Renhold, hånd- og hostehygiene
Virksomhetenes renholdsrutiner bør sikre tilstrekkelig godt renhold.
- I situasjoner der det anbefales å bruke munnbind bør det legges til rette for økt avfallshåndtering.
Se råd om renhold på Folkehelseinstituttets nettsider.
Virksomheten bør tilrettelegge for god håndhygiene for ansatte og passasjerer. Se råd om hånd- og hostehygiene (fhi.no)
Fasiliteter for håndhygiene bør være godt synlig og tilgjengelig der hvor folk har tett kontakt, og plasseringen bør være hensiktsmessig og forutsigbar.
Eksempler på områder der det er aktuelt å plassere hånddesinfeksjonsmiddel er:
- Fellesområder som venterom, resepsjonsområder
- Ved inngangen og utgangen av transportmiddelet
- Høyaktivitetsområder (etter vurdering)
- Ved berøringsautomater (billettautomater, mat- og drikkeautomater mv.)
- Eventuelle steder det serveres mat, for eksempel kantine
Helsedirektoratet (2020). Renhold, hånd- og hostehygiene [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (sist faglig oppdatert 23. november 2020, lest 23. april 2021). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/smittevern-i-kollektivtransport-covid-19/praktiske-rad-for-a-redusere-smitte/renhold-hand-og-hostehygiene