkost (18–70 år). Det er også gjennomført en landsomfattende undersøkelse om amming og spedbarns kosthold. Resultatene fra undersøkelsene er presentert i egne rapporter.
- Ungkost 2016 (4-åringer)
- Ungkost 2015 (4. og 8. klasse)
- Amming og spedbarns kosthold – landsomfattende undersøkelse 2013
- Spedkost 6 og 12 måneder og småbarnskost – landsomfattende kostholdsundersøkelser
- Norkost 3 – En landsomfattende kostholdsundersøkelse blant menn og kvinner i Norge i alderen 18-70 år, 2010–11
Kosthold blant eldre i helse- og omsorgstjenesten
- Mat og måltid i sykehjem 2 (bibsys.no). Oppdragsrapport (Høgskolen i Østfold) 2015:1 – landsomfattende spørreundersøkelse om mat og måltider i sykehjem
- Mat og måltider i sykehjem: undersøkelse utført for Sosial- og helsedirektoratet (bibsys.no). Rapport (Høgskolen i Østfold) 2008:3 – landsomfattende kartlegging av mat og måltider i sykehjem.
- «Ærlig talt»: mat og måltider i sykehjem: en undersøkelse blant beboere i somatiske sykehjem i Østfold (bibsys.no). Oppdragsrapport (Høgskolen i Østfold) 2010:1
- Mat og måltider i hjemmesykepleien: undersøkelse utført for Helsedirektoratet (bibsys.no). Oppdragsrapport (Høgskolen i Østfold) 2013:4 – landsomfattende kartlegging blant ledere og helsepersonell om av mat og måltider i hjemmesykepleien