Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Stadig flere helsepersonell tar influensavaksine

Først publisert: 20.10.2022 Siste faglige endring: 20.10.2022

Flere pasienter som får influensa blir hvert år smittet av leger, sykepleiere, pleiemedhjelpere og andre som har pasientkontakt. – Ved at helsepersonell lar seg vaksinere, reduseres risikoen for å smitte pasienter, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

Årets influensasesong er rett rundt hjørnet og Helsedirektoratet oppfordrer helsepersonell til å vaksinere seg.   

Det er arbeidsgiver som har ansvaret for at ansatte med pasientkontakt får tilbud om vaksine. Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har bedt alle landets kommuner og helseforetak sørge for at alle ansatte som har kontakt med pasienter får informasjon og tilbud om influensavaksine.  

- Alle ansatte med pasientkontakt bør få tilbud om vaksine på arbeidsplassen i arbeidstiden. Vaksinen skal være gratis for alle med pasientkontakt, sier Guldvog. 

Flere vaksinerer seg 

Norge deler målet til EU og WHO om at 75% av alt helsepersonell med pasientkontakt bør være vaksinert mot sesonginfluensa.  

- Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at andelen vaksinerte i helsetjenesten øker fra år til år. I fjor ble 55 prosent av helsepersonell vaksinert, mot 51 prosent året før. Vi har fortsatt et stykke igjen før vi når målet, men vi er nærmere enn noen gang. For fem år siden var dekningen på under 20 prosent. Mer enn en tredobling i dekningen på under fem år viser at vi kan nå målet på 75 prosent hvis vi fortsetter det gode arbeidet sammen, sier Bjørn Guldvog. 

Den positive utviklingen er ventet å fortsette også denne sesongen. I en egen spørreundersøkelse blant helsepersonell, utført på oppdrag fra Helsedirektoratet, kommer det frem at 60 prosent planlegger å la seg vaksinere mot sesonginfluensa denne sesongen. 

Stort potensiale i kommunene 

- Flere sykehus i landet har godt over 75 prosent dekning. Enkelte sykehjem har dekning på over 90 prosent så det er mange eksempler på at det arbeides godt der ute. Samtidig er den totale dekningen på 55 prosent og det betyr at det er mange som har en jobb å gjøre. Vi vet det er dårlig dekning i mange kommuner og disse må gjøre en innsats for å få flest mulig ansatte til å vaksinere seg denne influensasesongen, sier Guldvog. 

I Helsedirektoratets undersøkelse oppgir 14 prosent av de som valgte å ikke vaksinere seg i fjor, at de lot være fordi de ikke fikk tilbud om det fra arbeidsgiver.  

- De største yrkesgruppene som oppgir dette er helsefagarbeidere og ufaglærte helsearbeidere. Vi tror derfor det er viktig at kommunene, men også sykehusene, fokuserer særlig på disse gruppene i det videre arbeidet med tilrettelegging av vaksinasjon på jobb, i arbeidstiden, påpeker Guldvog. 

Abonner på nytt eller oppdatert innhold