Alle publikasjoner

Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen

Forsiden av publikasjon: Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen
  • Tema: Ernæring
  • Kategori: VeiledereUtgiver:Helsedirektoratet
    Ansvarlig avdeling:Avdeling oppvekst og aldring
    År:2007Antall sider:14
  • IS-nummer: IS-1484
Målgruppe: Barnehage
Hjem og familie har det grunnleggende ansvaret for barns kosthold, men fordi så mange måltider inntas i barnehagen, har barnehagen stor innflytelse på barnas matvaner, kosthold og helse.
Arbeidet med mat og måltider i barnehagen bør skje i nær forståelse og samarbeid med hjemmene.
 
Dette heftet inneholder helsemyndighetenes retningslinjer for mat og måltider i barnehagen, som jf. Merknad til § 11. Måltid i forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler m.v. bør ligge til grunn for arbeidet med mat og måltider i barnehagen.
 
Veilederen er utformet som korte og konkrete punkter, med utfyllende informasjon til hvert punkt.
 

Måltider

Barnehagen bør:
  1. Legge til rette for minimum to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag med medbrakt eller servert mat
  2. Sette av god tid til hvert måltid, minimum 30 minutter til å spise, slik at barna får i seg tilstrekkelig med mat
  3. Legge til rette for å kunne spise frokost for de barna som ikke har spist frokost hjemme
  4. Ha maksimum 3 timer mellom hvert måltid. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere
  5. Legge til rette for at de voksne tar aktivt del i måltidet og spiser sammen med barna
  6. Legge til rette for et godt fungerende og trivelig spisemiljø
  7. Sørge for god hygiene før og under måltidene og ved oppbevaring og tilberedning av mat
  8. Ivareta måltidenes pedagogiske funksjon

 

Mat og drikke

  1. Maten bør varieres over tid og gi varierte smaksopplevelser
  2. Måltidene bør settes sammen av mat fra følgende tre grupper:
    Gruppe 1: Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta etc.
    Gruppe 2: Grønnsaker og frukt/bær
    Gruppe 3: Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg, erter, bønner, linser etc. 
  3. Plantemargarin og olje bør velges framfor smør og smørblandede margarintyper
  4. Drikke til måltidene bør være skummet melk, ekstra lettmelk eller lettmelk
  5. Vann er tørstedrikk mellom måltidene, og bør også tilbys til måltidene
  6. Mat og drikke med mye tilsatt sukker bør unngås
  7. De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet
    mat og søt drikke
 
Veilederen bygger på gjeldende anbefalinger for ernæring. Kunnskapsgrunnlaget er gitt bakerst i heftet.