Vurdering og beslutning om videre oppfølging etter utvidet utredning
Sammen med pasienten, og eventuelt henviser, skal det tas en klinisk beslutning om hvilke tiltak det er behov for videre.
Pasientens og/eller foreldres ønske om hjelp skal ligge til grunn for beslutningen. Det skal fremkomme i journalen hvordan pasientens og/eller foreldres ønsker er ivaretatt.
Beslutningen bør skje i et tverrfaglig team og etter konsultasjon med eventuelle andre tjenester.
Utredning og behandling bør gjennomføres tverrfaglig og kvalitetssikres i tverrfaglige team for å sikre gode tjenester og kunnskapsbasert praksis. Behandlingsansvarlig må gjøre en individuell vurdering av behovet for tverrfaglig kompetanse. For barn og unge er det særlig viktig å sikre ivaretakelse av familien og eventuelt samarbeid med kommunale tjenester som barnehage/skole etc.
Spesialist i psykiatri/psykologi skal delta i den diagnostiske og behandlingsmessige vurderingen.
Vurderingen og beslutningen skal dokumenteres i journalen på en måte som danner et godt grunnlag for den videre oppfølgingen.
Informasjon om beslutningen bør gis skriftlig til pasienten og/eller foreldre.
For diagnostikk bør det brukes et strukturert utredningsverktøy/-intervju som dekker kategoriene innen ICD-10 F-kapittelet. Det bør foreligge diagnostiske vurderinger på alle akser i multiaksialt klassifikasjonssystem.
Det skal tas en klinisk beslutning om det:
- er behov for behandling innen psykisk helsevern
- er behov for behandling og oppfølging fra annen instans enn psykisk helsevern
- Ikke er behov for videre oppfølging
Videre skal det tas stilling til om det er behov for:
- videre tiltak for mindreårige søsken
- oppfølging av familie og andre/pårørende
- koordinerte tjenester, inkl. rett til individuell plan
- kriseplan
- tiltak knyttet til somatisk helse og levevaner
- lærings- og mestringstilbud for pasienten og/eller foreldre
- samarbeid med skole/arbeidsliv
- samarbeid med andre aktører, som f.eks. NAV/familievern/barnevern
- iverksettelse av forebyggende tiltak på grunn av voldsutsatthet eller økt voldsrisiko
- iverksettelse av forebyggende tiltak pga. selvmordsrisiko
Ved behov for behandling eller oppfølging innen psykisk helsevern, skal behandling starte uten opphold.
Ved behov for behandling eller oppfølging fra annen instans enn psykisk helsevern, kan det nasjonale pasientforløpet avsluttes når det er avklart hvem som har ansvaret for behandling og oppfølging. Fastlege og henviser informeres om beslutningen og hvem som har ansvaret for den videre oppfølgingen.
I samarbeid med pasient og/eller foreldre skal det vurderes om det er behov for et samarbeidsmøte med pasient og/eller foreldre, henviser og fastlege og ev. andre instanser.
Hvis det ikke er behov for videre oppfølging, kan forløpet avsluttes og fastlege og henviser informeres om beslutningen og hvem som har ansvar for den videre oppfølgingen.
Ved klinisk beslutning om behov for utvidet utredning, kan antallet dager som eventuelt ikke er benyttet i basis utredning, legges til utvidet utredning, slik at den totale forløpstiden blir inntil 12 uker.
Forløpstider
Forløpstider utvidet utredning | ||
Poliklinikk | Fra klinisk beslutning etter basis utredning til klinisk beslutning etter utvidet utredning | Inntil 42 kalenderdager (6 uker) |
Døgnenhet | Fra klinisk beslutning etter basis utredning til klinisk beslutning etter utvidet utredning | Inntil 42 kalenderdager (6 uker) |
Sist faglig oppdatert: 30. september 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2019). Vurdering og beslutning om videre oppfølging etter utvidet utredning [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 30. september 2022, lest 28. mai 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/nasjonale-forlop/psykiske-lidelser-barn-og-unge/kartlegging-og-utredning-psykiske-lidelser-pakkeforlop-barn-og-unge/vurdering-og-beslutning-om-videre-oppfolging-etter-utvidet-utredning