Informasjon
- Tørn-prosjektet gjør forsøk med organisering av oppgavene i kommunenes omsorgstjenester. Det handler om å skape gode brukeropplevelser gjennom riktig kompetanse til riktig tid – og med heltidskultur i bunn.
- Prosjektet er også et virkemiddel for å nå intensjonene i Leve hele livet-reformen.
- En viktig forutsetning for dette er å organisere de kommunale helse- og omsorgstjenestene slik at det blir bedre kontinuitet og kvalitet i tjenestetilbudet med smidigere overganger, færre å forholde seg til for dem som mottar tjenester, og høy pasientsikkerhet.
- Les mer på nettsiden til KS: Tørn – Sammen om fremtidens helse og omsorg
Bakgrunn og utfordringsbilde
- I årene fremover står kommunal sektor ovenfor betydelige utfordringer med å møte økt etterspørsel etter omsorgstjenester gitt tilgjengelige ressurser og kompetanse. Prosjekt Tørn skal bidra til å finne løsninger på disse utfordringene.
- Arbeidet utfordres av en utpreget deltidskultur, en høy andel ansatte uten formell helsefaglig kompetanse, stadig økende forventninger fra brukere og innbyggere, endringer i demografi med flere eldre med sammensatte og komplekse sykdomsbilder, og utfordringer i mange kommuner med å rekruttere og beholde helsepersonell.
Mål for Tørn
Målsetningen er å ha en kompetansesammensetning som står i forhold til brukerbehovet og oppgavene som skal løses. Tørn-prosjektet vil gi oss mer kunnskap om hvordan vi får dette til, for eksempel om hvordan velferdsteknologi og frivillighet kan bidra i organiseringen av arbeidet.
Forsøkene i Tørn-prosjektet skal bidra til:
- Å øke heltidsandelen samt andelen ansatte med formell helsefaglig kompetanse i omsorgssektoren.
- Å gi brukere og ansatte større forutsigbarhet og trygghet og bidra til tjenester som er tilpasset brukernes hverdag
Organisering og samarbeid
- KS har fått ansvar for modellutprøving og spredning av erfaringer og kunnskap til kommunene.
- Finansieringen gjør det mulig å iverksette en målrettet innsats hvor vi kan gjøre forsøk med arbeids- og oppgavedeling i tett samarbeid med motiverte kommuner.
- Norsk sykepleierforbund (NSF), Fagforbundet, Delta og Ergoterapeutene støtter arbeidet ved å sitte i prosjektets styringsgruppe.