Artikkelen er 117 dager gammel, informasjonen kan være utdatert.
Gå til temaside Covid-19 (koronavirus).

- Når det fra 12. oktober lettes på de nasjonale tiltakene, er det viktig at kommunene er forberedt på å sette inn lokale tiltak dersom det kommer lokale utbrudd, sier fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet.
Brev til kommunene: Nasjonale forventninger til kommunenes håndtering ved utbrudd av covid-19 (pdf)
Nasjonale forventninger
De nasjonale forventningene til kommunenes håndtering av covid-19-pandemien:
- Kommunene har et kontrollansvar for alle arrangementer, både de med og uten skjenkebevilling. Det er avgjørende at kommunene øker kontrollaktiviteten sin mot arrangementer og at disse overholder smittevernreglene.
- Det oppfordres til frivillig registering av kontaktinformasjon på gjester på serveringssteder. Den nasjonale skjenkestoppen oppheves fra midnatt natt til tirsdag 13. oktober og kommunene oppfordres da til å vurdere behovet for lokale tiltak med begrensninger i utøvelse av skjenkebevilling dersom den lokale smittesituasjonen tilsier det. Fra samme tidspunkt må serveringssteder med skjenkebevilling holde oversikt over hvem som er til stede.
- Kommunene bes ha skjerpet oppmerksomhet om råd om å ikke gå på jobb/skole med symptomer.
Lokale tiltak
Hvis det oppstår lokale utbrudd, bør kommunene raskt innføre lokale smitteverntiltak. Tiltakene må vurderes ut fra den lokale situasjonen og i størst mulig grad målrettes mot der smitten skjer.
I brev til kommunene listes opp en del aktuelle tiltak.
- Øke oppmerksomhet på å beskytte sårbare grupper; forebyggende tiltak for å unngå smitte inn i helseinstitusjoner og forsterke råd til risikogrupper.
- Skjerpet oppmerksomhet om råd om å ikke gå på jobb/skole med symptomer (hold deg hjemme).
- Oppfordring til økt oppmerksomhet på avstandsanbefalinger i det offentlige rom, i restaurantbransjen og i kulturlivet.
- Oppfordring om hjemmekontor forsterkes.
- Oppfordring om å unngå kollektivtransport hvis mulig.
- Maksimalt antall som kan samles på offentlige arrangementer reduseres til 50.
- Skjerpet anbefaling om avstand og antall på private arrangementer (eventuelt redusere til maks 5-10 avhengig av situasjon).
- Tillatt åpningstid i restauranter, på barer og kafeer begrenses midlertidig til for eksempel kl. 24. Full stenging kan også vurderes som midlertidig tiltak avhengig av situasjonen.
- Anbefaling om bruk av munnbind i situasjoner der man ikke kan holde avstand, som for eksempel kollektivtrafikk i rushtid.
- Oppfordring til å la flest mulig arrangementer foregå utendørs.
- I kommuner der det er relevant, vurdere å gjøre all undervisning
Disse tiltakene blir innarbeidet i Folkehelseinstituttets Håndbok for overvåking, vurdering og håndtering av covid-19-epidemien i kommunene.