Du benytter en nettleser vi ikke støtter. Se informasjon om nettlesere

Apekopper klassifiseres som en allmennfarlig smittsom sykdom

Hender med apekopper

Apekopper smitter ved nær kontakt, og gir blant annet feber, hovne lymfeknuter og kløende utslett med blemmer. Foto: Marina Demidiuk, iStock

Først publisert: 26.08.2022 Siste faglige endring: 26.08.2022

Helse- og omsorgsdepartementet har klassifisert apekopper som en allmennfarlig smittsom sykdom, basert på faglige anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet

Artikkelen er over ett år gammel, informasjonen kan være utdatert.

-  Helsedirektoratet mener det er viktig å stoppe utbruddet av apekopper før sykdommen etablerer seg i landet. Sykdommer som er klassifisert som allmennfarlig smittsomme sykdommer etter smittevernloven gir rett til gratis testing, behandling og vaksine. Legen skal gi den smittede personlig informasjon og smittevernveiledning og drive smittesporing, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Forskriftsendringene trer i kraft fra midnatt, natt til lørdag 27. august.

Om apekopper

Apekopper er en virussykdom som forårsakes av orthopoxvirus. Smitte skjer vanligvis ved nær fysisk kontakt med en smittet, men kan også skje ved felles bruk av håndklær og lignende. Viruset smitter via hud, slimhinner eller luftveier.

De fleste smittede blir friske uten behandling i løpet av noen uker, men noen kan utvikle pigmentforandringer og arr i huden, særlig hvis utslettet har vært infisert. I enkelte tilfeller ser man mer alvorlig sykdomsbilde, og i sjeldne tilfeller dødsfall.

Norge har fått tildelt vaksiner gjennom EU-samarbeid. De dosene vi har mottatt hittil, er ikke nok til å tilby vaksine til alle som er i høy risiko for apekoppsmitte og sykdom. FHI jobber nå med å ferdigstille kriteriene for hvem som vil bli tilbudt vaksine først.

Råd om apekopper

Abonner på nytt eller oppdatert innhold