Nå i oktober arrangerer Helsedirektoratet røykesluttkampanjen Stopptober for femte gang. Dette er måneden hvor røykere kan ta små skritt sammen mot målet om å stumpe røyken for godt.
– Selv om bare 8 prosent av befolkningen røyker daglig, er det fortsatt behov for å hjelpe dem som røyker med å slutte, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet.
– I stedet for å fortelle folk at de burde slutte, så handler budskapene i kampanjen om hvordan. Å bruke hjelpemidler hjelper deg å slutte mer effektivt, sier hun.
Anbefalt sluttemetode er å bruke nikotinlegemidler samtidig med profesjonell veiledning, men det finnes flere hjelpemidler som kan gjøre slutteforsøket enklere, som for eksempel Slutta-appen. Å gjøre gode hjelpemidler kjent er et av målene med kampanjen.
Spør pasientene
En metode som kan gjøre det enklere for helsepersonell å ta opp røykeslutt med pasientene er metoden Very Brief Advice (VBA):
- Spør om røyking – Røyker du?
- Gi råd – Visste du at den mest effektive måten å slutte på er å bruke legemidler og samtidig få veiledning?
- Henvis til hjelpetilbud – Frisklivssentralen i kommunen kan følge deg opp med veiledning eller kurs når du slutter. Du kan ta kontakt med dem selv eller jeg kan sende en henvisning.
Årets røykesluttkampanje går av stabelen i helsetjenesten, på apotekene, på radio, i lokalaviser og i sosiale medier, og støttes av både legeforeningen og tannlegeforeningen.
– At hele helsetjenesten er med og bidrar til å skape motivasjon hos dem som vurderer å slutte, er helt avgjørende for at denne kampanjen lykkes, sier Granlund.
Forskning viser at hvis man klare å holde seg røykfri i 28 dager femdobles sjansen for å klare å slutte for godt.
– Vårt budskap er Lev uten tobakk, men om det er vanskelig å tenke at man aldri mer skal røyke så er Stopptober en mulighet til å gjøre et slutteforsøk i 28 dager, sier Granlund.
– Da er terskelen for å prøve lavere, sier hun.