Artikkelen er 2 år gammel, informasjonen kan være utdatert.

Den enorme informasjonsmengden ungdom eksponeres for, gjør dem usikre på hva som er troverdig informasjon. Weedensenteret.no er Helsedirektoratets nye informasjonssted som har til hensikt å gi unge nøytral og faktabasert informasjon om cannabis generelt, og om mulige konsekvenser ved bruk av stoffet for en hjerne i vekst og utvikling.
Se opptak av lanseringsseminar for kampanjen 27. oktober (vimeo.com).
– Hovedmålgruppen er ungdom 15–17 år. Det er i denne perioden de gjerne blir eksponert for stoffet første gang. Det er viktig at de da er bevisstgjorte på hva cannabis er og hva det ikke er, og at de blir klar over risikoen knyttet til bruk, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet.
Flertallsmisforståelsen
Mange tror at de fleste har prøvd cannabis. Tall fra Ungdata-undersøkelsen 2020 viser imidlertid at dette er langt unna sannheten.
– 91 prosent av ungdom har faktisk ikke prøvd cannabis, fortsetter Granlund. – Blant ungdom på videregående skole er det flere som har prøvd enn det er på ungdomskolen. Og i Oslo er tallene høyere enn i landet for øvrig. Men også her er det en nokså utbredt misforståelse at cannabisbruk er normalen.
Innsikt i målgruppen
– Informasjonstiltaket er basert på et grundig innsiktsarbeid, som blant annet viser at ungdom ønsker nøytral og faktabasert informasjon, ikke pekefinger, forteller Granlund. – Innsikten tyder også på at ungdom har relativt liten kunnskap om virkninger og konsekvenser ved bruk av cannabis. Mange vet at cannabis inneholder THC, men de vet lite om hvordan virkestoffet fungerer, sier hun.
Se rapport fra Opinion for Helsedirektoratet: Innsikt til kommunikasjonssatsing om cannabis (PDF)
– Det fremkommer også i undersøkelsene at ungdom stoler på informasjonskilder som RUStelefonen, ung.no – og Helsedirektoratet. Derfor er begge de eksterne kanalene også involvert i arbeidet, sier hun.
Det har vært et tett samarbeid med fagmiljøet på cannabis i FHI, samt representanter fra utdanningssektoren, politiet, helse, skole, ung.no og RUStelefonen.
Infofilmer i sosiale medier
Kampanjen inneholder blant annet informasjonsfilmer som skal vises på Tiktok, Snapchat, YouTube og Instagram. Filmene skal fange ungdoms oppmerksomhet og vise dem til weedensenteret.no, samtidig som de gir mye nyttig informasjon på kort tid. Se filmene på youtube.com.
I tillegg vil informasjon være synlig på flater hvor vi ønsker å nå sekundærmålgruppen bl.a. på utendørsflater og gjennom innholdssamarbeid med utvalgte podcaster og aviser i tillegg til målrettet innhold i sosiale medier.
– Ungdommene selv er den viktigste målgruppen, og det er dem innholdet er laget for. Men vi vil sekundert nå foreldre og andre relevante og viktige voksenpersoner som ungdommen stoler på med samme typen nøktern informasjon, sier Granlund. – For voksne kan det være særlig nyttig å vite at stoffet har blitt betydelig sterkere nå enn det var for bare ti år siden, avslutter hun.