§ 14. Frivillig og vederlagsfri donasjon
Forskriftstekst
Kommentarer
Kravet om at donasjon skal være frivillig og vederlagsfri tar sikte på å hindre at mennesker avgir celler og vev ut fra økonomiske motiver. Kravet bidrar til å hindre uønsket omsetning av celler og vev på tvers av landegrensene. Kommersiell utnytting av organer, deler av organer, celler og vev som sådan er forbudt i henhold til transplantasjonslova § 20.
Eventuell utdeling av håndklær, sekker eller liknende effekter med ubetydelig verdi, anses ikke som vederlag i forskriftens forstand. Det samme gjelder kompensasjon og dekning av reiseutgifter for sædgivere. Se Veileder om assistert befruktning med donorsæd.
Se også transplantasjonslova § 18.
Ved import må virksomheter gjennom den skriftlige avtalen og følgedokumenter forsikre seg om at celler og vev er donert frivillig og vederlagsfritt.
Hensikten med forbudet mot kommersiell utnyttelse har ikke vært å ramme tjenester eller faktiske omkostninger i forbindelse med formidling av biologisk materiale. Dette fremgår blant annet av kommentarene til artikkel 21 i Biomedisinkonvensjonen: "However, technical acts (sampling, testing, pasteurisation, fractionation, purification, storage, culture, transport, etc.) which are performed on the basis of these items may legitimately give rise to reasonable remuneration."
Rent administrative tjenester for eksempel i form av søknad om godkjenning for virksomheter eller utarbeidelse av avtaledokumenter, vil være å anse som tjenester som det kan tas betalt for uten å komme i konflikt med forbudet mot kommersiell utnyttelse.
Sist faglig oppdatert: 28. mai 2018 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2018). § 14. Frivillig og vederlagsfri donasjon [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 28. mai 2018, lest 24. september 2023). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/veileder-til-forskrift-om-handtering-av-humane-celler-og-vev/donasjon-og-laboratorieundersokelser/14-frivillig-og-vederlagsfri-donasjon