Folketrygdens stønad gis i form av takster for utført aktivitet. Takstene er fastsatt i forskrift om stønad til dekning av utgifter til behandling hos logoped og audiopedagog.
Vilkårene for bruk av takstene framgår av den enkelte takst og av merknad til taksten (se forskriften). Det kan ikke gis stønad utover de fastsatte takstene.
Det framgår av innledningen til forskriften kapittel 2 at "ugyldig takstkombinasjon betyr at takstene ikke kan kombineres i samme behandling / på samme regning". Det kan i noen tilfeller føres flere regninger på samme pasient samme dag, for eksempel hvis det gis en behandling som følges opp med faglig råd og veiledning av pårørende eller personell som følger opp pasient. Grunnen til at tidsbaserte takster ikke kan kombineres på samme regning, er hensynet til kontroll av tidsbruk og takstkombinasjoner knyttet til de enkelte takstene.
Takstsystemet gir en ramme for hvor lenge den enkelte behandlingstimen kan vare. Hvis en pasient unntaksvis har behov for mer enn én individuell behandling eller gruppebehandling samme dag, må det være et opphold mellom de to behandlingene, og behovet for to behandlinger må dokumenteres i journal.
Takst A1a: Undersøkelse
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, A1b, B10, B1
Helsedirektoratets kommentarer
Takst A1a gjelder undersøkelse og utløses normalt ved oppstart av behandling, men ved behov for en ny undersøkelse underveis i behandlingen kan undersøkelsestakst utløses på nytt.
Taksten kan ikke repeteres. Ved tidsbruk utover 30 minutter på samme pasient skal takst A1b benyttes. Det kan ikke registreres flere regninger med takst A1a rett etter hverandre i tid for samme pasient.
Takst A1b: Tillegg for undersøkelse ut over 30 minutter per påbegynte 15 minutter
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, A1a, B10, B1
Helsedirektoratets kommentarer
Ved bruk av takstene A1a og A1b kan det maksimalt kreves refusjon for undersøkelser på inntil 2 timer, det vil si 120 minutter.
Takst A2a: Behandling
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, A2b, B10, B1
Helsedirektoratets kommentarer
Takst A2a honorerer tidsbruk, og logopeden og audiopedagogen kan velge behandlingstiltak innenfor rammene av tidsbruken på den enkelte pasient.
Taksten kan ikke repeteres. Ved tidsbruk utover 30 minutter på samme pasient skal takst A2b benyttes. Det kan ikke registreres flere regninger med takst A2a rett etter hverandre i tid for samme pasient.
Takst A2b: Tillegg for behandling ut over 30 minutter per påbegynte 15 minutter
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, A2a, B10, B1
Helsedirektoratets kommentarer
[Endret 7/22]
Ved bruk av takstene A2a og A2b kan det maksimalt kreves refusjon for individuell behandling i inntil 2 timer, det vil si 120 minutter.
Takst A3a: Behandling i grupper på inntil 8 personer - 60 minutter
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, A3b
Helsedirektoratets kommentarer
[Endret 7/22]
Ved bruk av takst A3a kan det maksimalt være 8 personer i gruppen. Logopeden og audiopedagogen må dokumentere behandlingen for hver enkelt deltaker.
Takst A3b: Tillegg per pasient i gruppen
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, A3a
Helsedirektoratets kommentarer
Takst A3a gjelder for hele gruppen uavhengig av hvor mange deltakere det er, og i tillegg utløses takst A3b én gang for hver deltaker i gruppen.
Takst A4a: Behandling i grupper på inntil 8 personer - 90 min
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, A4b
Helsedirektoratets kommentarer
[Endret 7/22]
Ved bruk av takst A4a kan det være maksimalt 8 personer i gruppen. Logopeden og audiopedagogen må dokumentere behandlingen for hver enkelt deltaker.
Takst A4b: Tillegg per pasient i gruppen
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, A4a
Helsedirektoratets kommentarer
Takst A4a gjelder for hele gruppen uavhengig av antall deltakere, og i tillegg utløses A4b én gang for hver deltaker i gruppen.
Takst A5a: Møtegodtgjørelse med reisetid når logopeden eller audiopedagogen deltar i tverrfaglig eller flerfaglig samarbeidsmøte om enkeltpasient. Møtet må være ledd i pasientens behandlings- eller rehabiliteringsopplegg. Taksten kan også utløses når møtet foregår via telefon eller video. Takst A5a beregnes for arbeid i inntil en halv time og deretter utløses takst A5b per påbegynte halvtime. Hvis møtet gjelder flere pasienter, beregnes takstene A5a og A5b for den samlede møte- og reisetid, ikke per pasient. Hvilke instanser/personer som har deltatt på møtet, tidspunkt for møtet og hvor møtet fant sted må kunne dokumenteres. Takst A5a og A5b kan ikke benyttes ved samtidig konsultasjon eller dersom møtet blir avlyst.
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, A5b
Helsedirektoratets kommentarer
Takst A5a gjelder samarbeidsmøte om en enkeltpasient mellom ulike fagpersoner som deltar i pasientens behandlings- eller rehabiliteringsopplegg. Taksten gjelder logopedens eller audiopedagogens egne pasienter, og taksten kan utløses så lenge møtet er tverrfaglig eller flerfaglig.
Et flerfaglig samarbeidsmøte innebærer at deltakerne har ulik fagbakgrunn. Ordlyden åpner ikke for at taksten kan benyttes hvis to logopeder eller to audiopedagoger har samarbeidsmøter. Unntak gjelder ved møter mellom logopeder på ulike forvaltningsnivå, for eksempel i forbindelse med utskriving fra sykehus eller rehabiliteringsinstitusjon i spesialisthelsetjenesten. Det kan for eksempel være tilfeller der en logoped i et sykehus har kartlagt pasienten og gitt intensiv behandling, og ønsker å diskutere videre oppfølging med logopeden som skal følge opp pasienten videre. Taksten kan ikke benyttes ved generelt samarbeid om pasienter innenfor samme virksomhet.
Takst A5a er en møtetakst, og det framgår at taksten ikke kan benyttes ved samtidig konsultasjon. Det gjelder både ved konsultasjon hos logopeden eller audiopedagogen og ved konsultasjon hos en annen behandler der logopeden eller audiopedagogen også er til stede.
Takst A6: Telefonsamtale/skriftlig kommunikasjon om enkeltpasient med fagpersoner i kommunal helse- og omsorgstjeneste og i spesialisthelsetjenesten
Ugyldig takstkombinasjon: Alle
Helsedirektoratets kommentarer
[Endret 7/22]
Ved bruk av takst A6 må logopeden eller audiopedagogen kunne dokumentere hvem vedkommende har hatt telefonsamtale eller skriftlig kommunikasjon med.
Fagpersoner i kommunal helse- og omsorgstjeneste kan være for eksempel fastlege, sykepleier, fysioterapeut, ergoterapeut og personell i hjemmesykepleie, sykehjem/omsorgsbolig eller helsestasjon.
Taksten kan ikke benyttes ved telefonsamtale / skriftlig kommunikasjon med pedagogisk personell. Fra 1. juli 2022 kan taksten benyttes ved telefonsamtale / skriftlig kommunikasjon med fagpersoner i spesialisthelsetjenesten.
Takst A7a: Behandling ved videokonsultasjon
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, A7b
Helsedirektoratets kommentarer
Takst A7a gjelder behandling ved videokonsultasjon. Taksten honorerer tidsbruk, og logopeden og audiopedagogen kan velge behandlingstiltak innenfor rammene av tidsbruken på den enkelte pasient.
Taksten kan ikke repeteres. Ved tidsbruk utover 30 minutter på samme pasient skal takst A7b benyttes. Det kan ikke registreres flere regninger med takst A7a rett etter hverandre i tid for samme pasient.
Det framgår av merknad M3 at det kan gjøres unntak fra krav til fysisk undersøkelse ved oppstart av behandling når særskilte forhold gjør dette nødvendig og behovet er dokumentert i journal. Hva som er særskilte forhold, vil bero på en konkret vurdering i det enkelte tilfellet, men det kan for eksempel gjøres unntak i tilfeller hvor pasientens medisinske tilstand er til hinder for fysisk oppmøte, eller der smittevernhensyn tilsier at pasienten ikke bør møte til undersøkelse. Bestemmelsen legger klare føringer på at pasienten som hovedregel skal undersøkes ansikt til ansikt før oppstart av videobehandling, og at dette bare unntaksvis kan fravikes.
Intensjonen med denne regelen er å sikre en fysisk undersøkelse ved oppstart av behandling og forhindre at video velges uten tilstrekkelig kjennskap til den enkelte pasient.
Takst A7b: Tillegg for behandling ved videokonsultasjon ut over 30 minutter per påbegynte 15 minutter
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, A7a
Helsedirektoratets kommentarer
[Endret 7/22]
Ved bruk av takstene A7a og A7b kan det maksimalt kreves refusjon for individuell behandling i inntil 2 timer, det vil si i 120 minutter.
Takst A7c: Faglig råd og veiledning via fysisk fremmøte, telefon eller video av pårørende eller personell som følger opp pasient, 15 minutter. Taksten kan også benyttes ved skriftlig veiledning når denne er utformet spesifikt for pasienten det gis faglig råd og veiledning om. Taksten kan repeteres ved tidsbruk ut over 15 minutter.
Ugyldig takstkombinasjon: Alle
Helsedirektoratets kommentarer
[Endret 7/22]
Takst A7c ble innført i forbindelse med utbruddet at koronavirus og ble fra 1. januar 2022 permanent. Samtidig er det åpnet for flere repetisjoner, slik at det til sammen kan gis råd og veiledning i inntil 60 minutter, mot tidligere i inntil 30 minutter.
Fra 1. juli 2022 er det åpnet for at taksten kan benyttes også ved skriftlig veiledning forutsatt at veiledningen er utformet spesifikt for pasienten det gis faglig råd og veiledning om.
Taksten må føres på egen regning, men den kan utløses direkte etter en takst for undersøkelse eller behandling.
Takst B10: Tillegg ved behandling i pasientens hjem
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, A1a, A1b, A2a, A2b, B1
Helsedirektoratets kommentarer
Hvis logopeden eller audiopedagogen gir individuell behandling til flere pasienter på samme sykehjem, dagsenter eller lignende, kan taksten utløses for hver pasient. Ved gruppebehandling kan taksten utløses én gang per gruppe.
Takst B1: Reisetillegg per kilometer
Ugyldig takstkombinasjon: Alle unntatt, A1a, A1b, A2a, A2b, B10
Helsedirektoratets kommentarer
Takst B1 skal kompensere for medgått tid til å reise til og fra pasientens hjem. Taksten beregnes per kilometer, uavhengig av hvilket framkomstmiddel som benyttes. Reisetillegget er det samme enten man reiser med bil, offentlig transport eller går til fots. Kommunens dekning av reiseutgifter etter § 4 i forskriften kommer i tillegg til takst B1.