§ 5-3 Opplysninger om virksomhet på resept på legemidler til mennesker
I de tilfellene der en lege i en virksomhet i helsevesenet rekvirerer legemidler til bruk i virksomheten skal virksomheten identifisere seg med firma (virksomhetens navn) Det skal også oppgis HER-id fra Adresseregisteret til Norsk helsenett. Dette gjelder for helseforetak, private virksomheter, kommunale helse- og omsorgsvirksomheter som fastleger, legevakt og sykehjem. Om virksomheten ikke har en HER-id skal organisasjonsnummer i Brønnøysundregistrene[2] oppgis.
Regjeringen har publisert en nasjonal oversikt over spesialisthelsetjenestens helseforetak.
Ved rekvisisjon av legemidler til bruk i egen praksis eller til bruk i klinikk har rekvirenten på rekvireringstidspunktet normalt ikke oversikt over hvilke pasienter som skal behandles med legemidlene. Opplysninger om pasient kreves derfor ikke. Det som er viktig er at rekvirenten entydig identifiseres og at det går tydelig fram hvilket/hvilke legemiddel/legemidler som rekvireres samt mengden av dette/disse.
Når Statens legemiddelverk har innvilget godkjenningsfritak for et legemiddel til bruk i egen praksis eller i klinikk, må apoteket ha både (kopi av) innvilget godkjenningsfritak og en vanlig rekvisisjon når legemidlet rekvireres. Den mengden legemidler det er innvilget godkjenningsfritak for kan deles opp i flere rekvisisjoner i en periode på inntil ett år (godkjenningsfritakets gyldighetstid).
Sist faglig oppdatert: 13. juni 2022 Se tidligere versjoner
Helsedirektoratet (2022). § 5-3 Opplysninger om virksomhet på resept på legemidler til mennesker [nettdokument]. Oslo: Helsedirektoratet (lest 03. juli 2022). Tilgjengelig fra https://www.helsedirektoratet.no/veiledere/rekvirering-og-utlevering-av-legemidler-fra-apotek-m.m.horingsutkast/krav-til-innhold-i-resepter-og-rekvisisjoner/-5-3-opplysninger-om-virksomhet-pa-resept-pa-legemidler-til-mennesker