- Den reviderte retningslinjen vektlegger tidsbruk, oppstart med høyeffektive legemidler og systematisk oppfølging av pasientene. Helsedirektoratet samarbeider med MS-registeret om å etablere nasjonale kvalitetsindikatorer for å kunne måle effekten av retningslinjen helt ut i klinikken. Pasienter med MS behandles ved sykehus over hele landet, og vi håper retningslinjen vil bidra til mindre uønsket variasjon, sier Johan Torgersen.
Professor Kjell-Morten Myhr ved Universitetet i Bergen og Haukeland universitetssjukehus, øvrige klinikere og MS-forbundet har vært sentrale i Helsedirektoratets arbeid med å oppdatere retningslinjen.
Hva er nytt?
Retningslinjen har tydelige anbefalinger på at det ikke bør gå mer enn 21 dager fra diagnosen er avklart til oppstart av behandling. Videre anbefales oppstart med såkalt høyeffektiv sykdomsmodulerende legemiddelbehandling. Dette er nytt i retningslinjesammenheng, men data fra MS-registeret viser at mange pasienter allerede får denne behandlingen.
- MS er en kronisk sykdom som krever livslang oppfølging. Vi har derfor også laget en anbefaling som understreker betydningen av systematisk oppfølging, sier Johan Torgersen.
Ellers har vi forenklet og slanket retningslinjen. Helsepersonell vil finne mer utfyllende og detaljert informasjon på nevrologenes nettsted nevronel.
Rituksimab
Retningslinjen har legemiddelet rituksimab som et av de anbefalte og godkjente legemidlene til MS. Beslutningsforum har vedtatt at rituksimab kan brukes ved MS, selv om dette er såkalt off-label- bruk.
Autolog stamcelleterapi
Autolog stamcelleterapi er utprøvende behandling i Norge. Retningslinjen omtaler dette kort, men har ingen anbefaling om metoden.
Videre forvaltning
Når revisjonsprosjektet nå er avsluttet vil Helsedirektoratet sammen med helsetjenesten og MS-forbundet finne fram til en prosess for jevnlig vedlikehold og oppdatering.