Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Røykesluttkampanjen Stopptober i gang

Først publisert: 03.10.2022 Siste faglige endring: 03.10.2022

Visste du at sjansen for å lykkes med røykeslutt er fem ganger så stor hvis du klarer å unngå røyk i 28 dager?

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

Nå i oktober arrangerer Helsedirektoratet røykesluttkampanjen Stopptober for femte gang. Dette er måneden hvor røykere kan ta små skritt sammen mot målet om å stumpe røyken for godt. 

– Selv om bare 8 prosent av befolkningen røyker daglig, er det fortsatt behov for å hjelpe dem som røyker med å slutte, sier divisjonsdirektør Linda Granlund i Helsedirektoratet. 

– I stedet for å fortelle folk at de burde slutte, så handler budskapene i kampanjen om hvordan. Å bruke hjelpemidler hjelper deg å slutte mer effektivt, sier hun. 

Anbefalt sluttemetode er å bruke nikotinlegemidler samtidig med profesjonell veiledning, men det finnes flere hjelpemidler som kan gjøre slutteforsøket enklere, som for eksempel Slutta-appen. Å gjøre gode hjelpemidler kjent er et av målene med kampanjen. 

 Spør pasientene

En metode som kan gjøre det enklere for helsepersonell å ta opp røykeslutt med pasientene er metoden Very Brief Advice (VBA): 

  • Spør om røyking – Røyker du?  
  • Gi råd – Visste du at den mest effektive måten å slutte på er å bruke legemidler og samtidig få veiledning? 
  • Henvis til hjelpetilbud – Frisklivssentralen i kommunen kan følge deg opp med veiledning eller kurs når du slutter. Du kan ta kontakt med dem selv eller jeg kan sende en henvisning.

Årets røykesluttkampanje går av stabelen i helsetjenesten, på apotekene, på radio, i lokalaviser og i sosiale medier, og støttes av både legeforeningen og tannlegeforeningen. 

– At hele helsetjenesten er med og bidrar til å skape motivasjon hos dem som vurderer å slutte, er helt avgjørende for at denne kampanjen lykkes, sier Granlund. 

Forskning viser at hvis man klare å holde seg røykfri i 28 dager femdobles sjansen for å klare å slutte for godt. 

– Vårt budskap er Lev uten tobakk, men om det er vanskelig å tenke at man aldri mer skal røyke så er Stopptober en mulighet til å gjøre et slutteforsøk i 28 dager, sier Granlund. 

– Da er terskelen for å prøve lavere, sier hun. 

Abonner på nytt eller oppdatert innhold